DECIZIE VIDEO Încă un pas spre finalizarea hidrocentralei Răstolița, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste înainte de 1989 și așteptat de peste 10 ani: Despăgubirea urmașilor familiei nobiliare maghiare Banffy

DECIZIE VIDEO Încă un pas spre finalizarea hidrocentralei Răstolița, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste înainte de 1989 și așteptat de peste 10 ani: Despăgubirea urmașilor familiei nobiliare maghiare Banffy

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, în vizită pe amplasamentul de la Răstolița, în primăvara acestui an. Sursă foto: Ministerul Mediului

scris astăzi, 12:00

Proiectul hidrocentralei Răstolița din județul Mureș, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu, cu lucrări terminate în proporție de 90% și cu acord de mediu aprobat pentru defrișările forestiere necesare finalizării complete, mai depășește un obstacol ce stă în calea ducerii sale la bun sfârșit.

Moștenitoarele uneia dintre ramurile familiei nobiliare maghiare Banffy au obținut în 2022, după procese în justiție demarate cu 17 ani înainte, în 2005, retrocedarea unor terenuri cu păduri din zonă, în suprafață totală de aproape 55 de hectare, relevă datele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Atenție - A apărut o nouă metodă de fraudă: SMishing. Românii păcăliți să plătească prin Revolut CITEȘTE ȘI FOTO Atenție - A apărut o nouă metodă de fraudă: SMishing. Românii păcăliți să plătească prin Revolut

Aceste terenuri, pentru care titlul de proprietate a fost emis în octombrie 2022 pe numele moștenitorilor Eva și Josika Banffy, se suprapun cu culoarul de expropriere aprobat de Guvern pentru proiectul Răstolița în 2017, litigiile nefiind finalizate la acel moment.

Speța a mai fost relatată în detaliu de Profit.ro, aici și aici.

EXCLUSIV Safety Broker, liderul pieței de profil, l-a recrutat pe fostul șef al vânzărilor Asirom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Safety Broker, liderul pieței de profil, l-a recrutat pe fostul șef al vânzărilor Asirom

Acum, Guvernul a aprobat exproprierea celor 55 de hectare de păduri ale familiei Banffy, valoarea despăgubirii fiind stabilită la circa 5,68 milioane lei (în jur de 1,14 milioane euro, la cursul valutar oficial actual).

Banii vor fi virați de Ministerul Energiei din bugetul propriu în conturile dezvoltatorului proiectului hidrocentralei Răstolița, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Prada vrea să cumpere Versace CITEȘTE ȘI Prada vrea să cumpere Versace

Una dintre prioritățile Ministerului Energiei este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989. Blocate decenii la rând de procesele unor organizații de mediu, de nepăsare sau de incompetentă, aceste proiecte înseamnă șansa României de a avea o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată. Statul român a investit deja miliarde de lei în aceste obiective și, oricâte interese aș deranja, nu mă voi opri până nu le vom finaliza. Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstolița. 

Astăzi în ședința de guvern a fost aprobată hotărârea de guvern pentru culoarul de expropriere. Este încă un pas, după obținerea unui nou acord de mediu anul trecut, un succes obținut cu sprijinul colegului și prietenului meu Mircea Fechet, ministrul mediului. Ne-am ales amândoi cu proteste și amenințări, iar pe barajul de la Răstolița o organizație de mediu a proiectat mesajul ″Burduja + Fechet + Ceaușescu = LOVE″. De parcă proiectul ar fi “al lui Ceaușescu”, nu al românilor. Urmează scoaterea din fondul forestier pentru suprafața din cuva lacului de acumulare (HG inițiat de ministerul mediului), apoi finalizarea ultimelor lucrări (stadiul se apropie de 100%) și umplerea lacului. Apoi, START producție!″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Incendiile din Los Angeles: Paris Hilton, Mandy Moore sau John Legend, printre vedetele care s-au evacuat alături de familie și animalele lor de companie CITEȘTE ȘI Incendiile din Los Angeles: Paris Hilton, Mandy Moore sau John Legend, printre vedetele care s-au evacuat alături de familie și animalele lor de companie

″Valoarea de despăgubire a imobilelor de natura terenurilor a fost determinată avându-se în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici și anume conform „Studiu și analiză de piață privind valori minime tranzacționate pe piața imobiliară din județul Mureș, în anul 2024”. Metoda de evaluare aplicată în raportul de evaluare este de natură administrativă, conform prevederilor Legii nr. 255/2010, prin considerarea Deciziilor nr. 380/26.05.2015 și nr. 67/21.02.2017 emise de Curtea Constituțională a României. Metoda reprezintă o deviere de la cerințele standardelor de evaluare ANEVAR, iar rezultatul evaluării nu este o reprezentare a valorii de piață sau a altui tip de valori recunoscute de Standardele de evaluare a bunurilor ANEVAR în vigoare la data evaluării″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern adoptată astăzi.

ULTIMA ORĂ Decizie pregătită - Minivacanță pentru români în preajma alegerilor prezidențiale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie pregătită - Minivacanță pentru români în preajma alegerilor prezidențiale

În plus, potrivit sursei citate, Hidroelectrica nici nu recunoaște integral dreptul de proprietate al familiei Banffy asupra terenurilor de 55 de hectare de la Răstolița și a deschis procese în justiție în care cere anularea parțială a actelor care atestă acest drept. Însă pentru a accelera finalizarea hidrocentralei, a fost aprobată exproprierea și despăgubirea, fără a se mai aștepta deznodământul proceselor.

″Întrucât, la momentul actual, titlul de proprietate nr. 12968/28.10.2022 își produce efectele, litigiile inițiate de SPEEH Hidroelectrica pentru anularea parțială a acestora nu sunt de natură a îngrădi dreptul titularilor la justă și prealabilă despăgubire. Astfel, sumele reprezentând despăgubiri ce vor face obiectul consemnării la dispoziția persoanelor îndreptățite vor fi consemnate conform dispozițiilor legale. În situația în care, la finalizarea litigiilor inițiate de SPEEH Hidroelectrica SA privind anularea actelor de proprietate ale numiților Banffy, prin hotărâri judecătorești definitive, se vor invalida actele de proprietate asupra terenurilor situate în amplasamentul obiectivului de investiții, sumele acordate cu titlu de despăgubiri vor fi recuperate pe căile legale″, se menționează în document.

Lucrările la hidrocentrală sunt finalizate în proporție de peste 90%, valoarea investițiilor efectuate până în prezent ridicându-se la mai mult de 200 milioane euro. Dacă va fi terminat și pus în funcțiune, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o producție medie de 46,3 GWh/an, într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an.

Banca Transilvania câștigă la Cluj un proces cu ANAF pe impozitele de 420 milioane lei CITEȘTE ȘI Banca Transilvania câștigă la Cluj un proces cu ANAF pe impozitele de 420 milioane lei

Proiectul hidro de la Răstolița se află pe lista celor pe care Guvernul a decis, în decembrie 2022, prin ordonanță de urgență și cu girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), să le declare ca fiind ″proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă″, scutindu-le de obligația efectuăriii evaluării de impact asupra mediului și de interdicția de reducere a Fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic și propunându-le totodată pentru finanțare nerambursabilă europeană, prin programul REPower EU. Asta pentru că Răstolița este unul dintre proiectele hidroenergetice istorice românești ale căror amplasamente au fost incluse de către autorități, mult după demararea investițiilor, în arii naturale protejate, blocându-se astfel lucrările.

Două ONG-uri de mediu, Bankwatch și Agent Green, au solicitat în 2023 instanței civile sesizarea Curții Constituționale, precum și a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la ilegalitatea ordonanței, solicitare respinsă în septembrie 2024. Reclamantele susțin că OUG-ul încalcă prevederile constituționale privind dreptul la mediu sănătos și preeminența legislației UE față de dispozițiile contrare din cea națională.

În vara anului trecut, filiala din România a organizației World Wildlife Fund (WWF) a avertizat că ″Barajul hidroenergetic de la Răstolița ar distruge 10 râuri, 43 de arii naturale protejate și alte zone de protecție și 170 de hectare de păduri″ și că ″Proiectul ar încălca legislația națională și directivele europene″.

FOTO CONFIRMARE Omer Susli cumpără clădirea de birouri Muntenia Business Center de la SIF Muntenia CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Omer Susli cumpără clădirea de birouri Muntenia Business Center de la SIF Muntenia

Către finalul anului 2021, Hidroelectrica a dat în judecată Ministerul Mediului și a solicitat în instanță anularea regimului de arie naturală protejată de importanță comunitară instituit în 2007 pentru situl Călimani-Gurghiu, prin ordin de ministru, susținând că ordinul ar fi fost emis în mod ″nelegal″ și abuziv. Situl RO SCI0019 Călimani Gurghiu se suprapune parțal cu amplasamentul amenajării hidro de la Răstolița.

Compania a pierdut procesul în primă instanță în octombrie 2023, curtea apreciind că proiectul nu se încadrează printre excepțiile prevăzute de legislația ariilor naturale protejate. ″(...) investiția Răstolița, aflată în derulare, nu privește securitatea națională, securitatea, sănătatea oamenilor și animalelor și nu previne unele catastrofe naturale, deoarece reclamanta nu a justificat incidența excepțiilor prevăzute de lege în privința acestei investiții″, se arată în motivarea deciziei judecătorești. Primul termen în recursul formulat de companie a fost programat luna viitoare.

Donald Trump afirmă că pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI Donald Trump afirmă că pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Foarte recent, adică în ultima parte a lunii noiembrie 2024, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență că pot fi construite centrale de producție de energie electrică în arii naturale protejate, dacă proiectele sunt declarate de Executiv ca fiind ″de importanță națională în domeniul energiei electrice″. Aceste proiecte vor benefica și de scutire de taxele locale de eliberare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire. Primul obiectiv de investiții beneficiar al proaspetei OUG este proiectul noii centrale electrice pe gaze naturale de peste 1.700 MW de la Mintia, de pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo.

Finalizarea și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița era așteptată încă din urmă cu peste 10 ani.

Am fost pe șantierul de la Răstolița la finalul anului trecut și vă pot confirma că lucrările sunt în grafic. Dacă totul merge bine, până în toamnă vom avea o hidrocentrală nouă în România, de 30 MW, un grup flexibil, care ne va ajuta mult, mai ales pentru acoperirea vârfurilor de consum. Fiecare MW pe care îl adăugăm în sistemul energetic național înseamnă facturi mai mici pentru români și companiile românești. Și vom demonstra că România poate finaliza o investiție strategică de peste 200 de milioane euro, fără să mai fie oprită de nimeni și de nimic″, a mai menționat ministrul Burduja.

viewscnt
Afla mai multe despre
familia banffy
hidroelectrica amenajarea răstolița
hidrocentrala răstolița
proiectul răstolița nicolae ceaușescu
hidrocentrale arii naturale protejate