GAFĂ Prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică: Universitățile și Republica Moldova fuseseră omise. Problema a fost rezolvată în ceasul al 12-lea

Energie   
GAFĂ Prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică: Universitățile și Republica Moldova fuseseră omise. Problema a fost rezolvată în ceasul al 12-lea

Instituțiile de învățământ superior au fost inițial omise, din greșeală, de la prelungirea până la 30 iunie 2025 a plafonării prețurilor finale la energie electrică. Eroarea a fost remediată ulterior în ultimul moment, iar în caz contrar, de astăzi, universitățile nu ar mai fi beneficiat de plafon, relevă date analizate de Profit.ro.

Actul normativ inițial prin care a fost impusă plafonarea până la 31 martie 2025, OUG nr. 27/2022, stipula un preț de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul integral ″al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare″, adică al tuturor unităților de învățământ.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Suma record cu care a fost vândută rețeaua Regina Maria. Fondul de investiții și-a atins ținta CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Suma record cu care a fost vândută rețeaua Regina Maria. Fondul de investiții și-a atins ținta

Ordonanța de urgență nr. 6/2025, de prelungire a plafonării prețurilor la curent pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025, a fost adoptată pe 27 februarie anul acesta.

Aceasta a prevăzut însă că plafonul de 1 leu/kWh se va aplica numai pentru consumul integral al ″unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare″, universitățile fiind lăsate astfel pe dinafară.

FOTO Wizz Air și-a fixat planul de pasageri pe România. LISTA zborurilor din Băneasa CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air și-a fixat planul de pasageri pe România. LISTA zborurilor din Băneasa

Eroarea a fost reparată prin OUG nr. 19/2025, adoptată de Guvern joi, 27 martie, și publicată astăzi, 1 aprilie, în Monitorul Oficial. Avizul consultativ al Consiliului Legislativ a fost emis după adoptare, respectiv pe 31 martie.

Potrivit noului act normativ, prețul final maxim de 1 leu/kWh, valabil până la 30 iunie 2025, se aplică pentru consumul integral al ″unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale prevăzute de art. 12 alin. (1) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare″ și ″al instituțiilor de învățământ superior de stat, particular și confesional particular prevăzute de art. 7 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare″.

VIDEO SpaceX a lansat prima misiune spațială cu echipaj privat care va survola polii Pământului CITEȘTE ȘI VIDEO SpaceX a lansat prima misiune spațială cu echipaj privat care va survola polii Pământului

Similar, de astăzi ar fi încetat obligația producătorilor de energie electrică din România de a vinde curent, în limita cantităților disponibile, pentru asigurarea consumului final al Republicii Moldova în situații de criză, la preț reglementat de 400 lei/MWh, plus costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), în cazul producătorilor pe cărbune și gaze naturale.

Aceeași ordonanță de urgență din 27 martie, publicată astăzi, a prelungit obligația de vânzare către traderul de stat Energocom din Republica Moldova pe toată perioada de aplicare a noii OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
prelungire plafonare prețuri energie
plafonare prețuri energie
scumpire energie
liberalizare prețuri energie