Transnistria prelungește până în februarie starea de urgență în economie din cauza crizei energetice

Transnistria prelungește până în februarie starea de urgență în economie din cauza crizei energetice
scris astăzi, 14:33

Autoritățile din Transnistria au prelungit până la 8 februarie starea de urgență în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, relatează EFE și NewsMaker.

Așa-numitul Consiliu Suprem (legislativul) din Transnistria a 'ratificat decretul prezidențial privind prelungirea stării de urgență în economie pentru încă 30 de zile, până la 8 februarie', se arată într-un comunicat al acestui for publicat pe Telegram.

Urmărește-ne și pe Google News
NATO nu va susține noua țintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar își va ridica pragul CITEȘTE ȘI NATO nu va susține noua țintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar își va ridica pragul

Administrația separatistă de la Tiraspol a recunoscut joi că regiunea se confruntă cu o criză energetică și umanitară din cauza lipsei gazului rusesc, scrie Agerpres.

În plus, oficiali transnistreni au raportat trei decese cauzate de intoxicării cu monoxid de carbon în urma 'utilizării necorespunzătoare a aragazelor și a echipamentelor electrice'.

'Din păcate, criza umanitară și energetică continuă. Situația nu se normalizează și are tendința de a se agrava', a declarat Vitali Ignatiev, așa-numitul ministru de externe transnistrean.

El a subliniat că, în regiunea locuită de aproximativ o jumătate milion de oameni, furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic a fost 'total' suspendată, iar gazul este utilizat doar pentru aragaze.

SUV-urile au ajuns în 2024 la o cotă record în România pe piața mașinilor noi CITEȘTE ȘI SUV-urile au ajuns în 2024 la o cotă record în România pe piața mașinilor noi

Diplomatul a recunoscut că singura soluție la criză este reluarea livrărilor de gaze rusești către singura centrală termică din teritoriu.

Transnistria, un teritoriu situat între Ucraina și Republica Moldova, ale cărei autorități sunt loiale Moscovei de când au rupt legăturile cu Chișinăul în urmă cu peste 30 de ani, speră să primească gaze rusești pe o rută alternativă, făcând aluzie la Turkish Stream. O variantă asupra căreia autoritățile moldovene au insistat de când Ucraina a anunțat că suspendă tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său de la 1 ianuarie.

De la 1 ianuarie, centrala de la Cuciurgan funcționează exclusiv pe cărbune, iar rezervele sunt limitate, astfel încât autoritățile nu consideră această variantă o opțiune pe termen lung.

Chișinăul s-a oferit să ajute Transnistria atât cu ajutoare umanitare, cât și în ceea ce privește căutarea de gaze pe piețele europene.

Până de curând, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan acoperea, de asemenea, 80% din nevoile Republicii Moldova, care importă energie din România de la izbucnirea războiului în Ucraina vecină, deși la un preț mai mare.

Administrația din Transnistria pune criza pe seama guvernului de la Chișinău, care nu a soluționat litigiul cu consorțiul rus Gazprom, care cere Republicii Moldova achitarea unor datorii de peste 700 de milioane de dolari pentru importurile de gaze, din care Chișinăul recunoaște doar creanțe de 8,6 milioane, după un audit internațional.

Kremlinul, care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an, cruciale pentru viitorul republicii, dă vina pe Chișinău și Kiev pentru situația critică din Transnistria.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria
stare de urgență