Europa ar putea avea nevoie de încă 250 de transporturi de GNL, în valoare de peste 11 miliarde de dolari, pentru a reface stocurile de gaze înainte de iarnă

Energie   
Europa ar putea avea nevoie de încă 250 de transporturi de GNL, în valoare de peste 11 miliarde de dolari, pentru a reface stocurile de gaze înainte de iarnă

Europa ar putea fi nevoită să achiziționeze până la 250 de transporturi suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, cu un cost estimat de cel puțin 11 miliarde de dolari, pentru a-și reface rezervele de gaze înainte de iarnă, potrivit analiștilor și datelor analizate de Reuters. Ucraina ar avea, separat, nevoie de cel puțin 30 de transporturi pentru a acoperi deficitul generat de atacurile rusești asupra producției interne.

Cererea în timpul iernii 2024-2025 a fost mai mare decât în iarna precedentă, din cauza unei vremi mai reci și cu vânt slab, ceea ce a dus la scăderi semnificative ale stocurilor europene. În prezent, depozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt pline în proporție de doar 34%, cel mai scăzut nivel din 2022 încoace, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Este pregătită eliminarea Avizului Tehnic de Racordare. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația. Cât timp câștigi fără ATR CITEȘTE ȘI ANUNȚ Este pregătită eliminarea Avizului Tehnic de Racordare. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația. Cât timp câștigi fără ATR

Ținta UE: depozitele să fie pline în proporție de 90% până la 1 noiembrie

Conform obiectivelor Comisiei Europene, menite să prevină crizele de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina, depozitele de gaze din UE trebuie să ajungă din nou la un nivel de 90% până la data de 1 noiembrie. Însă cu livrări mai reduse prin conducte, Europa va trebui să se bazeze pe GNL tranzacționat la nivel global și să plătească un preț premium în competiție cu cumpărătorii din Asia.

”Europa va trebui să cumpere destul de agresiv în această primăvară și vară pentru a reface rezervele,” a declarat Jason Feer, șeful global pentru business intelligence la compania de brokeraj energetic Poten and Partners.

Pentru atingerea țintei de 90%, ar fi necesară injectarea netă a 57,7 miliarde de metri cubi de gaze, cu 25,8 miliarde mai mult decât anul trecut, echivalentul a până la 250 de transporturi LNG suplimentare, potrivit firmei de analiză Kpler.

La un preț mediu de 41 euro/MWh, costul suplimentar pentru refacerea stocurilor se ridică la 10,3 miliarde euro (11,1 miliarde dolari).

ANALIZĂ Ziua tarifelor: între infantilism geopolitic și realpolitik economic CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ziua tarifelor: între infantilism geopolitic și realpolitik economic

Țintă probabil ratată – Comisia ar putea relaxa cerințele

Analiștii sunt sceptici că Europa va atinge ținta la timp. ”Este posibil ca obiectivul din 1 noiembrie să fie amânat, oferind mai multă flexibilitate importatorilor europeni,” a spus Steven Swindells, analist senior LNG la Poten.

Comisia Europeană ia în calcul relaxarea cerințelor de umplere, permițând atingerea nivelului de 90% oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, sau acceptând niveluri mai mici în anumite cazuri pentru a reduce presiunea de pe piață.

Potrivit Kpler, un nivel de 76-78% până la 1 noiembrie ar putea fi considerat suficient conform noilor reguli propuse, dar tot ar fi nevoie de aproximativ 120 de transporturi LNG suplimentare față de 2024.

Situația din Ucraina agravează concurența pentru aprovizionare

Rezervele de gaze ale Ucrainei sunt aproape goale, în urma atacurilor rusești asupra capacităților de producție. Potrivit estimărilor, Ucraina ar avea nevoie de 3-6 miliarde de metri cubi de gaze importate pentru a-și reface stocurile, echivalentul a circa 30 de transporturi LNG.

O mare parte din acestea — cel puțin 3 miliarde de metri cubi — ar trebui livrate din SUA către terminale GNL din Polonia și Lituania, a declarat analistul LSEG Yuriy Onishkiv.

GAFĂ Prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică: Universitățile și Republica Moldova fuseseră omise. Problema a fost rezolvată în ceasul al 12-lea CITEȘTE ȘI GAFĂ Prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică: Universitățile și Republica Moldova fuseseră omise. Problema a fost rezolvată în ceasul al 12-lea

Lipsa stimulentelor de piață poate frâna reumplerea depozitelor

De obicei, vara este perioada în care gazele sunt cumpărate pentru stocare, dar în acest an contractele de vară s-au tranzacționat la prețuri mai mari decât cele de iarnă, semnalând o lipsă de profitabilitate pentru traderii care vor să injecteze gaze în stocuri.

”Aceasta va descuraja reumplerea depozitelor, dacă structura de piață nu se schimbă,” a avertizat Jason Feer.

Există totuși semne timide de schimbare, contractele forward devenind mai scumpe decât cele spot, ceea ce ar putea crea un stimulent pentru stocare, potrivit Kpler. În lipsa unui astfel de stimulent de piață, guvernele ar putea fi nevoite să ofere subvenții, o opțiune deja analizată de Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
gnl
gaze
europa