Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, vrea ca subsidiara pe care intenționează să și-o înființeze în Republica Moldova să vândă gaze peste Prut mai scump decât compania-mamă în România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe ordinea de zi a unei ședințe AGA Romgaz de la finalul lunii viitoare se află ″Aprobarea înființării și înregistrării la Registrul de stat al persoanelor juridice din Republica Moldova a societății comerciale cu răspundere limitată cu denumirea „Romgaz Furnizare M SRL”, cu sediul în municipiul Chișinău, strada Mihai Eminescu nr. 70, Republica Moldova, având ca obiect de activitate principal comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte″.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
″Existența unei diferențe între prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, superioară tarifului de transport între cele două țări, (...) oferă oportunitatea valorificării gazelor naturale în Republica Moldova la un preț mai mare decât cel din România. Producția de gaze naturale a SNGN Romgaz SA va crește semnificativ odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și extracția gazelor din Marea Neagră″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.
Potrivit sursei citate, Romgaz intenționează să activeze exclusiv pe piața angro de peste Prut.
Calculele companiei prevăd că business-ul de vânzare de gaze din Republica Moldova ar atinge punctul de breakeven la un nivel al vânzărilor de circa 100.000 MWh/an, la un preț de aproximativ 38 euro/MWh (circa 190 lei/MWh), în cel mai pesimist scenariu luat în considerare.

″Conform scenariului optimist, care corespunde situației actuale din piață, marja de profit a activității filialei pentru primii 3 ani de activitate este cuprinsă între 8,5% și 10,5%, reflectând rezultate rezonabile pentru un jucător nou-intrat pe piață, care dorește să aibă o creștere sustenabilă și să construiască o imagine de prestigiu și de actor serios și important în piață″, se spune în document.
În România, Romgaz este obligată să își vândă o bună parte din producție la preț reglementat de 120 lei/MWh, pentru a asigura consumul populației și CET-urilor care livrează agent termic sistemelor de încălzire centralizată, obligația fiind prelungită recent până la 31 martie 2026.
Anul trecut, Romgaz și-a vândut gazele din producția proprie cu un preț mediu de 137 lei/MWh, iar aproape 56% din vânzări au fost efectuate la prețul reglementat de 120 lei/MWh.

″Schimbările legislative recente și stadiul actual al pieței gazelor naturale din Republica Moldova reflectă demersurile guvernului moldovean privind creșterea independenței față de livrările de gaze naturale din Federația Rusă și oferă SNGN Romgaz SA o serie de oportunități de care ar putea beneficia prin accesarea acestei noi piețe. Astfel, intrarea SNGN Romgaz SA pe piața gazelor naturale din Republica Moldova este susținută de următoarele aspecte:
Piața gazelor naturale din Republica Moldova este o piață de circa 1 miliard mc/an, cu un grad ridicat de vulnerabilitate, fiind 100% dependentă de surse din import;
Existența infrastructurii de transport necesare furnizării gazelor din România înspre Republica Moldova, respectiv interconectarea Iași – Ungheni cu o capacitate de 1,88 miliarde mc/an;
Preluarea activității de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău de către Vestmoldtransgaz, companie deținută de SNTGN Transgaz SA, societate din România;
Operaționalizarea platformei electronice destinate achiziționării de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici din Republica Moldova.
Platforma este gestionată de către Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) EST SR., companie înființată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) la Chișinău, în Republica Moldova (...)″, se mai spune în documentul citat.

Republica Moldova a cerut României în prima parte a lunii garantarea accesului la achiziții de gaze din producția celei mai mari exploatări offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, unde producția este așteptată să înceapă în 2027 și ai cărei concesionari sunt OMV Petrom și Romgaz, cu participații egale, de câte 50%.
OMV Petrom a început deja să vândă în avans la export din cota care-i va reveni din ce se va extrage din zăcământul offshore, iar Ungaria și-a manifestat și ea interesul de a cumpăra.
Cei doi parteneri de la Neptun Deep au avut o pondere de peste 60% în importurile de gaze naturale ale Republicii Moldova din primele 9 luni ale anului 2024, potrivit datelor traderului dominat de peste Prut, compania moldovenească de stat Energocom.