Stratan, ROPEPCA: Redevențele petroliere pentru zăcăminte mature ar trebui reduse

Stratan, ROPEPCA: Redevențele petroliere pentru zăcăminte mature ar trebui reduse
scris 16 mar 2016

Investițiile necesare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature de țiței și gaze, care să oprească declinul natural al producției de hidrocarburi din România, sunt uriașe, motiv pentru care Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a recomandat Guvernului reducerea redevențelor pentru producția extrasă din aceste zăcăminte vechi, a declarat președintele Asociației, Artur Stratan, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

"Sunt necesare sume uriașe pentru redezvoltarea zăcămintelor mature. Am recomandat micșorarea redevențelor pentru zăcăminte vechi, sunt sute astfel de zăcăminte, deja exploatarea lor este neeconomică", a declarat Stratan.

Urmărește-ne și pe Google News

Redevențele actuale reprezintă cote procentuale din valoarea producției brute extrase, acestea fiind stabilite, în 2004, prin Legea petrolului. La țiței, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 și 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 și 100.000 de tone/trimestru și 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.

La gaze naturale, redevențele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 și 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 și 20 de milioane de metri cubi/trimestru și 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.

Provocare lansată de la Fondul Proprietatea: Chiar avem nevoie de investiții în electricitate de 30 mld. euro? CITEȘTE ȘI Provocare lansată de la Fondul Proprietatea: Chiar avem nevoie de investiții în electricitate de 30 mld. euro?

"Dacă s-ar mări factorul de recuperare din zăcăminte marginale cu 1%, producția suplimentară ar fi de 27 de milioane de tone pe an, ceea ce reprezintă producția actuală pe 7 ani. Însă, pentru asta, este nevoie de investiții de zeci de miliarde de euro. Trebuie îmbunătățit regimul fiscal și cadrul investițional din Romania. Producția de țiței este într-un declin constant de câțiva ani. Sunt zone monoindustriale, cum ar fi Moinești, Suplacu, Țicleni, iar, dacă industria petrolieră moare, aceste comunități locale nu au nicio alternativă de supraviețuire", a arătat președintele ROPEPCA, care a adăugat că investiția anuală minimă pentru stoparea declinului producției de țiței este de 1 miliard de euro.

Stratan a declarat totodată că, dacă va fi impusă o taxă petrolieră adițională, aceasta ar trebui să fie aplicată doar acordurilor petroliere noi, semnate după intrarea în vigoare a noii Legi a petrolului, deoarece acordurile petroliere în vigoare conțin o clauză de stabilitate, care prevede menținerea regimului fiscal valabil la data semnării acordului de concesiune.

Popoviciu, RCS&RDS: Rugăm statul să nu ne încurce în dezvoltarea rețelelor telecom CITEȘTE ȘI Popoviciu, RCS&RDS: Rugăm statul să nu ne încurce în dezvoltarea rețelelor telecom

După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, Guvernul vrea să aplice producătorilor de petrol și gaze un impozit suplimentar, care va fi denumit "impozit petrolier", de 35% pe profitul din upstream, cu o deducere suplimentară de 15% pentru investițiile noi, și să anuleze facilitățile acordate acestora încă din 1999, care le permit în prezent să nu achite impozit pe țiței și gaze naturale și nici comisioane vamale la export. 

Scăderea prețului la țiței de anul trecut a redus cu aproape 12% încasările statului român din redevențe petroliere în primele 9 luni din 2015, la 896,6 milioane lei, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Comparativ cu primele 9 luni ale anului 2014, se constată o scădere a redevențelor petroliere cu aproximativ 11,72%, ca efect al micșorării prețului de referință pentru țițeiul extras în România", se arată într-un document al instituției.

Stratan, ROPEPCA: Redevențele petroliere pentru zăcăminte mature ar trebui reduse
viewscnt
Afla mai multe despre
redevente
redevente petroliere
impozit petrolier
majorare redevente
ropepca
artur stratan