Producătorul de energie termică al Craiovei poate necesita o injecție de capital de la stat. Ministerul Energiei i-a cerut reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile

Producătorul de energie termică al Craiovei poate necesita o injecție de capital de la stat. Ministerul Energiei i-a cerut reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 20:42

Electrocentrale Craiova, producătorul de energie termică și electrică al municipiului doljean, cel care asigură agentul termic pentru sistemul centralizat de încălzire al capitalei Olteniei, dar și aburul tehnologic pentru platforma industrială Ford, ar putea avea nevoie de o injecție de capital de la stat, relevă date analizate de Profit.ro.

Acționarul majoritar este Ministerul Energiei, cu o participație de peste 77%, iar principalul acționar minoritar este Fondul Proprietatea (21,56%).

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile românești se tem că după alegeri va urma o terapie de șoc pentru reducerea deficitului CITEȘTE ȘI Companiile românești se tem că după alegeri va urma o terapie de șoc pentru reducerea deficitului
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Compania operează o termocentrală pe bază de lignit cu adaos de gaze naturale, cu putere termică instalată de peste 1.000 MW și electrică de 300 MW, fiind activă și pe piața de echilibrare a sistemului energetic național.

Bugetul pe 2024 al societății, aprobat în urmă cu circa o săptămână, prevede pierderi de 355 milioane lei (la venituri de peste 608 milioane lei), în creștere cu peste 58% față de cele de 224,25 milioane lei de anul trecut (la venituri de 554 milioane lei). Creșterea pierderilor este justificată prin ″condițiile actuale de piață legate de evoluția consumului de energie termică si electrică, precum și a prețurilor pe diferite segmente ale pieței″.

FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari

În ultima parte a lunii trecute, Electrocentrale Craiova a fost nevoită, pentru respectarea legislației climatice și de mediu europene și naționale, să încheie un contract de împrumut a 960.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) cu societatea-″soră″ Complexul Energetic Oltenia. Aceasta din urmă își asigură o bună parte din banii necesari achizițiilor obligatorii de certificate din subvenții de la bugetul de stat.

Garanția pentru împrumutul de certificate CO2, în favoarea creditorului CE Oltenia, a fost stabilită la 350 milioane lei. Pentru constituirea acesteia, Electrocentrale Craiova a luat un credit de 331,03 milioane lei de la banca de stat Exim Banca Românească și trebuie să acopere restul de aproape 19 milioane lei din surse proprii.

Prețul de piață al unui certificat a fluctuat luna aceasta în jurul valorii de 65 euro/unitate, astfel că un pachet de 960.000 de bucați poate fi estimat în prezent la peste 62 milioane euro (mai mult de 310 milioane lei).

Câteva mii de persoane protestează la Guvern nemulțumite de recalcularea pensiilor. Oamenii reclamă „inechitățile” din sistem și vor o întrevedere cu premierul Ciolacu CITEȘTE ȘI Câteva mii de persoane protestează la Guvern nemulțumite de recalcularea pensiilor. Oamenii reclamă „inechitățile” din sistem și vor o întrevedere cu premierul Ciolacu

În aceste condiții, Ministerul Energiei a solicitat companiei ″demararea în regim de urgență a procedurilor necesare în vederea realizării testului investitorului privat prudent cu privire la oportunitatea de capitalizare a societății Electrocentrale Craiova SA″, test care să fie realizat de ″un expert independent recunoscut pe piață″, potrivit unui document al producătorului de energie.

Așa-numitul ″test al investitorului privat prudent″ trebuie realizat pentru a se demonstra că operațiunea nu ar reprezenta un ajutor de stat ilegal în condițiile normelor UE în materie, respectiv că și un acționariat strict privat ar fi putut lua decizia, din rațiuni pur economice. Pe de altă parte, este greu de crezut că și Fondul Proprietatea ar fi dispus să participe la o majorare a capitalului Electrocentrale Craiova.

Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE CITEȘTE ȘI Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE

Ministerul a mai cerut Consiliului de Administrație să elaboreze în termen de 30 de zile un plan de afaceri ″solid, realist″, pe 3 scenarii (pesimist, moderat și optimist), în baza căruia să se efectueze testul investitorului privat prudent și care să conțină și o strategie de vânzare a energiei produse și de achiziție a certificatelor CO2.

Mai mult, acționarul majoritar a solicitat ca, tot în termen de o lună, CA-ul să pună la punct un plan de măsuriavând ca obiective reducerea costurilor, reconfigurarea structurii organizatorice, urmărind reducerea cheltuielilor de personal, reducerea cheltuielilor cu achizițiile de bunuri și servicii și creșterea eficienței activității de mentenanță și exploatare, cu termene scurte, asumate, în vederea redresării situației financiare a societății, precum și asigurării resurselor necesare pentru achitarea obligațiilor rezultate din contractul de împrumut de certificate CO2 (încheiat – n.r.) cu societatea Complexul Energetic Oltenia SA și contractul de credit cu Exim Banca Românească SA″.

Tranzacția de 8 miliarde dolari dintre doi coloși ai industriei modei de lux, blocată CITEȘTE ȘI Tranzacția de 8 miliarde dolari dintre doi coloși ai industriei modei de lux, blocată

Anul trecut, Electrocentrale Craiova a avut un efectiv mediu de aproape 500 de angajați. Bugetul pe 2024 prevede un câștig salarial lunar mediu de 12.400 lei/persoană.

În vara lui 2023, Electrocentrale Craiova a încheiat contract de finanțare UE nerambursabilă de aproape 250 milioane euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea unei centrale electrice și termice pe gaze naturale în cogenerare noi, de înaltă eficiență, de 295 MW, care să înlocuiască actualele capacități energetice pe bază de cărbune.

CONFIRMARE Teilor Holding a venit iar cu obligațiuni și atrage 22 milioane lei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teilor Holding a venit iar cu obligațiuni și atrage 22 milioane lei

Energia termică produsă în prezent de unitatea de producție existentă a Electrocentrale Craiova asigură încălzirea și apa caldă menajeră pentru aproximativ 46.000 de apartamente (circa 150.000 de locuitori), precum și pentru instituții publice, scoli, spitale, unități militare și agenți economici. De asemenea, compania asigură agent termic și abur tehnologic pentru producătorul auto Ford - Otosan România SRL.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în primele zile ale lunii că, în vederea iernii care vine, Electrocentrale Craiova are la dispoziție un stoc ″acoperitor″ de lignit, de 87.600 tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale craiova
certificate co2
reducere cheltuieli de personal
reducere costuri
subvenții de stat energie