PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE

Energie   
PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE

România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Eurostat, brațul statistic al UE, solicită autorităților statelor membre să raporteze nivelul producției în două unități de măsură, în terajouli și în milioane de metri cubi, în timp ce consumul pe diferite sectoare doar în terajouli.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportarea în terajouli este mai adecvată, pentru corelarea cu nivelul consumului, aceasta fiind o unitate de măsurare a puterii calorice și nu a volumului, precum mc.

Evenimente
FOTO PPC va lansa un mega centru de date, unul dintre cele mai mari din Europa CITEȘTE ȘI FOTO PPC va lansa un mega centru de date, unul dintre cele mai mari din Europa

Calitatea gazului este cea care face diferența, fiind necesar un volum mai mare de gaz extras din Olanda decât din România pentru a încălzi același spațiu, de exemplu.

PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE

De altfel, atât pe piețele de specialitate, cât și în facturile clienților finali nu apare ca unitate de măsură “metrul cub”, ci unități de măsurare a energiei, care țin cont de puterea calorică a gazelor.

DECIZIE Cea mai veche fabrică din România, în faliment. Afacerea a fost preluată de Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DECIZIE Cea mai veche fabrică din România, în faliment. Afacerea a fost preluată de Hidroelectrica

Cum gazele extrase din România au o putere calorică mai ridicată, deși producția volumetrică a Olandei a fost mai ridicată (9,7 miliarde mc, față de 9,4 miliarde mc producția autohtonă), raportarea pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS) face din România liderul european al producției de gaze.

De altfel și raportările anuale ale Comisiei Europene (CE) prezintă statisticile de pe piața gazelor în TJ. Astfel, în 2023, porivit CE, “cu o producție de gaze naturale de 394 186 terajouli în 2023, Olanda a rămas cel mai mare producător de gaze naturale din UE, urmată de România, a cărei producție primară a echivalat cu 356 572 terajouli (o creștere de 1,4 %)”.

Situația s-a inversat în 2024, când în fiecare lună, cu excepția lunii ianuarie, producția în terajouli a României a depășit-o pe cea olandeză.

FOTO&VIDEO Umbrărescu a adus la marile „tuneluri pentru urși” peste 700 de muncitori care lucrează 24h/24h. \ CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Umbrărescu a adus la marile „tuneluri pentru urși” peste 700 de muncitori care lucrează 24h/24h. "Forfotă mare, zi de zi"

Însă prima lună în care producția autohtonă de gaze măsurată în TJ s-a situat peste cea olandeză a fost iunie 2023. Din acel moment, cu excepția lunilor iulie 2023 și ianuarie 2024, producția din România a fost superioară celei olandeze.

PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE

Cum consumul intern al statelor UE a fost de 12,7 milioane TJ, deși producția din România este cea mai ridicată (360 de mii TJ) la nivel european, ea nu poate acoperi decât aproximativ 3% din consumul european de gaze, care în continuare este acoperit în proporție covârșitoare (90%) din importuri, doar că nu din Rusia, ci din Norvegia, SUA etc.

Calculată volumetric, producția de gaze a UE a fost în 2024 de 32 miliarde metri cubi, în declin cu 15% față de 2023 (38 miliarde mc) și cu 32% mai redusă ca în 2022 (47 miliarde mc).

ULTIMA ORĂ O nouă companie fondată de români devine unicorn CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O nouă companie fondată de români devine unicorn

Producția de gaze a UE a acoperit doar 10% din consumul intern, cu un punct procentual mai puțin ca în 2023 (când procentul s-a ridicat la 11%).

Odată cu începerea producției offshore din Neptun Deep în 2027, producția autohtonă se va dubla, România devenind liderul autoritar al producătorilor UE de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
gaze
terajouli
pcs
romania
olanda