Primele detalii despre investiția de început în România a belgienilor de la NewCold, lideri mondiali. Centru logistic pentru întreaga regiune

Primele detalii despre investiția de început în România a belgienilor de la NewCold, lideri mondiali. Centru logistic pentru întreaga regiune
scris astăzi, 01:08

Grupul belgian NewCold, unul dintre cei mai mari operatori de depozite congelate din lume, va construi lângă București primul său centru logistic din România, destinat produselor congelate ce vor fi distribuite în întreaga regiune, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

NewCold a intrat pe piața românească prin achiziția unui teren de aproape 9 hectare lângă pădurea Runcu din Ștefăneștii de Jos, lângă autostrada de centură a Bucureștiului A0, în punctul în care se intersectează cu autostrada A3.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE VIDEO&FOTO Celebrul restaurant „Doi Cocoși”, cu o istorie de peste 100 de ani - demolat. Mesajul proprietarilor. Ce va fi construit în loc CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO&FOTO Celebrul restaurant „Doi Cocoși”, cu o istorie de peste 100 de ani - demolat. Mesajul proprietarilor. Ce va fi construit în loc

Terenul a fost cumpărat de la dezvoltatorul belgian WDP, despre care Profit.ro a scris în premieră că a cumpărat mai multe parcele, care totalizează circa 50 de hectare de teren la intersecția celor două autostrăzi. Lotul vândut către NewCold face parte din aceste terenuri.

Acum, planul NewCold este să construiască un centru logistic regional cu o suprafață totală de circa 15.000 de metri pătrați, a cărui valoare de investiție este estimată la 27,8 milioane euro. Acesta se adaugă depozitului existent, cu o suprafață de circa 5.200 de metri pătrați.

Principala construcție din această nouă etapă de dezvoltare este un depozit frigorific automat de tip „High-Bay“, cu o suprafață de circa 10.800 de metri pătrați, care va asigura o temperatură internă de -28 de grade Celsius. În plus se vor mai realiza o clădire pentru recepția mărfii și o clădire de birouri.

CONFIRMARE Gigantul M Core, deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală, cumpără toate strip mall-urile MAS de pe piața românească CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul M Core, deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală, cumpără toate strip mall-urile MAS de pe piața românească

Într-o fază ulterioară se vor mai dezvolta depozite cu o suprafață de încă aproximativ 28.000 de metri pătrați, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Prima etapă a investiției va fi finalizată în 2025 și din acest centru logistic se vor servi clienții NewCold din întreaga regiune.

Fondată în 2012, NewCold este lider mondial în logistică pentru produse alimentare, cu 22 de depozite pe trei continente, oferind o capacitate totală de peste 1,5 milioane de paleți.

Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 pregătesc un magazin Penny pe o parte din fosta Danubiana, unde vând teren pentru 10.000 de apartamente CITEȘTE ȘI Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 pregătesc un magazin Penny pe o parte din fosta Danubiana, unde vând teren pentru 10.000 de apartamente

NewCold are o echipă de 2.500 de persoane. Compania este condusă de fondatorul și CEO-ul Bram Hage și susținută de Westport Capital Partner, un fond de investiții care gestionează active cu o valoare de circa 7,2 miliarde de euro pentru investitori instituționali din SUA și din alte țări.

Belgienii nu sunt singurii care și-au arătat interesul față de sectorul imobiliar logistic din România în ultima perioadă. Grupul antreprenorial GARBE, unul dintre cei mai mari investitori în spații logistice și industriale din Germania și Europa, tocmai și-a făcut oficial intrarea pe piața imobiliară românească. De asemenea, dezvoltatorul american Hillwood, deținut de miliardarul Ross Perot Jr., fiu al unui dublu candidat la președinția SUA, tatonează și el sectorul logistic local.

Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 pregătesc un magazin Penny pe o parte din fosta Danubiana, unde vând teren pentru 10.000 de apartamente CITEȘTE ȘI Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 pregătesc un magazin Penny pe o parte din fosta Danubiana, unde vând teren pentru 10.000 de apartamente

Nu în ultimul rând, dezvoltatorul imobiliar Accolade, deținut de milionarii cehi Milan Kratina și Zdeněk Šoustal, vrea să intre pe sectorul industrial al pieței imobiliare românești. El a fost unul dintre cei 4 jucători care au depus oferte pentru achiziția parcului logistic P3 Bucharest A1, tranzacție în lucru care are șanse să devină cel mai mare deal înregistrat vreodată pe sectorul logistic din România, potrivit surselor Profit.ro.

În primele nouă luni din 2024 au fost livrate proiecte industrial-logistice de 275.000 metri pătrați în România și mai sunt în construcție clădiri cu suprafețe de peste 430.000 metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Livrările noi din 2024 ar urma să totalizeze aproximativ 500.000 metri pătrați, comparabil cu anul 2023.

De asemenea, volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului 2024 a totalizat circa 575.000 metri pătrați, reprezentând o scădere de 20% față de perioada similară a anului trecut.


Sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești a generat deja în anul 2024 cele mai mari două tranzacții. Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea P3 Bucharest către GIC în 2016.

Tranzacție - FIA Imobiliar BT Property a achiziționat Prima Shops Oradea CITEȘTE ȘI Tranzacție - FIA Imobiliar BT Property a achiziționat Prima Shops Oradea

A doua cea mai valoroasă tranzacție din an a reprezentat achiziția de către WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a 3 parcuri logistice din Chitila, Constanța și Târgu Mureș de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision pentru 110 milioane de euro.

Ultimul jucător redutabil intrat pe sectorul logistic din România a fost dezvoltatorul sud-african Fortress, al cărui principal acționar este cel mai mare fond de pensii din Africa. Fortress a intrat direct pe piața imobiliară românească în 2021 când a cumpărat de la Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu parcul logistic Eli Park 1 din Chitila pentru suma de 26,7 milioane euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
newcold
depozit regional