SURPRIZĂ Operatorul centralei nucleare Cernavodă vrea să preia operațiunile celui mai important producător de echipamente energetice din România, desprins din fostul gigant socialist IMGB

SURPRIZĂ Operatorul centralei nucleare Cernavodă vrea să preia operațiunile celui mai important producător de echipamente energetice din România, desprins din fostul gigant socialist IMGB
scris astăzi, 01:02

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea să preia, prin filiala sa controlată integral Nuclearelectrica Serv, operațiunile General Turbo SA, cel mai important producător de echipamente energetice din România, contractor și prestator de servicii și pentru SNN, ex-divizie a fostului gigant socialist IMGB, din care s-a desprins în 1992.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Nuclearelectrica Serv prestează servicii și activități suport pentru Nuclearelectrica, cum ar fi montare și demontare de echipamente, decontaminare, procesare deșeuri, inginerie și mentenanță.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTA creditorilor Nordis - peste 1.000 de persoane fizice și firme, inclusiv nume cunoscute CITEȘTE ȘI LISTA creditorilor Nordis - peste 1.000 de persoane fizice și firme, inclusiv nume cunoscute

SNN a dat recent undă verde Nuclearelectrica Serv pentru a face o ofertă neangajantă în vederea unei posibile achiziții a General Turbo, prin transfer de afacere, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Cu circa o lună și jumătate înainte, fusese aprobată ″continuarea demersurilor″ și discuțiilor în vederea preluării General Turbo SA, pe baza informațiilor din evaluare și due-dilligence-ul financiar. Pentru due dilligence, Nuclearelectrica Serv lansase în primăvara anului trecut o procedură de achiziție directă de servicii de consultanță financiară, fiscală și juridică.

Trump ordonă crearea unui fond suveran de investiții al SUA pentru a cumpăra TikTok CITEȘTE ȘI Trump ordonă crearea unui fond suveran de investiții al SUA pentru a cumpăra TikTok

Pe de altă parte, pe rolul instanței de judecată se află un proces în care este cerută intrarea în insolvență a General Turbo, atât de către Nuclearelectrica, cât și de către alți creditori, printre care CEC Bank.

În noiembrie anul trecut, instanța de judecată a dispus, la solicitarea General Turbo SA, ca SNN și CEC Bank să depună cauțiuni de câte 40.000 lei, cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru cererile lor de deschidere a procedurii insolvenței producătorului de echipamente energetice.

″Debitoarea (General Turbo SA – n.r.), prin apărător, solicită instanței admiterea solicitării (de depunere de cauțiune – n.r.), învederând că nu este certă, lichidă și exigibilă creanța Nuclearelectrica SA. Precizează că este vorba despre o factură de penalități care a fost facturată fără fundament legal, la dosar nu există dovada întârzierilor și nici dovada că lucrările nu au fost prestate.

Mai menționează că a formulat această solicitare deoarece, între timp, General Turbo SA a intrat într-un proces de „due diligence” efectuat de una dintre filialele Nuclearelectrica SA pentru a fi achiziționat pachetul majoritar de acțiuni, învederând că cererea de deschidere a procedurii insolvenței formulată de această creditoare este posibil să aibă legătură cu acel proces de achiziționare de acțiuni, pe care Nuclearelectrica SA l-a declarat, în scris, în nenumărate rânduri. În aceste condiții, apreciază că această cauțiune poate reprezenta o mică potențială reparație a daunelor comerciale cauzate în tot acest proces, pe de o parte de achiziție, pe de altă parte, de insolvență″, scrie în documentele procesului.

ULTIMA ORĂ România a împrumutat 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari la prima ieșire pe piața externă din acest an. Statul s-a împrumutat la dobânzi mari, pe o piață dificilă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a împrumutat 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari la prima ieșire pe piața externă din acest an. Statul s-a împrumutat la dobânzi mari, pe o piață dificilă

Nuclearelectrica a răspuns în instanță că ″debitoarea nu a făcut dovada relei-credințe și nici a unui abuz de drept sau a unei cereri formale, ci, dimpotrivă a recunoscut și achitat niște facturi, inclusiv facturile de penalități″, iar ″cu privire la afirmațiile debitoare referitoare la un proces de „due diligence” efectuat de o filială a Nuclearelectrica SA, (...) nu există așa ceva, debitoarea nu a depus documente din care să rezulte acest lucru și nici nu sunt relevante în litigiul de față aceste ipotetice chestiuni″, subliniind ″faptul că deține împotriva debitoarei o creanță certă, lichidă și exigibilă, care este dovedită cu înscrisurile depuse la dosar, neputând fi primite ca probe unele presupuneri, ipoteze ori articole de ziar″.

Contactată de Profit.ro pentru detalii, Nuclearelectrica nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

În cel mai recent raport trimestrial, SNN menționează că a cerut insolvența General Turbo SA ″pentru o creanță în valoare de 6.896.955,93 lei reprezentând penalități de întârziere în livrarea produselor contractate, servicii de întreținere și reparații pentru electropompe și chirii achitate cu întârziere″.

GRAFIC Industria românească începe anul cu stângul. Indicele PMI, la minim istoric CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească începe anul cu stângul. Indicele PMI, la minim istoric

Potrivit datelor publice disponibile, în ultimii circa 7 ani, General Turbo SA și-a adjudecat mai multe contracte sectoriale scoase la licitație sau la negociere de către Nuclearelectrica, de reparații și întreținere de pompe, precum și de furnizare de piese de schimb pentru acestea. Cel mai mare, în valoare de peste 25 milioane lei plus TVA, a fost încheiat în 2019, pentru ″Servicii de întreținere și reparații pentru electropompele tip NMV 2000 RA, echipamentele mecanice aferente Sistemului Apă Răcire Condensatori de la Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă și, respectiv, pentru echipamentele mecanice ale sistemelor auxiliare Sistemului Apă Răcire Condensatori″.

Compania a mai avut și are contracte de lucrări sectoriale semnificative, de milioane de lei fiecare, cu Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale București (ELCEN) sau CET Govora. General Turbo i-a mai avut drept clienți, de-a lungul timpului, pe OMV Petrom și CET Grivița, dar și grupuri internaționale, precum Elliot Group din Marea Britanie, Alstom Power din Franța, Voith Hydro din SUA, Toshiba și Hitachi din Japonia sau Siemens din Germania.

Producătorul de echipamente energetice a terminat anul 2023 cu pierderi de peste 21 milioane lei, încasări totale de 76,2 milioane lei, active de peste 235 milioane lei, datorii de circa 54 milioane lei și un efectiv mediu de aproape 400 de angajați, potrivit celor mai recente date publice disponibile.

Volkswagen dă în judecată autoritățile indiene pentru o taxă uriașă impusă, de 1,4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Volkswagen dă în judecată autoritățile indiene pentru o taxă uriașă impusă, de 1,4 miliarde de dolari

General Turbo SA este fosta Fabrică de Utilaj Energetic din cadrul Întreprinderii de Mașini Grele București (IMGB) de dinainte de Revoluța din decembrie 1989, în activitate din 1967, unde au fost fabricate și primele echipamente pentru centrala de la Cernavodă. Privatizarea societății, desprinsă din IMGB în 1992, s-a făcut la începutul anilor 2000, prin preluarea acțiunilor de către asociația salariaților din întreprindere. Și în prezent, compania figurează la Registrul Comerțului ca fiind deținută de un acționariat tip listă, cu acționari individuali nedezvăluiți public, conform termene.ro.

Acționar și administrator al General Turbo SA a fost în trecut și Bogdan Buzăianu, patronul traderului și furnizorului de energie Energy Holding, aflat de mai mulți ani în faliment. Unele articole de presă au susținut chiar că Buzăianu ar deține controlul asupra General Turbo SA. În prezent, unul dintre administratorii General Turbo SA este Dragoș Andrei Buzăianu, indicat în mass media ca fiind nepot al lui Bogdan Buzăianu. Alt administrator este Daniela Staicu, fostă angajată a Energy Holding.

Pentru foarte scurt timp (mai puțin de 2 ani), Dragoș Andrei Buzăianu a fost asociat cu actualul director general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, într-o firmă de publicitate, DNC Advertising International SRL, conform termene.ro. Aceasta a fost înființată în octombrie 2012 și lichidată în 2014, neavând niciun fel de activitate. 

Insolvența General Turbo SA a fost solicitată inițial, în mai anul trecut, de către compania Socend Ind SA, specializată în montaj de echipamente industriale, în principal energetice. Socend Ind SA este controlată și condusă în prezent de către Stanciu Alexandrescu. Până în 2020, acționar majoritar la Socend Ind, cu 51% din capital, a fost Nicolae Florin Nuță, la acea dată președinte al Consiliului de Administrație, director general și acționar al General Turbo SA, restul acțiunilor fiind în posesia lui Stanciu Alexandrescu.

PREMIERĂ după 10 ani - CFR Călători a terminat anul cu profit: Am suspendat trenuri de weekend deoarece acestea nu aveau mai mult de doi sau trei călători CITEȘTE ȘI PREMIERĂ după 10 ani - CFR Călători a terminat anul cu profit: Am suspendat trenuri de weekend deoarece acestea nu aveau mai mult de doi sau trei călători

General Turbo SA a mai fost țintă de preluare și în urmă cu circa 7 ani, după cum a relatat Profit.ro. Atunci, acționarii au primit o ofertă în valoare totală de peste 57 milioane euro de la un potențial cumpărător nedezvăluit, reprezentat din postura de agent de un om de afaceri rus cu dublă cetățenie (rusă și americană), Alexander Michael Dokychuk. Numele acestuia mai fusese menționat în spațiul public în legătură cu privatizarea Oltchim, precum și cu unele discuții referitoare la recuperarea tezaurului României aflat la Moscova.

În 2020, s-a pus problema vânzării de către General Turbo SA a unui teren de circa 5 hectare, adiacent fabricii sale, către o firmă controlată de Dokychuk, însă deal-ul nu a mai fost perfectat, iar activul imobiliar a fost rescos la vânzare în 2022, după cum a relatat Profit.ro.

General Turbo SA își desfășoară activitatea în zona industrială Berceni, în hale care ocupă peste 10 hectare de teren. SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma de 54 de hectare a Doosan IMGB, cu care se învecinează General Turbo SA, într-o tranzacție evaluată la circa 40 milioane de euro. Ulterior, platforma Doosan a fost vândută către Prime Kapital, Dedeman, Kaufland, Lidl și Altex. Doar Prime Kapital are planificată aici construcția a circa 3.150 de apartamente și a unui parc de retail cu o suprafață de 28.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
general turbo sa
nuclearelectrica general turbo
producător echipamente energetice
fosta imgb
bogdan buzăianu energy holding