În premieră, Burduja admite: Facturile la electricitate pot crește. Profit.ro a anunțat anterior - se vor dubla

Energie   
În premieră, Burduja admite: Facturile la electricitate pot crește. Profit.ro a anunțat anterior - se vor dubla

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă românilor să caute pe site-ul ANRE oferte mai bune la electricitate.

El amintește că prețul plafonat la energie este valabil doar până la 1 iulie, arătând că, după această dată, facturile nu ar trebui majorate în mod semnificativ pentru consumatorii casnici.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ Proiectul minier românesc aur-cupru de 300 milioane euro declarat strategic și aprobat pentru finanțare UE de către Bruxelles nu are aviz de mediu și necesită OK-ul Ungariei CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Proiectul minier românesc aur-cupru de 300 milioane euro declarat strategic și aprobat pentru finanțare UE de către Bruxelles nu are aviz de mediu și necesită OK-ul Ungariei
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În același timp, însă, pentru prim dată, ministrul nu a exclus posibilitatea ca facturile la energie să crească de la jumătatea anului.

”Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta și chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanță, că până la 15 iunie vom avea un mecanism și vor primi acel card de energie sau voucher și va compensa din eventuala creștere.

ULTIMA ORĂ Rușii de la Lukoil reiau, după 6 ani, căutările de gaze în apele românești ale Mării Negre CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rușii de la Lukoil reiau, după 6 ani, căutările de gaze în apele românești ale Mării Negre

Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile prețuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei.

Pare rezonabil, adică totuși pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil. Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru.

VIDEO&FOTO Operațiune spectaculoasă de ridicare a unui TIR răsturnat în Brașov CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Operațiune spectaculoasă de ridicare a unui TIR răsturnat în Brașov

Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creștere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanță. Pentru ceilalți poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja, la Antena 3.

Profit.ro a anunțat anterior că facturile la electricitate se vor majora considerabil de la 1 iulie, după expirarea prelungirii perioadei de plafonare stabilită recent de guvern, actualele oferte concurențiale ale principalilor furnizori de electricitate fiind făcute la un preț final, cu tot cu taxe, cuprins între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Singura excepție este Hidroelectrica: în pofida majorării cu 60% a energiei active, prețul final fiind de 1-1,1 lei/KWh.

Dacă nu va adopta mult promisele măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, o gospodărie care consumă sub 100 de KWh pe lună va achita o factură de 2,3 ori mai ridicată decât în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, iar una cu un consum cuprins între 100 și 255 lei/KWh - o factură aproape dublă.

Principala gară din Viena - evacuată CITEȘTE ȘI Principala gară din Viena - evacuată

Și asta pentru că ofertele concurențiale ale principalilor furnizori de energiei electrică pentru populație prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel de 0,45 lei/KWh al Hidroelectrica (în creștere și el cu 60% față de actualul nivel de 0,28 lei/KWh).

Astfel, E.ON are o ofertă în care prețul energiei active este de 0,83 lei/KWh, ceea ce duce prețul final, cu tot cu taxe, la peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție.

FOTO Piedone închide aparatele de gheață din restaurantele Burger King. Bacterii coliforme și Escherichia coli CITEȘTE ȘI FOTO Piedone închide aparatele de gheață din restaurantele Burger King. Bacterii coliforme și Escherichia coli

PPC, fosta Enel, avansează o ofertă de 0,79 lei/KWh, prețul final, cu tot cu taxe, situându-se între 1,44 și 1,53 lei/KWh, în funcție de distribuitor

Electrica propune clienților săi casnici un preț al energiei active de 0,80 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 lei/KWh în funcție de distribuitor.

Premier Energy nu are postată nicio ofertă post-liberalizare pe site-ul ANRE, însă, potrivit unor clienți ai companiei ,aceștia au primit deja o ofertă similară, cu un preț al energiei active de 0,82 lei/KWh și preț final de 1,54 lei/KWh.

VIDEO Proprietarul La Mama: Dacă nu eram deja în domeniu și cineva mi-ar propune să deschid un local, aș fugi mâncând pământul! Acum - negocieri avansate pentru 3 restaurante noi în Capitală plus concepte noi CITEȘTE ȘI VIDEO Proprietarul La Mama: Dacă nu eram deja în domeniu și cineva mi-ar propune să deschid un local, aș fugi mâncând pământul! Acum - negocieri avansate pentru 3 restaurante noi în Capitală plus concepte noi

Dacă prețul din noua ofertă Hidrolectrica este puțin mai redus decât prețul spot mediu înregistrat în 2024, de 514 lei/MWh (0,514 lei/KWh), cele ale companiilor concurente sunt cu 0,3 lei/KWh mai ridicate.

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh).

Piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă piață pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate echivalentă cu mai mult de o treime (38,37% în 2024) din consumul intern.

Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anuțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.

Compania atenționează că acesta se va aplica nu numai noilor clienți ,ci și celor care au deja contracte în derulare. În mod normal, aceștia din urmă ar trebui notificați, fiind necesar acordul lor pentru aplicarea noilor prețuri. În caz contrar, ei pot denunța contractul.

Turcii care controlează fosta Arctic, amendați în România. Datele personale ale unui număr mare de clienți, accesate ilegal CITEȘTE ȘI Turcii care controlează fosta Arctic, amendați în România. Datele personale ale unui număr mare de clienți, accesate ilegal

"Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie electrică din România, informează clienții săi actuali și viitori că, începând cu 1 aprilie 2025, va aplica o ajustare a prețului energiei electrice active pentru energia furnizată clienților săi", afirmă compania.

Impactul asupra facturii finale va fi însă mai redus, de aproximativ 25%, aceasta cuprinzând pe lângă componenta de preț energie activă și celelalte tarife, impozite și taxe.

Chiar dacă guvernul a prelungit schema de plafonare/compensare cu 3 luni, așa cum s-a anunțat, noile prețuri Hidroelectrica se vor aplica și în perioada 1 aprilie - 1 iulie în cazul consumatorilor casnici cu un consum mai mare de 255 KWh/lună, în facturile cărora plafonul de 0,68, respectiv 0,8 lei/KWh sau vechiul preț, după caz, va fi înlocuit cu noul preț. În cazul celorlalți furnizori, prețul fiind mai ridicat decât plafonul de 1,3 lei/Kwh, se va aplica acesta din urmă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc
electrica
e.on
premier energy
hidroelectrica
prețuri
furnizare
scumpire