Renault Filante Record 2025 este cel mai nou concept-car al francezilor, o mașină electrică demonstrativă, „îndrăzneață și inovatoare”, care are ca scop obținerea unor recorduri de consum și autonomie, într-o caroserie inspirată din trei modele istorice ale mărcii.
Renault Filante a fost inspirat de 40 CV des Records (1925-1926), Nervasport des Records (1934) și Etoile Filante (1956), fiind o mașină demonstrativă, complet electrică, cu o caroserie de tip monopost.
Designul său este unul cu linii aproape organice, fluide, gândit în așa fel încât să genereze un coeficient aerodinamic cât mai mic.
Habitaclul a fost desenat ca o cabină de avion, dar nici restul caroseriei nu duce lipsă de elemente de inspirație aeronautică. Inclusiv roțile sunt acoperite de un carenaj care are ca scop performanța dinamică a mașinii în contact cu aerul.
Și la interior se regăsesc aceleași surse de inspirație, aviația, fiind amintite în textul de prezentare și călătoriile spațiale, fiind totodată un exemplu de ergonomie a arhitecturii comenzilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au adus mai mulți muncitori la primul pod de pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș. Noi imagini de la Viaductul BoițaTehnologiile utilizate pentru comenzi și control au o strânsă legătură cu scopul acestui vehicul. Volanul are incluse comenzile pentru accelerație și frână, folosind sisteme de tip steer-by-wire și brake-by-wire. Scaunul șoferului este inspirat de F1, poziția fiind una ergonomică, cu picioarele poziționate peste baterii.
Întreg vehiculul folosește materiale cu greutate redusă, inclusiv fibra de carbon și un aliaj special, Scalmalloy, bazat pe aluminiu, inginerii reușind să coboare masa totală sub 1000 kg. Din care 600 kg reprezintă bateria.
Datele tehnice ale mașinii cuprind o lungime de 5,12 metri, cu 1,19 metri înălțime, precum și o baterie de 87 kWh, similară cu cea de pe Scenic E-Tech electric.
CITEȘTE ȘI BMW depășește noi recorduri în România. Vânzările modelului de lux Seria 7 le-au depășit pe cele din AustriaNumele Renault Filante Record 2025 face referire directă la două dintre modelele istorice emblematice ale mărcii. Numele Filante se referă la Étoile Filante, un monopost inspirat din aeronautică și construit în 1956, pentru a stabili noi recorduri de viteză. Pe 5 septembrie 1956, Étoile Filante a doborât simultan mai multe recorduri de viteză la Bonneville Salt Lake Flats din Statele Unite, inclusiv recordurile de distanță pe 1 și 5 kilometri, cu viteze de 306,9 km/h și, respectiv, 308,85 km/h.
Cuvântul Record face referire directă la 40 CV des Records, monoposturi ce aveau o caroserie aerodinamică, mai îngustă decât Renault 40 CV și care au stabilit o serie de recorduri de viteză și anduranță din 1925. Primele recorduri au fost stabilite în 1925 cu inginerii Garfield și Plessier la volan: record mondial de 3 ore, record mondial de 500 km și record mondial de 500 de mile.
La acestea se adaugă și recordul de 24 de ore, cu 4.167,578 km parcurși la o viteză medie de 173,649 km/h în anul următor. Data de 2025 din componența numelui Renault Filante Record 2025 marchează centenarul acestor recorduri din 1925.
CITEȘTE ȘI Record istoric al Digi în Spania - Câți clienți a luat de la rivalii săi majoriConceptul Renault Filante Record 2025 va fi prezentat la Salonul Auto Rétromobile de la Paris în perioada 5-9 februarie 2025, chiar înainte de a încerca să doboare recordurile de eficiență pentru un automobil electric.