Reacția președintelui Serbiei după ce SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră a țării, controlată de Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România

Reacția președintelui Serbiei după ce SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră a țării, controlată de Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România
scris astăzi, 19:41

Grupul Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, urmează să primească un răgaz de 45 de zile pentru a ieși din acționariatul companiei petroliere sârbești Naftna Industrija Srbije, după cele mai recente sancțiuni impuse de SUA sectorului petrolier rusesc, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, transmite Reuters.

Pachetul majoritar de acțiuni la Naftna Industrija Srbije, singura companie de rafinare petrolieră din Serbia, este deținut de Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, care are o participație de 50%. La aceasta se adaugă un pachet de 6,15% care este deținut de gigantul rus Gazprom, firma mamă a Gazprom Neft, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Declarațiile lui Trump împotriva centralelor eoliene au dus la scăderi pe bursă ale companiilor europene din domeniu CITEȘTE ȘI Declarațiile lui Trump împotriva centralelor eoliene au dus la scăderi pe bursă ale companiilor europene din domeniu

''Ei cer de la noi o ieșire completă a rușilor din acționariatul NIS, o eliminare nu o diminuare a participației'', a spus Vucic. Acesta a adăugat că Serbiei îi va fi impus ca termen limită data de 10 martie, până la care trebuie să încheie un acord cu rușii referitor la ieșirea lor din acționariatul NIS.

Statul sârb deține o participație minoritară de puțin sub 30% din acțiunile Naftna Industrija Srbije, cea mai tranzacționată companie la bursa de la valori de la Belgrad.

Fost ministru al Energiei: Gazul va ajunge la români prin Romgaz! Haideți să nu ne mai plângem singuri de milă: NU ne ia nimeni clienții casnici de gaze și NU ne ia nimeni gazul din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Fost ministru al Energiei: Gazul va ajunge la români prin Romgaz! Haideți să nu ne mai plângem singuri de milă: NU ne ia nimeni clienții casnici de gaze și NU ne ia nimeni gazul din Marea Neagră

Principala rafinărie NIS, amplasată la Pancevo, la est de capitala Belgrad, se bazează pe țițeiul importat prin conductă din țara vecină Croația. Anticipând că eventualele sancțiuni ar putea face această conductă imposibil de utilizat pentru NIS, Serbia a început să își facă planuri vizând conectarea la oleoductul Drujba via Ungaria, începând din 2026. 

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat sancționarea celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, care deține în România un lanț de benzinării ce operează sub brandul Gazprom, precum și mai multe concesiuni de zăcăminte de hidrocarburi.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ ″Gazprom România″ vrea să-și vândă rețeaua de benzinării. De ce a fost nevoită să se pună la adăpost de creditori prin concordat. Efectele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

Măsura fusese anticipată din decembrie de liderul de la Belgrad, președintele Aleksandar Vucic.

 Animawings intră în concurență cu TAROM pe o nouă rută CITEȘTE ȘI Animawings intră în concurență cu TAROM pe o nouă rută

Cei de la NIS au fost sancționați din cauza faptului că cel mai mare acționar al lor, cu 50% din capital, este Gazpromneft, ″brațul″ petrolier al Gazprom.

Sancțiunile sunt dure și extrem de serioase. Este nevoie de ieșirea completă a Rusiei din acționariatul NIS. Trebuie să începem imediat să implementăm un plan de schimbare a acționariatului. Avem la dispoziție doar 45 de zile, până pe 25 februarie. SUA nu permit ca Rusia să mai aibă nici măcar o participație minoritară″, a declarat Vucic, într-o conferință de presă, după anunțul Washingtonului și Londrei cu privire la sancțiuni.

Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat CITEȘTE ȘI Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat

NIS a fost introdusă pe ″lista neagră″ laolaltă, practic, cu întreaga industrie petrolieră a Federației Ruse, cu tot cu subsidiare din străinătate și inclusiv cu o flotă de 180 de vase petroliere.

NIS Petrol SRL, divizia românească a NIS, a intrat tot în decembrie în procedură de concordat preventiv la cererea proprie și vrea să-și vândă cele 19 benzinării locale, pentru a-și plăti datoriile, după cum a relatat Profit.ro.

Grecia interzice închirierea subsolurilor fără geamuri CITEȘTE ȘI Grecia interzice închirierea subsolurilor fără geamuri

Decizia a fost luată de NIS Petrol din cauza unor datorii curente de circa 28 milioane lei (din care societatea a achitat deja 5 milioane lei) către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru care instituția de stat a demarat executarea silită, compania contestând demersul.

NIS Petrol pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, aflat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, la care compania este concesionar majoritar și operator, cu participații de câte 85%.

Statul vine la români cu o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Ce dobânzi primesc acum CITEȘTE ȘI Statul vine la români cu o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Ce dobânzi primesc acum

NIS Petrol SRL a terminat anul trecut cu pierderi de 63,6 milioane lei, la venituri totale de peste 298 milioane lei, conform celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. De la startul activității în România, în 2012, și până în 2023 inclusiv, firma a raportat pierderi în fiecare an, în cifră cumulată de peste jumătate de miliard de lei.

Pe lângă lanțul de benzinării pe care vrea să-l vândă și de concesiunile de perimetre cu zăcăminte de hidrocarburi, NIS Petrol mai deține și operează în România o centrală de producție de curent electric pe gaze de 7,5 MW la Jimbolia, având și licență de furnizor și trader de energie.

Compania-mamă sârbă NIS, listată la Bursa din Belgrad și care deține rafinăriile de la Pancevo, Novi Sad și Elemir, a terminat anul 2023 cu profit net de circa 60 milioane euro, la venituri totale de peste 870 milioane euro. Principalii ei acționari sunt Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom (50%), Gazprom ca atare (6,15%) și statul sârb (aproape 30%).

viewscnt
Afla mai multe despre
nis petrol
nis gazprom
producție țiței gaze naturale nis petrol
nis petrol benzinării gazprom
sancțiuni nis gazprom