Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici, la 0,31 lei/kWh, document intrat în posesia Profit.ro și care prevede scumpirea gazelor de la 1 aprilie 2026.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pentru clienții din București, racordați la distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, scumpirea indicată este de peste 19%, la 0,37 lei/kWh, preț final, cu toate tarifele și taxele incluse. Coincidență, cifra este identică cu cea a actualului preț plafonat pentru consumatorii non-casnici cu consum anual mai mic de 50.000 MWh, prevăzut de legislația în vigoare.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Scumpirea ar urma să fie mai mare pentru gospodăriile care, în prezent, plătesc un preț mai mic decât cel plafonat. Legea prevede că se facturează ca preț final valoarea minimă dintre: (i) prețul final plafonat (0,31 lei/kWh), (ii) prețul contractual și (iii) prețul calculat ca suma dă componente (de achiziție, de furnizare, tarife reglementate, TVA și accize).
Notificarea-ofertă a fost trimisă de furnizorul PPC Energie, controlat de grupul grec omonim, cu cotă de peste 5% la finalul anului trecut pe piața furnizării de gaze către consumatorii casnici, potrivit datelor ANRE, clasat imediat după jucătorii dominanți E.ON Energie România (43,3%) și Engie România (aproape 42%).

″Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al gazelor naturale pană la data de 31 martie 2026. După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț al gazelor naturale de 0,234000 lei/kWh respectiv, un preț final facturat de 0,37 lei/kWh, cu toate tarifele si taxele incluse″, scrie în documentul văzut de Profit.ro.
Noul preț final va fi valabil însă numai până la data de 17.06.2026, ″data expirării valabilității prezentelor condiții economice″. Condițiile menționate intră în vigoare de la 18 iunie 2025.

La finalul lunii februarie, Guvernul a prelungit până la 31 martie 2026 actualul plafon de preț pentru populație la gaze, de 0,31 lei/kWh, care ar fi trebuit să expire la sfârșitul lunii trecute. În mod corelativ, s-a decis menținerea, tot până la 31 martie 2026, a obligației producătorilor de profil din România de a livra angro la preț reglementat fix de 120 lei/MWh, pentru consumul populației și al CET-urilor care alimentează sistemele centralizate de încălzire.
″La gaze păstrăm plafonarea încă un an, ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile″, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern din 27 februarie, în care a fost adoptată OUG de prelungire a plafonării.

″Abandonarea treptată a gazului rusesc și diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare sunt, fără îndoială, un succes, dar trebuie să înțelegem că aceste măsuri necesare au adus în același timp noi dimensiuni de complexitate, în ciuda faptului că nu au existat lipsuri majore de gaze de la începutul războiului din Ucraina. Eliminarea majorității gazului rusesc în ultimii trei ani a făcut și piețele europene de gaze mai vulnerabile la șocurile de preț, ca răspuns la întreruperile pe termen scurt, la cererea în creștere de gaz lichefiat din Asia sau la valurile de frig cu care ne-am confruntat în sezonul rece. (...)
După încheierea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, problema rezilienței UE în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a devenit din ce în ce mai presantă. Securitatea energetică a UE este acum mult mai strâns legată de evoluțiile de pe piețele globale de gaze″, a spus, în aceeași perioadă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat publicației azere Trend, în care mai transmisese mesajul că România este interesată să reia discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a importa gaze naturale din țara caucaziană, după ce golirea accelerată a depozitelor de înmagazinare românești din iarna care tocmai s-a încheiat dusese la scumpiri masive pe piețele angro.