Compania bulgară de distribuție a gazelor Bulgargaz EAD a fost înștiințată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze contractate spre Bulgaria, începând din data de 7 ianuarie și până la 11 ianuarie, din motive tehnice, transmite Reuters.
Volume de gaze care să le înlocuiască pe cele din Azerbaidjan au fost obținute de la compania turcă Botas, a precizat Bulgargaz.
''În consecință, întreruperea nu a provocat costuri suplimentare pentru companie în vederea înlocuirii gazelor naturale și nici nu a afectat piața gazelor naturale din regiune'', a informat Bulgargaz într-un comunicat publicat joi seară pe pagina sa de Internet, în care adaugă că această situație oferă noi argumente pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, scrie Agerpres.
O sursă din industria de gaze a dezvăluit pentru Reuters că livrările au fost întrerupte din cauza unei ''probleme'' apărute la platforma Alpha pe care grupul BP o are la zăcământul de gaze Shah Deniz.
Vineri, compania BP Azerbaijan a informat că a suspendat lucrările la platforma Shah Deniz Alfa (SDA) după identificarea unor probleme tehnice la o linie submarină de export a gazelor condensate care face legătura între platformă și terminalul Sangachal.
''Din motive operaționale, activitățile de producție și export de la platforma SDA au fost suspendate și platforma a fost închisă în siguranță... În prezent lucrăm la soluționarea problemei și reluarea operațiunilor normale în cel mai scurt timp posibil'', a declarat o purtătoare de cuvânt de la BP Azerbaijan.
Bulgaria a încetat să mai primească gaze naturale rusești în luna aprilie 2022, după ce a refuzat să plătească pentru aceste gaze via o schemă care implica plata în ruble, cum a cerut președintele Rusiei, Vladimir Putin. Țara vecină are nevoie de aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze pe an și în prezent primește mai mult de un miliard de metri cubi pe an din Azerbaidjan și cumpără restul din alte părți.
CITEȘTE ȘI Dan Șucu și Adrian Sârbu au vândut MediafaxAzerbaidjanul, care a început să vândă gaze Europei în 2020, furnizează în prezent gaze naturale în opt state din Europa și are un acord cu regiunea să își dubleze exporturile până în 2027.
În acest an, exporturile de gaze ale Azerbaidjanului spre Europa sunt așteptate să ajungă la 13 milioane metri cubi, în contextul în care Italia a devenit cel mai recent cumpărător de gaze din Azerbaidjan. Ceilalți clienți sunt Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia și Croația