Exim Banca Românească - S.A. va continua să finanțaze și garanteze, în numele și contul statului, programe destinate susținerii companiilor mari de importanță strategică precum și alte obiective punctuale stabilite de către Guvern, au stabilit deputații din comisia economică prin amendarea astfel a unei ordonanțe de urgență în vigoare.
De ce este important: Guvernul a stabilit anul trecut că o parte din activitățile derulate de către Exim Banca Românească în contul statului, cum ar fi susținerea dezvoltării infrastructurii, a utilităților de interes public, a dezvoltării regionale, a activității de cercetare-dezvoltare, vor fi incluse în portofoliul Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID).
Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) a fost creată la sfârșitul anului 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind singura bancă de dezvoltare din țară, deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor. BID tocmai a fost lansată la finele lunii martie.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acum, ordonanța de urgență a Guvernului prin care au fost transferate o parte din activitățile Exim Banca Românească către BID a fost amendantă de către deputații din comisia economică, mai precis de către aleșii PSD, PNL și UDMR.
”Exim Banca Românească - S.A. poate acorda produse de finanțare și garantare, în numele și contul statului, destinate implementării unor măsuri de politică economică, a unor programe destinate susținerii companiilor mari de importanță strategică, precum și a oricăror alte (sic! - n.red,) obiective punctuale stabilite de Guvernul României”, prevede unul dintre amendamente.
Măsura este argumentată prin faptul că operaționalizarea BID și elaborarea produselor sale sunt ”procese imprevizibile și de lungă durată”
”În condițiile în care operaționalizarea efectivă a BID, în mod particular, efectuarea de studii ex-ante, elaborarea de scheme/produse și autorizarea lor, sunt procese imprevizibile și de lungă durată, ar fi prudent pentru Statul Român să reglementeze posibilitatea continuării activităților în numele și contul statului derulate de Exim Banca Românească până la maturizarea activității BID și confirmarea acesteia de către piață. În acest fel, se asigură o continuitate a programelor existente, care ar acoperi acele necesități de susținere a unor proiecte de importanță strategică și de asigurare a creșterii gradului de absorbție a fondurilor nerambursabile”, arată autorii amendamentelor.

Guvernul prevăzuse prin ordonanța de urgență adoptată că Exim Banca Românească va continua pe o perioadă de maximum 2 ani de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, activitatea de agent al statului pentru avizarea condițiilor financiare ale garanțiilor de stat și subîmprumuturilor de natura datoriei publice, precum și pentru emiterea de opinii privind evaluarea capacității de rambursare și a clasei de risc pentru companii beneficiare de ajutor de stat.
Exim Banca Românească va derula până la scadența finală angajamentele deja acordate în numele și contul statului și va asigura administrarea fondurilor plasate de stat, prin Ministerul Finanțelor, pentru asigurarea plăților în situația executării angajamentelor asumate (executări de garanții).
Amendamentele aduse ordonanței de către deputați nu precizează însă vreun termen clar până când Exim Banca Românească va continua să deruleze activitățile în numele și contul statului ce ar trebui preluate de BID.
Singurul orizont avut în vedere, dar nu ca text de lege, este cel al ”definitivării portofoliului de produse al BID”, considerat ca ”termen mediu”.

”Considerăm necesară menținerea unei alternative prin care să se asigure continuitate în facilitarea accesului la finanțare a IMM-urilor și companiilor mari, prin intermediul finanțărilor și garanțiilor furnizate de Exim Banca Românească, în numele și contul statului, cel puțin până la data definitivării portofoliului de produse al BID, pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței, Exim Banca Românească dispunând de infrastructura și instrumentele financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale Guvernului pe perioada următoare (termen mediu)”, mai arată reprezentanții puterii.
Pentru a intra în vigoare, modificările mai trebuie adoptate și prin votul în plen al deputaților și promulgate de către șeful statului.