Creșterea abruptă a tarifelor – „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, cum îl numește Trump – de către administrația republicană va scoate din buzunarele americanilor câte 1.350 de dolari și va duce la creșterea inflației pe termen scurt, arată economiștii ING Bank. Mai mult, taxele vamale sunt regresive și afectează mai mult populația cu venituri reduse.
Taxele vamale de bază au fost crescute la 10%, dar acestea au fost ajutate în sus pentru multe dintre țări.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cazul UE, taxele au fost majorate la 20%, pentru China la 54%, pentru Japonia la 24%, Vietnam la 46%, printre altele. Ajustarea pare să fie făcută în funcție de nivelul deficitului comercial înregistrat de SUA cu țările respective.
Rata tarifelor în SUA, estimări ING.
ING Bank estimează că noile taxe vor avea un impact anual direct de 600 de miliarde de dolari, din care o parte semnificativă va fi suportată de consumatori.
„Economia SUA era într-o poziție sănătoasă la sfârșitul anului trecut, cu creștere de aproape 3%, șomajul era scăzut, Rezerva Federală tocmai își redusese dobânda de politică cu 100 de puncte de bază, iar piețele de acțiuni erau la maxime istorice. Se credea că victoria electorală a președintelui Trump ar însemna accelerarea creșterii prin reducerea impozitelor și a reglementărilor”, arată James Knightley, economist șef pentru SUA la ING Bank.

„Cu toate acestea, concentrarea lui asupra imigrației, austerității și protecționismului comercial duce în schimb la temeri de stagflație”.
Gospodăriile sunt din ce în ce mai pesimiste în ceea ce privește piața muncii. Sursa: ING
Consumatorii americani au cheltuit 19.830 de miliarde de dolari anul trecut, în timp ce venitul disponibil a fost de 22.100 de miliarde dolari. Taxele noi anunțate însemnă circa 2,7% din venitul disponibil.
În situația în care importatorii vor trece către consumatori 75% din costul cu noile taxe, atunci prețurile vor crește în medie cu 2,5% și impactul asupra fiecărui american va fi de 1.350 de dolari/an sau 5.400 de dolari pentru o familie de patru persoane, calculează ING.
„Acesta ar putea fi doar începutul. Probabil va exista o presiune și din partea unor prețuri ale serviciilor. De exemplu, dacă mașinile, piesele auto și bunurile de folosință îndelungată sunt ai scumpe, atunci vor crește și costurile cu reparațiile, asigurările auto și cele pentru locuințe se vor majora pentru a acoperi daunele viitoare”, consideră Knightley.

Pe termen mai lung, o parte din produsele taxate în plus ar putea fi înlocuite de producția internă. Însă, atrage atenția ING, baza manufacturieră nu există. Anul trecut SUA au importat de 3.300 de miliarde de dolari și valoarea adăugată brută a sectorului manufacturier american în PIB este de sub 3.000 de miliarde de dolari.
„Astfel, sectorul manufacturier american ar trebui să se dubleze în dimensiune pentru a nu mai fi nevoie de importuri. Deși acest lucru sugerează că există un spațiu mare pentru expansiunea sectorului prin relocare, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte, astfel că majorările de prețuri prin lanțul de aprovizionare sunt inevitabile”, arată Knightley.
Salariul mediu anual în industria manufacturieră din SUA era de 102.600 de dolari în 2023, în timp ce chinezii câștigau 25% din această sumă, coreenii circa 40% și nemții 75%.
„Acest lucru sugerează că are avea sens să muți activitatea doar în industriile cu automatizare înaltă, de înaltă pregătire și cu o valoare adăugată ridicată sau pentru produsele unde există o piață puternică în care consumatorii ar fi dispuși să plătească o primă pentru eticheta Made in America”, arată analiza ING.
Având în vedere costurile cu o eventuală relocare, mulți producători ar putea decide că e mai ieftin să păstreze facilitățile de producție unde sunt acum și să absoarbă tarifele în costurile operaționale, sperând că atitudinea oficialilor americani se va schimba, consideră analiștii ING.
Mai mult, taxele vamale au o puternică componentă regresivă, în condițiile în care gospodăriile cu venituri reduse cheltuiesc o proporție mai mare din bani pe bunuri, care sunt supuse tarifelor, cum ar fi mâncarea, energia, îmbrăcămintea și bunuri casnice, în timp ce gospodăriile mai înstărite cheltuiesc mai mult pe servicii, cum ar fi călătoriile, activitățile recreative, care nu sunt supuse tarifelor, mai arată ING.

Autoturismele de import sunt produsele care vor aduce cele mai mari încasări la bugetul federal, cu o creștere de preț medie de 8.000 de dolari, având în vedere tariful de 25% separat impus de guvernul Trump. Gospodăriile plasate în rândul cincimii cu cele mai mari venituri generează 74% din achizițiile de noi autovehicule, ca valoare, și ar putea alege să întârzie o nou achiziție în contextul majorării prețurilor.
Un stres suplimentar pentru americani ar putea veni și din răspunsul țărilor care au fost lovite de majorarea tarifelor. SUA exportă bunuri de 2.100 de miliarde de dolari, dintre care cele mai mari categorii sunt autovechiculele și componentele auto (169 de miliarde de dolari), aeronavele civile (124 de miliarde de dolari) și medicamentele (107 miliarde de dolari).