CONFIRMARE VIDEO&FOTO Gigantul militar american Lockheed Martin a semnat în România pentru o fabrică de baterii de stocare cu subvenții de stat UE din PNRR

CONFIRMARE VIDEO&FOTO Gigantul militar american Lockheed Martin a semnat în România pentru o fabrică de baterii de stocare cu subvenții de stat UE din PNRR

Sursă foto: Lockheed Martin

scris astăzi, 17:49

Gigantul american al industriei de apărare Lockheed Martin a semnat astăzi, la Ministerul Energiei de la București, un acord de intenție cu compania românească din industria chimică Sinteza SA Oradea, pentru un proiect de producție în România de electrolit negativ pentru baterii de stocare de energie pe termen lung, cu tehnologia proprie a companiei din SUA, GridStar Flow, confirmând astfel informațiile transmise anterior de Profit.ro.

Sinteza SA va construi la Oradea o fabrică ce va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ pentru bateriile GridStar Flow ale Lockheed Martin.

Urmărește-ne și pe Google News
Ford anunță că va concedia încă 4.000 din angajații săi din Europa CITEȘTE ȘI Ford anunță că va concedia încă 4.000 din angajații săi din Europa
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

″Tipul acesta de baterii are ca principală componentă electrolitul și asta este ceea ce se va face la Sinteza. Mai mult de jumătate din valoarea unei astfel de baterii este în electrolitul ei. Sunt necesare 15 tone de electrolit pentru 1 MW de putere. Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o modalitate clară de a îmbunătăți semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri″, a declarat directorul general al companiei orădene, Gelu Stan.

Electrolitul produs la Oradea va fi expediat direct pe amplasamentele unde vor fi construite sistemele de baterii GridStar Flow ale Lockheed Martin.

CONFIRMARE VIDEO&FOTO Gigantul militar american Lockheed Martin a semnat în România pentru o fabrică de baterii de stocare cu subvenții de stat UE din PNRR

Portugalia și România - cei mai mari producători de biciclete din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Portugalia și România - cei mai mari producători de biciclete din Uniunea Europeană

Proiectul, estimat la 50 milioane euro, va beneficiea de finanțare nerambursabilă europeană de stat de 25 milioane euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

″GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni. Prin această nouă inițiativă, România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienței și securității energetice″, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale al Lockheed Martin.

BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum CITEȘTE ȘI BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum

Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026.

″Sunt convins că România va deveni lider în Europa în producția de baterii, fiind deja unul dintre puținii producători din lume. Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara piețelor occidentale, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global. Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă. Compania românească Sinteza S.A., cu ajutorul tehnologiei Lockheed Martin, va avea un rol important în dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare românești pentru dezvoltarea capacităților de stocare în regiune și nu numai″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Vladimir Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina. Care vor fi revendicările Rusiei CITEȘTE ȘI Vladimir Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina. Care vor fi revendicările Rusiei

Principalii acționari ai Sinteza SA, un business cu rulaj de 14,6 milioane lei și pierderi de circa 10,7 milioane lei anul trecut, sunt BT Asset Management (33,8%), Radu Pascu (31,1%) și Platforma ROCA (18%).

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara în februarie, cu ocazia unei vizite în Statele Unite, că Lockheed Martin analizează posibilitatea de a construi în România capacități de producție de baterii de stocare de energie electrică.

Prezentări video ale tehnologiei GridStar Flow a Lockeed Martin pot fi urmărite aici și aici.

Cei de la Lockheed Martin sunt furnizori de componente de sisteme de rachete Patriot și, totodată, contractori principali ai Pentagonului pentru avioanele multirol F-35.

Mesajul ING Bank după ce Profit.ro a anunțat că a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite CITEȘTE ȘI Mesajul ING Bank după ce Profit.ro a anunțat că a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite

Un număr de 5 proiecte de construire de unități de fabricație, asamblare și reciclare de baterii au fost declarate admise luna aceasta, de către Ministerul Energiei, la finalul etapei de evaluare a solicitărilor de finanțare nerambursabilă UE pentru astfel de investiții, din cadrul PNRR, potrivit datelor instituției.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 75,76 milioane euro, cu posibilitate de majorare până la 149,25 milioane euro, în funcție de rezultatul evaluării ofertelor.

Planșeul Unirii: necesitatea instalării unui sistem de monitorizare continuă și real time pentru siguranța infrastructurii și a comunității CITEȘTE ȘI Planșeul Unirii: necesitatea instalării unui sistem de monitorizare continuă și real time pentru siguranța infrastructurii și a comunității

Cel mai mare punctaj (86,5) a fost obținut chiar de proiectul Sinteza SA Oradea.

Pe locul următor (85,78 de puncte) s-a clasat proiectul de producție de acumulatori industriali depus de firma orădeană de construcții Crișana Pro Construct SA, controlată de Aurel Ungur.

FOTO Două companii românești au câștigat contractele pentru realizarea a trei noduri rutiere pe A3, A2 și A1 CITEȘTE ȘI FOTO Două companii românești au câștigat contractele pentru realizarea a trei noduri rutiere pe A3, A2 și A1

81,8 puncte a obținut proiectul de producție al companiei băcăuane de management al deșeurilor Ecorec Recycling SRL, al antreprenorilor Ciprian Blănaru și Daniel Botez.

Grima Com SRL din București, societate de construcții deținută de Adina Grigorescu și Ioana Mănescu, a luat 81,47 de puncte cu un proiect de înființare a unei unități de producție.

ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome

Iar compania de inginerie și consultanță tehnică Atnom SRL din Oradea a lui Sebastian Crișan, Octavian Crișan și George Ungur a obținut 74,5 puncte cu un proiect de producție de acumulatori industriali.  

A existat și un proiect respins, de fabrică de asamblare și reciclare a bateriilor, depus de firma imobiliară SVN România – Imob Transilvania SRL din Cluj Napoca, controlată de Anamaria Burcă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr subvenții producție baterii
fabrici de baterii
reciclare baterii
asamblare baterii
stocare energie