Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, pregătește o achiziție în domeniul producției de energie regenerabilă, fie prin preluarea controlului asupra unei societăți de profil, fie prin cumpărarea activelor și operațiunilor acesteia, relevă date analizate de Profit.ro.
Ca prim pas în demers, Romgaz vrea să contracteze servicii de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă, necesare pentru ″achiziționarea unui pachet de acțiuni/active/în cazul unui transfer de business de la o societate care activează în domeniul energiei regenerabile″.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Serviciile vor include analiza de tip due-diligence juridic a societăților țintă care activează în domeniul energiei regenerabile, evaluarea acestora din punct de vedere juridic, acordarea de asistență către Romgaz în vederea luării unei decizii finale în legătură cu ținta de achiziții selectată, precum și asistență la negocierea și perfectarea tranzacției, până la finalizarea procesului.
″Având în vedere complexitatea operațiunilor privind achiziția unui pachet de acțiuni/active/în cazul unui transfer de business și a formalităților necesare și utile realizării celor descrise mai sus, serviciile de consultanță, de asistență și reprezentare juridică vor acoperi atât aspecte specifice legislației străine aplicabile fiecărui caz în parte (dacă va fi cazul), cât și aspecte specifice legislației române în consecința necesității executării drepturilor și îndeplinirii obligațiilor Romgaz″, se menționează în document.

Planul de administrare al Romgaz prevede că, până în 2030, compania trebuie să-și facă un portofoliu de producție de energie regenerabilă, constând în parcuri fotovoltaice, cu capacitate totală cumulată de 180 MW, atât prin construirea de facilități proprii, cât și prin achiziții.
Romgaz are deja în derulare o licitație de contractare de lucrări de construire a unui parc fotovoltaic propriu de circa 41 MW în comuna Zagăr din județul Mureș, localitate unde compania are și un punct de lucru, prin care sunt operate mai multe sonde de extracție de gaze. Valoarea contractului este estimată la 205,2 milioane lei plus TVA.