OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, prin centrala pe gaze de la Brazi, are de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român, reprezentând costuri cu achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente vânzărilor de curent electric la preț reglementat, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) derulat prin intermediul OPCOM, în vigoare până la 31 martie 2024.
″Suntem în discuții cu statul pentru recuperarea costurilor CO2, avem de recuperat sume atât din 2023, cât și din 2024. Suntem încrezători că vom reuși să recuperăm acești bani, pentru că e vorba de o obligație legală″, a declarat Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de gaze și energie, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări.
Problema este că, deocamdată, legea nu specifică procedura de recuperare a banilor și nici instituția care ar trebui să facă plățile, fiind nevoie ca aceste aspecte să fie reglementate printr-un act normativ.
Neel nu a precizat la cât se ridică suma de recuperat, însă din informațiile Profit.ro rezultă că ordinul de mărime este de zeci de milioane de euro.
Aceste costuri CO2 provin din legislația ″semireglementării″ pieței angro de energie, prin care celor mai importanți producători li s-a impus, până la 31 martie 2024, să-și vândă prin MACEE cantitățile disponibile la preț fix de 450 lei/MWh, pentru necesarul furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție și transportatorului Transelectrica.
Legislația menționată prevedea, până la 31 martie anul trecut, că producătorilor de energie pe bază de cărbune și gaze, obligați să cumpere certificate CO2, trebuie să li se restituie partea din costurile cu achiziția certificatelor aferente vânzărilor de curent electric efectuate la preț reglementat de 450 lei/MWh care depășea cât aveau de plătit acești producători drept supraimpozitare, prin contribuția la Fondul de tranziție energetică, pentru energia vândută ″la liber″, în afara MACEE, la prețuri de peste 450 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Banca avându-l în spate pe ginerele milionar al premierului Viktor Orban, cu o ascensiune fulminantă în ultimii 2 ani, a intrat în România, prima ieșire în afara Ungariei. Mesaj către clienți româniCu aceeași problemă se confruntă și compania de stat Romgaz cu vechea sa centrală pe gaze de la Iernut, după cum a relatat Profit.ro aici și aici. Spre deosebire de concurentul și partenerul OMV Petrom, Romgaz dezvăluie public cât îi datorează statul, în rapoartele sale financiare remise Bursei de Valori București (BVB).
″Potrivit OUG nr. 27/2022, producătorii de energie electrică trebuie să calculeze o contribuție la Fondul de tranziție energetică. Dacă valoarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente energiei vândute la 450 lei/MWh depășește contribuția la Fondul de tranziție energetică, producătorii de energie electrică au dreptul să primească excedentul.
Până la 30 septembrie 2024, legislația nu prevedea mecanismul de solicitare a acestor sume de la statul român și nici autoritatea competentă pentru soluționarea unor astfel de cereri. Ca atare, dreptul de a primi subvenția nu este executoriu. Drept urmare, la 30 septembrie 2024, grupul (Romgaz – n.r.) prezintă un activ contingent de 188,26 milioane lei până la implementarea în legislație a mecanismului de încasare″, se arată în raportul Romgaz pe primele 9 luni ale anului trecut.
CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Zara extinde în România brandul său cu prețuri mici. Cabine de probă inteligenteÎn activitatea de gaze și energie, OMV Petrom a consemnat o pierdere de 76 milioane lei în ultimul trimestru din 2024, față de profiturile din exploatare de 45 milioane lei din T3 2024 și de peste jumătate de miliard de lei din T4 2023.
Șeful diviziei, Frank Neel, a explicat că una dintre explicații ține de modificările legislative intrate în vigoare de la 1 aprilie 2024. De atunci, mecanismul MACEE a devenit opțional și a dispărut prevederea privind recuperarea unei părți din costurile CO2, însă o serie de contracte de livrare de energie prin MACEE au fost încheiate în decembrie 2023, înainte de schimbarea legii, și au trebuit respectate și după modificarea legislativă. În plus, a scăzut și pragul de supraimpozitare a producătorilor, la 400 lei/MWh.
″În decembrie 2023, am contractat vânzări de energie angro pentru tot anul următor la prețul reglementat de atunci, de 450 lei/MWh. Însă de la 1 aprilie 2024, legislația a fost modificată, iar noi am fost nevoiți să continuăm să livrăm în condițiile contractuale asumate anterior, aspect în legătură cu care ne-am plâns autorităților. Adică am semnat contracte în anumite condiții, iar ulterior prevederile legale au fost modificate. În termeni de costuri CO2, acesta a fost cel mai mare impact. A însemnat că noi am fost nevoiți să continuăm să livrăm energie chiar și în noile condiții, chiar dacă nu mai avea sens din punct de vedere economic.
În același timp, privind înainte, nu putem continua cu acest tip de reglementări care pun în pericol producătorii de energie pe combustibili fosili, pentru că supraimpozitarea este diferită la cei pe combustibili fosili față de cea aplicată producătorilor din surse regenerabile. Nu toate costurile ne sunt recunoscute (se referă la costurile cu certificatele CO2 – n.r.). Asta înseamnă punerea în pericol a centralelor, care asigură securitatea aprovizionării în România. Noi activăm și pe piața de echilibrare, care a avut un rol foarte important anul trecut. Deci consider că este esențial să se modifice legislația cât mai curând posibil, astfel încât să ne asigurăm că aceste centrale pot continua să producă″, a conchis șeful diviziei de gaze și energie a OMV Petrom.