SUA impun cel mai amplu pachet de sancțiuni asupra sectorului petrolier și al gazelor din Rusia

SUA impun cel mai amplu pachet de sancțiuni asupra sectorului petrolier și al gazelor din Rusia
scris ieri, 20:35

Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol și gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei și echipei președintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace, transmite Reuters.

Măsurile vizează reducerea veniturilor Rusiei, care alimentează războiul ce a provocat zeci de mii de victime și a transformat orașe întregi în ruine de la invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ATENȚIE - A apărut o nouă fraudă, acum cu titluri Fidelis și Tezaur. Exemplu de discuție: Bună ziua, vă sun din partea Bursei de Valori București CITEȘTE ȘI ATENȚIE - A apărut o nouă fraudă, acum cu titluri Fidelis și Tezaur. Exemplu de discuție: Bună ziua, vă sun din partea Bursei de Valori București

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe platforma X că aceste sancțiuni ”vor lovi semnificativ” Moscova.

”Cu cât Rusia câștigă mai puțin din petrol, cu atât mai repede se va restabili pacea,” a adăugat Zelenski.

Daleep Singh, consilier economic și de securitate națională la Casa Albă, a descris măsurile drept ”cele mai semnificative sancțiuni impuse vreodată sectorului energetic rus, principala sursă de venit pentru războiul lui Putin.”

VIDEO O familie a cumpărat o casă în Sicilia cu doar 3 euro. Odată cel mai frumos sat din Italia CITEȘTE ȘI VIDEO O familie a cumpărat o casă în Sicilia cu doar 3 euro. Odată cel mai frumos sat din Italia

Sancțiuni extinse asupra lanțului de producție și distribuție al petrolului rus

Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra companiilor Gazprom Neft și Surgutneftegas, precum și asupra a 183 de nave utilizate pentru transportul petrolului rusesc, multe dintre acestea făcând parte din flota „umbrelă” operată de companii non-occidentale. Sancțiunile includ, de asemenea, rețele care comercializează petrol.

Aceste măsuri lovesc fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție al petrolului rusesc, potrivit oficialilor americani, și ar putea costa Rusia miliarde de dolari lunar, dacă sunt aplicate strict.

ULTIMA ORĂ SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de rușii de la Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de rușii de la Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România

Sancțiunile oferă o perioadă de tranziție până pe 12 martie pentru finalizarea tranzacțiilor legate de energie. Totuși, surse din comerțul cu petrol rusesc și rafinăriile indiene au avertizat că sancțiunile vor provoca perturbări severe exporturilor rusești către marii cumpărători, India și China.

Impact economic și militar

Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 3% înainte de anunț, iar prețul petrolului Brent s-a apropiat de 80 de dolari pe baril. Aceste sancțiuni vin pe fondul unui efort mai amplu al administrației Biden, care a oferit Ucrainei aproximativ 64 de miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul invaziei.

Administrația Biden estimează că sancțiunile recente vor accentua presiunile economice asupra Rusiei, care deja se confruntă cu o inflație de aproape 10% și o prognoză economică sumbră pentru 2025 și mai departe.

Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat CITEȘTE ȘI Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat

Oficialii americani au declarat că decizia de a ridica sancțiunile va aparține în totalitate administrației Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie. Totuși, orice inversare a sancțiunilor va necesita notificarea Congresului și un vot de aprobare.

Administrația Biden consideră că sancțiunile asupra energiei și ajutorul militar oferit Ucrainei oferă viitoarei administrații un avantaj semnificativ în negocierile pentru o pace justă și durabilă.

Întoarcerea lui Trump la Casa Albă a generat speranțe pentru o soluție diplomatică, dar și temeri în Ucraina că pacea ar putea avea un preț ridicat, inclusiv cedarea unor teritorii importante către Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
ucraina