Majorarea tarifelor americane pe importurile din Uniunea Europeană va un avea un impact sever asupra economiei europene, estimează economiștii. Unele bănci au tăiat deja prognozele de creștere pentru zona euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Președintele american Donald Trump a confirmat sau chiar depășit cele mai pesimiste așteptări ale analiștilor privind perspectivele comerțului global, livrând o creștere puternică a taxelor vamale.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Cel mai rău coșmar al Europei tocmai a devenit realitate”, titrează o analiză a ING Bank.
„Tarifele anunțate miercuri de Donald Trump ar trebui să fie o ultimul memento pentru Europa că relația transatlantică s-a schimbat definitiv. Și acest lucru nu se aplică doar la politicile de securitate și apărare”, arată analiștii băncii olandeze.
UniCredit Bank estimează că rata medie a taxei vamale (ajustate cu volumele comerciale) crește de la 2,3% la finele anului trecut la aproximativ 25% după anunțul lui Trump, cel mai ridicat nivel de după 1903.
ING estimează un nivel mediu al tarifelor americane de circa 20% pentru acest an. Diferențele rezultă din modul în care este interpretată aplicarea taxelor majorate.
Estimarea UniCredit privind rata tarifelor în SUA, ponderată cu importurile
În mod clar însă, noile taxe anunțate de Trump sunt mult mai mari decât cele din primul mandat, când au fost majorate cu 1,4 puncte procentuale și au avut atunci un efect minor asupra economiei.
Estimarea ING privind rata tarifelor în SUA, ponderată cu importurile
UE ar urma să plătească tarife de 20%, Japonia de 24%, Marea Britanie de 10%, Elveția de 31%. Taxele pe Mexic și Canada pentru produsele în afara tratatelor de liber schimb rămân la 25%. Taxele pe importurile din China cresc cu 34 de puncte procentuale, la 54%.

Noile taxe vamale pe principalii parteneri comerciali. Sursa: UniCredit
„Rata medie a tarifelor SUA ar crește peste nivelurile din anii ’30, când legea Smoot-Hawley din 1930 a impus tarife abrupte asupra multor bunuri industriale, o perioadă care nu a fost bună pentru SUA și economia globală”, scriu economiștii UniCredit, cu referire la Marea criză economică din urmă cu aproape un secol.
„Economia SUA era mult mai puțin integrată în lanțurile globale decât este acum. Tarifele majorate, dacă vor rămâne așa, ne vor apropia de scenariul negativ. Rezerva Federală se va găsi într-o poziție dificilă, în care va trebui să gestioneze o inflație mai mare și o creștere economică în încetinire”, arată economiștii ING.

Scenariul negativ al UniCredit arată un nivel de 25% al tarifelor pe majoritatea produselor UE. Această rată de 25% se aplică deja la importurile de aluminiu și oțel și, mai important, la autovehicule și componente auto. Impactul asupra PIB pentru acest an, în scenariul negativ, o creștere de 0,7-0,8%, față de una de 0,9% în scenariul de bază, în timp ce dinamica pentru anul viitor ar urma să se reducă de la 1,2% la 1%.
„Acest scenariu ar fi un game-changer pentru economia SUA și pentru previziunile noastre”, adaugă economiștii UniCredit. Inflația ar crește substanțial în următorul an, posibil cu 1 punct procentual, la 3,5-4%, pe fondul scumpirii bunurilor. Creșterea inflației ar veni rapid, în timp ce creșterea economică ar încetini la 1-1,5% în acest an, pe măsură ce inflația duce la scăderea consumului. O recesiune pare improbabilă, câtă vreme un pachet fiscal cu reduceri de taxe pare probabil să fie aprobat ulterior în acest an. Fed va menține ratele la nivelul curent de 4,5% și în 2026, dacă nu intervine o recesiune, caz în care ar putea reduce dobânzile.
Banca olandeză a redus prognoza de creștere economică a UE de la 0,7% la 0,6% pentru acest an și de la 1,4% la 1% pentru 2026.
ING avertizează că dincolo de impactul direct, mai există și un impact indirect, mai greu cuantificabil, care vine din scăderea încrederii consumatorilor și afacerilor în Europa, manifestată prin scăderea consumului și investițiilor.
Și răspunsul pe care îl vor oferi europenii complică situația. Pentru moment, măsurile de reacție la creșterea tarifelor pe importurile auto au fost amânate pentru mijlocul lunii aprilie.
ING consideră că UE ar putea în primă fază să reia taxele vamale suspendate anterior pe o seamă de bunuri americane și ar putea majora taxele pe alte produse de import, precum cele alimentare și agricole, textile și îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilă, produse casnice, materiale de construcție și altele. Aproape 14% din importurile UE vin din SUA.

Măsuri cu impact mai puternic ar putea fi luate în ceea ce privește sectorul serviciilor, unde SUA sunt un mare jucător în UE, printr-o reglementare mai strictă a reglementărilor companiilor tehnologice, printre altele, arată ING. Pentru aceste măsuri ar fi însă nevoie de aprobarea a 15 din cele 27 de state membre, care să acopere cel puțin 65% din populația UE.
UniCredit avertizează că măsurile de retorsiune puternice din partea UE ar duce la creșterea inflației și la încetinirea economiei.
Tarifele vamale sunt în cele din urmă taxe pe consum și acestea ar afecta și consumatorii europeni dacă s-ar scumpi prin intervenție fiscală importurile din SUA.