O societate comercială înființată în România pe 11 noiembrie anul trecut a intrat, după circa o lună, pe 6 decembrie 2024, în acționariatul companiei locale Verde Magnesium, dezvoltatoarea proiectului de extracție și procesare a magneziului de la Budureasa, din județul Bihor, controlată până atunci integral de un vehicul juridic al grupului de private equity Amerocap LLC, înregistrat în Statele Unite, al americanului Jacques Joseph Tohme, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Cu o zi înainte, pe 5 decembrie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG, fosta ANRM) aprobase licența de concesiune pentru explorare a resurselor de minereu polimetalic din perimetrul Dealul Pițigușului-Budureasa, încheiată cu Verde Magnesium după concursul de oferte lansat în ultima parte a lui 2023.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Proiectul Budureasa al Verde Magnesium tocmai a fost selectat de către Comisia Europeană, alături de alte 46 de pe continent (între care încă 2 din România), pentru a fi inclus pe o primă listă de proiecte considerate strategice pentru aprovizionarea cu materii primite critice a Europei și calificate astfel pentru a primi finanțare și alte forme de sprijin din partea UE, în baza legislației europene de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA). La procedura europeană de selecție fuseseră înscrise peste 120 de proiecte.
″(...) atunci când vorbim despre "verde magneziu", vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică, care este folosită în industria aeronautică și care, de asemenea, poate fi folosită și în industria farmaceutică. Acest proiect vine și completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă″, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după anunțul Bruxelles-ului privind proiectele selectate.
În primăvara anului trecut, cei de la Verde Magnesium spuneau, pentru Financial Times, că investiția de la Budureasa se va ridica la 1 miliard de dolari.

Firma ICO Magnesium SRL din Caransebeș, Caraș-Severin, înființată în noiembrie 2024, a intrat în decembrie anul trecut în acționariatul Verde Magnesium preluând 17,6471% din capital, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro. Noul acționar a venit în firmă cu o contribuție totală de circa 2,35 milioane lei, din care 128.310 lei majorare de capital propriu-zisă și peste 2,22 milioane lei primă de emisiune.
Deși asociat minoritar, ICO Magnesium are drept de veto în AGA Verde Magnesium asupra hotărârilor luate în legătură cu proiectul minier-industrial de la Budureasa. Mai precis, asupra deciziilor ″cu privire la orice contract de licență al societății cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG, fosta ANRM – n.r.), acte adiționale la astfel de contracte de licență care au un impact semnificativ asupra drepturilor și obligațiilor societății în temeiul acestora (care se referă la termeni care pot fi negociate cu titularul licenței și care nu sunt obligatorii prin lege), transferuri, cesiuni sau vânzări ale unor astfel de contracte de licență″, care nu pot fi adoptate decât în unanimitate de către cei 2 acționari, conform actului constitutiv al Verde Magnesium, amendat de comun acord de către aceștia.
În prezent, ICO Magnesium apare în aplicația termene.ro ca deținând 30% din părțile sociale ale Verde Magnesium, restul de 70% fiind în posesia subsidiarei Verde Magnesium LLC a americanilor de la Amerocap LLC.

Cel mai mare acționar (34%) al ICO Magnesium, totodată administrator, este omul de afaceri Vasile Sebastian Albulescu.
Înființată în 1991, Formin SA este urmașa Întreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Banatul Caransebeș, fondată în 1952. A fost privatizată în 2004, când Albulescu a preluat peste 72% din acțiuni, printr-o majorare de capital.
Formin SA deține, printre altele, o licență de exploatare a nămolului dintr-un perimetru al lacului Techirghiol.

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013.
De asemenea, conform datelor ANRMPSG, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.
Vasile Sebastian Albulescu, care a devenit și unul dintre administratorii Verde Magnesium, este și proprietar al Palatului Suter din București, fostul Carol Park Hotel, considerat cel mai luxos hotel din România.

Asociat al ICO Magnesium SRL, cu 33% din părțile sociale, este și avocatul Valentin Laurențiu Ștefan, totodată membru în Consiliul de Administrație al operatorului județean de apă potabilă Exploatare Sistem Zonal Prahova SA, fost șef de regiune Muntenia Sud al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), fost director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și ex-comisar-șef pentru județul Prahova al Gărzii Naționale de Mediu.
Al treilea asociat al ICO Magnesium SRL, tot cu 33% din capital, este Georgian-Marius Niță din Pitești, Argeș, despre care Profit.ro nu a reușit să afle detalii suplimentare.
O firmă de service și piese auto din Pitești, M.D. Mecanic Benz 2003 SRL, a contestat în mai 2024 desemnarea Verde Magnesium drept câștigătoare a concursului de oferte de concesionare organizat de ANRMPSG pentru perimetrul Budureasa, însă a renunțat ulterior la judecată. M.D. Mecanic Benz 2003 SRL este controlată de Marian Daniel Bălțat și a fost deținută anterior, până în 2009, de Mihai Niță, conform termene.ro.

Verde Magnesium, care a avut 6 lobbyști înregistrați pe lângă autoritățile UE, a anunțat miercuri că proiectul său de la Budureasa, odată implementat, va reprezenta prima producție de magneziu metalic primar din Europa din ultimii 25 de ani.
″Anunțarea Verde Magnesium ca proiect strategic pentru materiile prime la nivel UE este o validare extraordinară a viziunii Guvernului României de a revitaliza sectorul resurselor naturale. Această susținere din partea UE va facilita obiectivul nostru de a crea un centru de extracție, procesare și reciclare a magneziului metalic cu emisii reduse de carbon în Budureasa, județul Bihor, România, cu un efect pozitiv asupra lanțurilor de aprovizionare din România și din întreaga Uniune Europeană″, a declarat CEO-ul Verde Magnesium, Alexandru Roșu, într-un comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, operațiunile comerciale sunt așteptate să înceapă la Budureasa până la sfârșitul anului 2028, urmând să crească până la 30.000 de tone de magneziu metalic pe an în 2030 și vizând o producție maximă de până la 90.000 de tone pe an până în 2036. Acest lucru va crea, conform companiei, până la 10.000 de noi locuri de muncă directe și indirecte, reducând totodată în mod semnificativ amprenta de carbon a sectorului industrial al UE.

În perioada 2008 – 2020, licență de concesiune pentru exploatare a perimetrului de calcar dolomitic cu brucit Valea Mare – Budureasa din Bihor, din apropiere, a avut firma Geoasset SRL, deținută de Elbahold Limited și de Asociația Salariaților din SNP Petrom, intrată în insolvență în 2015 și în faliment în 2022. Datele din dosarul de faliment al Geoasset SRL arată că, anul trecut, Verde Magnesium a cumpărat de la Geoasset 200 de tone de calcar dolomitic cu brucit și țintea să achiziționeze și peste 2 hectare de terenuri în Budureasa.
Printr-o altă firmă deținută în România, acționarul majoritar american al Verde Magnesium, Amerocap LLC, are în vizor și zăcăminte de grafit de pe 2 amplasamente din Gorj care, potrivit ANRMPSG, se suprapun cu un perimetru minier pentru care compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom) deține licență de exploatare în vigoare, după cum a relatat Profit.ro.

În trecut, Amerocap LLC și-a exprimat interesul de a investi în societatea de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Marea Neagră din portul Constanța, fapt care a dus la explozia pe bursă a prețului acțiunilor firmei constănțene, și s-a judecat cu combinatul chimic Chimcomplex, pe care l-a sprijinit cu servicii de consultanță la preluarea principalelor active ale Oltchim, după ce compania controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza a renunțat la serviciile sale.
Portofoliul internațional de investiții afișat de Amerocap LLC poate fi văzut aici.

Verde Magnesium a fost înființată în România de către Amerocap în 2019, sub denumirea AMV Magnum, și a terminat anul 2023 cu profit net de circa 738.000 lei, venituri totale de 2,2 milioane lei și 1 angajat.
CEO-ul Alexandru Roșu lucrează pentru Amerocap din 2013, potrivit CV-ului său public, fiind anterior șef de dezvoltare de business la Master Chem Oil (2010-1013), director general la Smartlink (2004-2010) și director general adjunct la RAFO Onești (2001-2006).