EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar

Piața de capital   
EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar

Sursa foto: Wrightstudio | Dreamstime.com

Globinvest din Cluj-Napoca va lansa la sfârșitul acestei luni un fond de investiții de tip ETF, care grupează companiile cu cea mai bună lichiditate și cel mai bun profit din ultimii 10 ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aflăm de ce, în luna iulie a anului trecut, Bursa de Valori București a lansat indicele BET-EF care grupează cele mai importante companii din domeniul energetic și 3 societăți cu profil financiar. Acesta a rezultat dintr-o cerință a pieței, o societate de investiții financiare din Cluj-Napoca pregătind un fond de investiții de tip ETF care să urmărească respectiva structură.

Urmărește-ne și pe Google News

Globinvest, cu o vechime de 30 de ani pe piața de capital românească, va lista noua entitate la data de 28 aprilie cu simbolul GIBEFETF.

Evenimente

„Toate actele le avem aprobate”, a declarat pentru Profit.ro Ilie Cenan, președintele Consiliului de Administrație al companiei clujene de administrare a activelor financiare .

Fondul ar urma să ofere investitorilor expunere la companii vizibile românești din sectoarele energetic și financiar care au fost selectate după criterii de excelență: cele mai bune societăți, cu cele mai lichide acțiuni, cel mai bun profit în ultimii 10 ani și cele mai mari distribuitoare de dividende pe termen lung.

Artego distribuie dividende inclusiv din rezultatul reportat CITEȘTE ȘI Artego distribuie dividende inclusiv din rezultatul reportat

În structura indicelui BET-EF intră companiile de top de pe segmentul energetic: Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Transgaz (TGN), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transelectrica (TEL) și Premier Energy (PE), precum și 3 emitenți din domeniul financiar, respectiv Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Société Générale (BRD) și operatorul de piață Bursa de Valori București (BVB), ultimul selectat și după criteriul perspectivei de dezvoltare și de generare de apreciere în portofolii, potrivit lui Cenan.

Fondul și-a urmat întregul parcurs de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și în prezent deja este distribuit prin intermediul casei de brokeraj IFB Finwest și estimarea este că la pornire va avea o dimensiune cu puțin peste reperul de 2 milioane lei.

După listarea de la finele acestei luni, simbolul va fi disponibil la tranzacționare de pe terminalele tuturor brokerilor și, în funcție de cerere, vor fi emise unități noi, majorând astfel capitalizarea ETF-ului.

Longshield Investment Group promovează un program de răscumpărare pentru 3% din acțiunile proprii CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group promovează un program de răscumpărare pentru 3% din acțiunile proprii

Cerința Globinvest pentru alcătuirea indicelui BET-EF a fost ca niciun emitent să nu depășească un procentaj de 20% în structura acestuia, spune pentru Profit.ro Nicolae Pastor, director general al societății clujene.

În prezent, în limita superioară a plafonului sunt titlurile Hidroelectrica, OMV Petrom și Banca Transilvania, în timp ce Romgaz este al 4-lea emitent, cu un procentaj de 12,74%.

EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar

Noul instrument financiar va ajunge la cota BVB pe o piață a ETF-urilor în dezvoltare explozivă în ultimii 2 ani. Cel mai important fond este cel care replică compoziția indicelui BET administrat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management (TVBETETF), care, după un deceniu pierdut de irelevanță după listarea sa în 2012, a sărit la o valoare de 457,33 milioane lei (91,77 milioane euro).

Transilvania Broker de Asigurare distribuie o treime din profitul net al anului trecut sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Transilvania Broker de Asigurare distribuie o treime din profitul net al anului trecut sub formă de dividende

Aceiași administratori au listat în februarie 2023 un ETF care urmărește structura indicelui de energie BET-NG (PTENGETF), care în prezent a ajuns la o capitalizare de 24,42 milioane lei (4,90 milioane euro).

„A avut un avânt formidabil bursa”, spune șeful boardului Globinvest Cenan, care face trimitere și la piața de capital din Polonia, unde există apetit pentru ETF-urile care reprezintă varianta pasivă de investiție prin replicarea structurii indicilor. 

Conform datelor analizate de Profit.ro pe bursa de la Varșovia, sunt 15 indici și sunt listate 13 fonduri de tip ETF, unele dintre acestea urmărind structura unor indici internaționali și chiar de piețe de mărfuri.

One United Properties vine în completare la distribuția de cash din toamnă și repartizează către acționari aproape 40 milioane lei sub formă de dividende CITEȘTE ȘI One United Properties vine în completare la distribuția de cash din toamnă și repartizează către acționari aproape 40 milioane lei sub formă de dividende

La BVB, piața a devenit concurențială prin venirea croaților de la InterCapital, care au alcătuit mai multe astfel de ETF-uri pentru piețele de capital din Balcani și de la Adriatica. La sfârșitul primăverii trecute aceștia au listat un prim produs la BVB care urmărește indicele de total-return BET-TRN (ICBETNETF) și care între timp a ajuns la o valoare a instrumentelor listate la BVB de 30,43 milioane lei (6,10 milioane euro), dincolo de unitățile de fond deja distribuite în Croația.

InterCapital Asset Management, societate care se promovează prin comisioanele mici care să nu erodeze performanța indicilor și să apropie performanța multianuală a fondului de cea vizibilă a indicilor, a listat la jumătatea lunii trecute și fond fond de tip ETF care să ofere investitorilor oportunitatea expunerii pe piața bursieră din Slovenia, replicând structura indicelui SBITOP TR de la Ljubljana (ICSLOETF). Acesta are momentan o valoare a instrumentelor listate la București de aproape 670.000 de lei (aproximativ 134.000 de euro).

Rompetrol Well Services – distribuție integrală a profitului net sub formă de dividende. Câți bani ia acționarul majoritar din Kazahstan CITEȘTE ȘI Rompetrol Well Services – distribuție integrală a profitului net sub formă de dividende. Câți bani ia acționarul majoritar din Kazahstan

„E un produs la modă”, spune despre ETF-uri directorul Globinvest Pastor. „Începe și la noi să capete vizibilitate și tot mai multe persoane se îndreaptă spre zona aceasta de investire, fiind un instrument mai facil.” El spune că noua entitate va avea un comision de administrare de 0,9% și cel mai probabil comisionul total va fi undeva la 1%.

Fondul ar urma să supraperformeze indicelui BET-EF în timp pentru că indicele nu este de tip total return, dar companiile din structura lui sunt distribuitoare de dividede. Astfel, repartizările anuale de câștiguri ar urma să se acumuleze peste timp în activul fondului cu simbolul GIBEFETF.

SIPEX Company distribuie sub formă de dividende o treime din profitul net al anului 2024 CITEȘTE ȘI SIPEX Company distribuie sub formă de dividende o treime din profitul net al anului 2024

Globinvest este o societate de administrare a activelor din Cluj-Napoca și pe portalul societății Fondul Privat Comercial, lansat în anul 2003, înainte de „boom”-ul bursier și criza financiară din 2008, este cel mai valoros, cu un activ de 194,55 milioane lei.

Fondul de Investiții Napoca este destinat plasamentelor pe termen lung, are un activ de 17,14 milioane lei și numără cei mai mulți investitori, respectiv 850 de clienți.

FDI Transilvania, cu un activ de 35,20 milioane lei, este axat de investițiile pe termen mediu și are aproape 550 de clienți.

Globinvest mai administrează și un fond în care 55% din plasamente sunt în obligațiuni, FDI Gloinvest Bonds, dar acesta are un succes mai mic și concentrează active de doar 1,13 milioane lei.

Pe de altă parte, FDI SanoGlobinvest, cu investiții preponderent în acțiuni, concentrează active de 9,25 milioane lei.

Un alt fond, cu o valoare de 2,77 milioane lei, vizează investiții pe termen mediu și lung în pe bursa americană, operând sub numele GlobUS BlueChips.

Alte 2 fonduri sunt sectoriale, respectiv TechnoGlobinvest, cu active de 5,87 milioane lei și FDI Globinvest Food, cu dețineri depășind cu puțin jumătate de milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
globinvest
bvb
etf
bursa
intercapital
tradeville
patria am