Exxon, Shell și alte trei mari companii au produs de o mie de ori mai mult plastic, în ultimii cinci ani, decât cantitatea pe care au colectat-o din mediul înconjurător.
Din Alliance to End Plastic Waste (AEPW) fondată în 2019 fac parte ExxonMobil, Shell, Total Energies, ChevronPhillips și Dow, care sunt unii din cei mai mari producători de materiale plastice din lume. Acestea s-au angajat ca, până la final de 2023, să elimine 15 milioane de tone de deșeuri din plastic din mediul înconjurător, prin îmbunătățirea metodelor de colectare și reciclare și prin stabilirea de circuite pentru reutilizarea acestora,arată BiziDay.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numai că documentele obținute de ONG-ul Greenpeace de la firma de relații publice Weber Shandwick, și publicate de The Guardian, arată că acestea au produs 132 de milioane de tone de plastic în cei cinci ani. Unul din documente sugerează că strategia alianței a fost să se axeze pe soluții reale pe termen lung, în loc să se concentreze pe măsurile de interzicere a plasticului. Din informațiile obținute de jurnaliști, Shandwick a fost plătită cu 5,6 milioane de dolari de către AEPW.
La început de 2023, ținta de a recicla 15 milioane de tone de deșeuri a fost abandonată, fiind considerată prea ambițioasă, se arată în ancheta The Guardian și Greenpeace. O analiză realizată de grupul de consultanță Wood Mackenzie a arătat că producția a fost de cinci ori mai mare decât cele 118 mii de tone reciclate prin metode mecanice și chimice, prin depozitarea în gropi de gunoi sau prin refolosire. The Guardian atrage atenția că estimările privind producția ar putea fi mai mici decât realitatea, întrucât au fost monitorizate doar producția de polipropilenă (folosită pentru ambalaje) și polietilenă (folosită pentru sticle și pungi de plastic).
Unul dintre directorii Greenpeace UK a declarat că schemele de reciclare promovate de cele cinci companii abia dacă compensează cantitatea pe care ele o produc. Un purtător de cuvânt al AEPW a respins “acuzațiile și deducțiile, inclusiv faptul că scopul organizației este de a <<ecologiza>> reputația membrilor săi. Alianța își propune să accelereze inovarea și să canalizeze capitalul către dezvoltarea de soluții eficiente, pentru a contribui la eliminarea deșeurilor din plastic și a poluării”.
Raportul a fost dezvăluit înaintea unei reuniuni în Coreea de Sud, care are ca scop încheierea primului tratat pentru reducerea poluării cu plastic, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic. Potrivit unui raport al OCDE, producția mondială de plastic s-a dublat în ultimele două decenii, la 460 de milioane de tone în 2019. De asemenea, cantitatea de deșeuri a crescut de la 156 de milioane de tone la 353 de milioane.