Matje, OMV Petrom: Extracția de gaze din Marea Neagră are nevoie de posibilități de export pentru a fi fezabilă

Matje, OMV Petrom: Extracția de gaze din Marea Neagră are nevoie de posibilități de export pentru a fi fezabilă
scris 16 mar 2016

Trebuie să existe posibilitatea de a exporta gazele naturale din zăcămintele offshore din Marea Neagră dezvoltate de OMV Petrom în parteneriat cu ExxonMobil pentru ca proiectul să fie fezabil, a declarat directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Matje, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR. 

"Pentru ca proiectul din Marea Neagră să fie fezabil, este nevoie de posibilități de export", a declarat Matje.

Urmărește-ne și pe Google News

România a consumat în 2015 121,1 milioane de MWh de gaze naturale, nivel mai mic cu 4,5% față de cel înregistrat în 2014, respectiv 127 de milioane de MWh, potrivit unor rapoarte ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anterior, consumul de gaze naturale al României scăzuse accentuat în 2013 și 2014, după un vârf înregistrat în perioada 2010 - 2012. Consumul a scăzut cu peste 8% în 2013 și cu încă 4% în 2014. Principala cauză a fost reducerea masivă a consumului din industrie, în special cel al producătorilor de îngrășăminte chimice, o serie de combinate majore încetându-și sau reducându-și activitatea.

Văduva, Transgaz: Avem cel mai mare tarif de transport gaze din UE, poate crește și mai mult dacă nu exportăm CITEȘTE ȘI Văduva, Transgaz: Avem cel mai mare tarif de transport gaze din UE, poate crește și mai mult dacă nu exportăm

Decizia finală privind investiția în perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat, în proporții egale, de OMV Petrom și grupul american ExxonMobil, ar putea fi luată în circa doi ani, iar producția pe perimetru ar putea începe la începutul deceniului următor, se arată în raportul preliminar pe 2015 al producătorului român de țiței și gaze.

Potrivit sursei citate, în ianuarie 2016 a fost încheiată a doua campanie de foraj de explorare, care a inclus săparea a șapte sonde în total, majoritatea indicând prezența gazelor naturale, și testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Investițiile totale în acest proiect, începând din 2008, au depășit 1,5 miliarde dolari, costuri împărțite egal între partenerii la concesiune.

"Rezultatele campaniei de foraj sunt suficient de încurajatoare pentru continuarea analizei mai în detaliu în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale. Partenerii vor analiza, evalua și optimiza strategia de dezvoltare pentru a determina cel mai eficient plan de dezvoltare pentru resursele descoperite. Acest lucru ar putea presupune o dezvoltare in etape. Având în vedere informațiile disponibile la acest moment, decizia finală de investiție ar putea fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producție ar putea fi obținută la începutul decadei viitoare", se arată în document.

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
neptun deep
gaze naturale marea neagra
export gaze naturale
andreas matje