Ultima termocentrală pe cărbune care mai produce energie electrică și termică în Finlanda va fi închisă permanent marți, ceea ce va permite grupului de utilități Helen să își reducă emisiile și să pună capăt majorării costurilor la energie pentru clienții săi, a declarat directorul general Olli Sirkka pentru Reuters.
Capacitățile regenerabile ale Finlandei au crescut rapid în ultimii ani, ceea cea dus la o prăbușire a utilizării cărbunelui, după ce precedentul guvern a adoptat, în 2019, o lege care interzice cărbunele din 2029.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
'Desigur că nu putem spune că niciun singur gram de cărbune nu va mai fi ars vreodată în Finlanda, pentru că sunt diferite soluții care sunt adoptate în situații de criză, dar asta este cu adevărat ultima termocentrală pe cărbune din Finlanda care mai este în producție zilnică', a declarat Olli Sirkka.
Pentru a înlocui producția anuală de 175 de MW de energie electrică și 300 MW de energie termică realizată de termocentrala pe cărbune de la Salmisaari, grupul de utilități Helen va utiliza electricitate, căldura reziduală și pompe de căldura și va continua să ardă peleți și așchii de lemn, scrie Agerpres.
'Pe termen lung, intenționăm să eliminăm orice ardere', a spus Sirkka, adăugând că, până în 2030, firma pe care o conduce intenționează să reducă emisiile la 5% din nivelul la care erau în 1990, și să elimine orice ardere până în 2040.
Compania de utilități Helen, care este deținută de municipalitatea din Helsinki, este ultimul producător de electricitate din Finlanda care încetează să mai utilizeze cărbune, pentru că până acum nu a fost disponibilă o cantitate suficientă de energie curată care să acopere nevoile orașului, a precizat Sirkka. Potrivit acestuia, în zilele friguroase, termoficarea orașului Helsinki consumă până la 20% din producția totală de electricitate a țării.
'Este necesar să recunoaștem că tranziția curată nu este ieftină. Este într-adevăr o alegere pe bază de valoare, și este una pe care am făcut-o atât ca societate cât și la nivelul firmei Helen', a spus Sirkka. Acesta a adăugat că, în pofida tranziției verzi, Finlanda are a treia cea mai ieftină electricitate din Europa, după Suedia și Norvegia, iar Helen se așteaptă ca prețul mediu pentru energia termică livrată clienților să scadă cu 5,8%, în medie, în acest an.

Închiderea ultimei centrale pe cărbune va permite Helen să reducă emisiile de CO2 cu 50% comparativ cu nivelul de anul trecut în timp ce emisiile totale ale Finlandei vor scădea cu aproape 2%.
ONG-ul de mediu Beyond Fossil Fuels a subliniat însă că renunțarea Finlandei la cărbune este 'aproape completă', în condițiile în care mai există alte două mici centrale în alte părți ale Finlandei care mai utilizează anumite cantități de cărbune în producția lor iar o a treia termocentrală este plasată în rezerva strategică, pentru a fi utilizată în situații de urgență sau în momentele de vârf de consum.