Compania Industria Sârmei Câmpia Turzii SA (ISCT), înființată în 1921, fosta producătoare de sârmă de oțel controlată de grupul rus Mechel între 2003 și 2013, rămasă între timp doar cu activități de parc industrial, după transferul activelor și operațiunilor de producție pe o altă firmă a actualului acționar majoritar, offshore-ul Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, a ieșit din insolvență luna aceasta, după peste 11 ani, achitându-și toate datoriile, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
ISCT a plătit în total, pe parcursul executării planului de reorganizare inițiat în 2014 și modificat de mai multe ori, creanțe însumate de peste 169 milioane lei.
Cu puțin timp înainte de încuviințarea de către instanță a ieșirii din insolvență, a fost avizată retragerea de la tranzacționare de pe platforma AeRO Standard a Bursei de Valori București (BVB) și transformarea în societate de tip închis, acționarii minoritari putându-și vinde deținerile, dacă doresc, la prețul de 0,16 lei/acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La această cotație, capitalizarea companiei se ridică la circa 59 milioane lei.
Alphard Financial Corp. deține 69,76% din capitalul ISCT, restul acționarilor fiind firma de recuperare de materiale reciclabile Silef SRL din Brașov a lui Nicolae Strejuț (19%), entitatea cipriotă Solvalle Limited (9,73%), Lion Capital, fosta SIF Banat Crișana (1,25%), Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS (0,11%) și alte persoane fizice și juridice (0,15%).
ISCT a intrat în insolvență în 2013, același an în care grupul rus Mechel a vândut compania pe care o cumpărase în 2003.
CITEȘTE ȘI FOTO BMW a produs primele mașini Neue Klasse în uzina din Debrecen, la doi pași de RomâniaÎn februarie 2021, activele secției Trăgătoria de Oțel a ISCT, aferente activității de producție și prelucrare de sârmă zincată, sârmă neagră, sârmă de fibră și fibră, au fost transferate, în contul unei creanțe de 7,5 milioane euro, unei societăți înființate cu un an înainte și controlată tot de Alphard Financial Corp., Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, care preluase creanța de la aceeași Alphard.
ISCT a rămas astfel cu activități de parc industrial, furnizând utilități (energie electrică, gaze, apă industrială și potabilă, prin rețelele și instalațiile rămase în proprietatea sa), precum și servicii de pază, logistice și administrative către fabrica de sârmă a Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, precum și către alte firme care au în proprietate sau chirie terenuri și clădiri pe platforma industrială de la Câmpia Turzii.
CITEȘTE ȘI O nouă companie aeriană românească a primit aviz pentru zboruri directe spre SUA. Anul trecut, o aeronavă i-a fost blocată în FranțaISCT a terminat primul semestru al anului în curs cu profit net de 11,9 milioane lei, la venituri din exploatare de aproape 38 milioane lei, grație unei încasări excepționale de 10,3 milioane lei de la ANAF, reprezentând dobânzi fiscale rezultate din întârzieri de rambursări de TVA, ca urmare a unui proces intentat în 2019 și câștigat definitiv în 2022. La 30 iunie 2024, compania avea peste 40 de salariați.
Fabrica Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, care produce și vinde sub brandul ″Cuie Faine″, a înregistrat anul trecut pierderi de circa 32 milioane lei, rulaj de 187,5 miloane lei și un efectiv mediu de aproape 270 de angajați.
Potrivit unui document oficial, în octombrie 2024, Alphard Financial Corp., în calitate de asociat unic, a decis să-și cesioneze integral deținerea către administratorul companiei, cetățeanul român născut în Ucraina Eduard Chimac, care a condus și în trecut mai multe subsidiare românești ale Mechel.
CITEȘTE ȘI Mesajul ING Bank după ce Profit.ro a anunțat că a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite, măsură suspendată în instanțăTot luna trecută, pentru a-și plăti ultimele datorii, ISCT a organizat o licitație de vânzare a unui pachet de active constând în sistem de distribuție de energie electrică închis (intern), instalație de utilizare gaze naturale, cu terenuri, construcții și echipamente, și sisteme de distribuție de apă industrială și potabilă, tot cu terenuri, construcții și echipamente, la prețul de pornire de 10 milioane lei.
″Prețul de pornire a fost calculat luându-se în considerare că activele propuse spre vânzare generează venit lunar din activitatea de distribuție energie electrică și gaze, precum și apă, în medie de 2.550.000 lei, iar cheltuielile aferente sunt de 2.390.000 lei, profitul mediu lunar fiind de 160.000 lei. Astfel, la stabilirea prețului de vânzare propus este luată în vedere atât valoarea de piață a activelor conform raportui de evaluare, de 4.600.000 lei, cât și profitul estimat a fi realizat din exploatarea activelor respective pe o perioadă de 3 ani″, se arată într-un document al ISCT.
CITEȘTE ȘI LEGE Se triplează la 1,5% impozitul pe cifra de afaceri a companiilor mari de petrol, gaze și carburanți. Cele mici, care nu datorau nimic, vor plăti 0,5%Pachetul a fost adjudecat de către singurul ofertant înscris la licitație, la prețul de pornire de 10 milioane lei, potrivit termene.ro. Adjudecatarul este compania de producție și furnizare de energie electrică, servicii energetice și distribuție de gaze Nova Power&Gas, parte a grupului E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Contractul de vânzare a fost încheiat pe 25 octombrie.
Nova Power&Gas operează nu departe, tot pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii unde își are adresa și ISCT, rețeaua internă de distribuție de energie electrică de medie tensiune a parcului industrial REIF, deținut de municipalitate, cu putere de 6 MW și un consum anual de circa 20.500 MWh.
″Consumatorii din parc sunt alimentați cu energie chiar din parcul fotovoltaic Nova aflat în apropiere, beneficiind astfel de energie verde și reducând semnificativ costurile″, se arată pe site-ul Nova Power&Gas. Pe lângă centrala fotovoltaică de 6 MW, Nova Power&Gas deține în parcul industrial REIF o unitate de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale de peste 13 MW.