SUA aprobă deschiderea unei uriașe mine de litiu în Nevada, care ar trebui să asigure bateriile pentru producția a 370 de mii de mașini electrice pe an

SUA aprobă deschiderea unei uriașe mine de litiu în Nevada, care ar trebui să asigure bateriile pentru producția a 370 de mii de mașini electrice pe an
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:23

Administrația Biden aprobă deschiderea unei uriașe mine de litiu în Nevada, care ar trebui să asigure bateriile pentru producția a 370 de mii de mașini electrice pe an. Decizia, una dintre puținele licențe de minerit acordate în SUA în ultimii patru ani, prevede inclusiv scutiri de taxe, ca parte a strategiei de a pune capăt dominației chineze asupra lanțurilor de aprovizionare critice.

Beneficiarul licenței este compania australiană Ioneer, care va investi 1,2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea minei din Nevada, pe lângă cele 490 de milioane de dolari pe care le-a cheltuit acum trei ani pentru achiziționarea proprietății. Deja australienii au făcut acorduri de furnizare de litiu unor producători de automobile electrice precum Ford și Toyota, dar și către Panasonic, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Primarul Capitalei: Vom discuta cu noul Consiliu General despre majorarea prețului gigacaloriei pentru populație CITEȘTE ȘI Primarul Capitalei: Vom discuta cu noul Consiliu General despre majorarea prețului gigacaloriei pentru populație
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ar fi abia a doua mină de litiu din SUA, prima, tot în Nevada, a fost aprobată de Donald Trump pe finalul mandatului său, dar a primit apoi un împrumut federal de 2,3 miliarde de dolari de la Administrația Biden. Produce însă numai 5.000 de tone de litiu pe an, o cantitate de trei ori mai mică decât cea care ar urma să fie produsă de australieni din 2028.

Zăcămintele de litiu nu lipsesc din SUA, dar acordarea licențelor de exploatare întâmpină semnificative greutăți din cauza opoziției oragnizațiilor de mediu.

Producătorii occidentali au, în general, costuri mai mari decât rivalii lor chinezi, nu numai din cauza salariilor, ci și din cauza standardelor de mediu mai stricte și a întârzierilor cauzate de procese și barierele legale. Extragerea și procesarea litiului are un impact semnificativ asupra mediului, deoarece utilizează cantități mari de apă și de energie, precum și substanțe chimice toxice, așa cum ar fi acidul sulfuric.

FOTO Danezii de la Eurowind Energy aduc în România cele mai mari turbine eoliene construite până acum CITEȘTE ȘI FOTO Danezii de la Eurowind Energy aduc în România cele mai mari turbine eoliene construite până acum

Cea mai mare parte a litiului folosit în prezent de bateriile din toată lumea este extrasă în Australia sau în America de Sud, dar este procesată apoi în China. În timp ce SUA și Europa au produs anual baterii cu o capacitate totală de stocare de aproap 150 de GWh, China a depășit 400 de GWh, potrivit raportului anual al AIE.

Companiile petroliere ExxonMobil și Occidental au cerut deja și ele licențe pentru deschiderea unor mine de litiu în Arkansas și California.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
mina
litiu