Încrederea în economia românească este în revenire GRAFICE

Economie   
Încrederea în economia românească este în revenire GRAFICE

Managerii firmelor românești au raportat date mai bune privind starea afacerilor lor în martie, însă declinul adus de turbulențele politice de pe finalul anului trecut nu a fost încă recuperat pe deplin.

Indicele de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a crescut la 103 puncte în martie, de la 101,7 puncte în februarie și 100 de puncte în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Este a doua lună de recuperare a indicatorului de încredere, după șocul indus de tensiunile politice și electorale de pe finele anului trecut, care a culminat cu anularea alegerilor prezidențiale.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Revenirea curentă sugerează un optimism tot mai mare pe măsură ce incertitudinile politice se diminuează”, arată Ioana Bîrlan, economistă la BCR.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul ia în continuare aproape tot profitul companiilor de stat CONFIRMARE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul ia în continuare aproape tot profitul companiilor de stat CONFIRMARE

Însă media trimestrului unu, la 101,6 puncte, se află sub cea de 104,4 puncte din trimestrul al patrulea al anului trecut, ceea ce semnalează o încetinire secvențială a creșterii economice trimestriale.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și a consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere, în timp ce una sub acest nivel arată o contracție.

BCR estimează o revenire a creșterii economice în 2025, de la 0,9% în anul anterior, la 2%, însă cu riscuri ca dinamica să fie una mai scăzută, ca urmare a efectului reducerii deficitului bugetar asupra impulsului fiscal.

„Investițiile susținute de fondurile UE probabil vor crește mai rapid decât consumul gospodăriilor, în timp ce deficitul comercial s-ar putea reduce marginal”, arată analiza semnată de economista BCR.

FOTO Hidroelectrica - rezultate finale: Scădere față de 2023, condiții hidrologice mai puțin favorabile CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica - rezultate finale: Scădere față de 2023, condiții hidrologice mai puțin favorabile

Indicatorii de încredere au crescut în martie comparativ cu februarie în toate sectoarele, cu excepția încrederii consumatorilor.

Astfel, încrederea consumatorilor a scăzut cu 0,2 puncte față de februarie, pe fondul evaluărilor mai proaste privind situația financiară trecută. Totuși, consumatorii se așteaptă ca situația financiară să se îmbunătățească în următoarele luni și a sporit numărul respondenților care declară că vor face achiziții majore în perioada următoare.

În industrie, indicatorul de încredere arată o creștere de 1 punct, pe fondul așteptărilor mai mari în ceea ce privește producția viitoare și a creșterii comenzilor, evoluție care a contrabalansat creșterea stocurilor. Industria arată o ușoară revenire la început de an, după doi ani consecutivi de contracție.

Sectorul serviciilor înregistrează o creștere de 2,4 puncte a indicatorului, pe fondul creșterii afacerilor în ultimele luni și a așteptărilor de creștere a cererii.

GRAFICE Vânzările de mașini electrice au reînceput să crească în Europa. Clienții oscilează între electricele BMW și Geely, hibridele Toyota și Renault și dieselurile Mercedes CITEȘTE ȘI GRAFICE Vânzările de mașini electrice au reînceput să crească în Europa. Clienții oscilează între electricele BMW și Geely, hibridele Toyota și Renault și dieselurile Mercedes

Sectorul comerțului cu amănuntul înregistrează o creștere de 2,8 puncte a indicatorului de încredere, pe fondul creșterii vânzărilor și a scăderii stocurilor, ceea ce a contrabalansat așteptările mai slabe privind afacerile viitoare.

Managerii din construcții raportează o creștere ușoară a comenzilor și a așteptărilor privind angajărilor, ceea ce a dus la creșterea indicatorului de încredere cu 0,5 puncte.

Indicatorul privind așteptările de angajare (Employment Expectations Indicator - EEI) a crescut cu 2,6 puncte, la 105,2 puncte, cu contribuții pozitive din toate sectoarele, cu excepția retailului.

La nivelul UE, ESI a scăzut cu 0,9 puncte, la 96 puncte. Media trimestrială a urcat însă de la 95,8 la 96,2 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
esi
incredere economie
crestere economica
crestere pib