După ce în deceniul trecut bursa românească a fost una a poveștilor cu dividende având randament mare, anul 2025 aduce remunerări mai mici chiar decât în anii precedenți, iar unii emitenți nici nu fac repartizări de cash către acționari, relevă analiza Profit.ro.
Sfârșitul lunii trecute a consumat cea mai mare parte a convocatoarelor pentru Adunările Generale ale Acționarilor de bilanț programate pentru ultima parte a lunii aprilie, astfel încât investitorii activi la Bursa de Valori București au repere despre distribuțiile de cash pentru a se poziționa cu pachetele de acțiuni proporționale în așteptarea dividendelor.
Transportatorul național de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) este campion cu un randament de aproximativ 8%, emitentul fiind urmat de un pluton de societăți care acordă dividende cu randamente de 6-7%.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Aici sunt incluse și acțiuni-fanion de la cota BVB, respectiv Hidroelectrica (H2O), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) și Nuclearelectrica (SNN).
Alte nume sunt Evergent Investments (EVER), Farmaceutica Remedia (RMAH), Rompetrol Well Services (PTR), Șantierul Naval Orșova (SNO).

O combinație între menținerea prețurilor elevate, declin la nivelul profitabilității și reducerea ratelor de distribuție a redus radamentele dividendelor unor companii din zona de energie unde statul are cuvântul decisiv în zona de 1-2%.
Este vorba despre Romgaz (SNG), Electrica (EL) și Oil Terminal (OIL). În aceste cazuri, ca și la alte companii prefcum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN) există însă perspectiva unor repartizări de cash mai mari prin eventuale solicitări de suplimentare a ordinii de zi din AGA, având în vedere că Guvernul și-a exprimat intenția de a majora din nou la 90% ratele de distribuție la companiile de stat.
Totuși, și în acest an sunt emitenți de la care investitorii nu așteaptă să vină cash în portofolii. Aici se includ și societăți din zona fostelor SIF care au procedat la fel în anii anteriori: Lion Capital (LION), Longshield Investment Group (LONG) și Infinity Capital Investments (INFINITY).

Din zona companiilor cu capitalizare mare, MedLife (M) este un emitent care nu și-a exprimat intenția de a distribui dividende. Vești încă nu au venit de la Digi Communciations (DIGI) și Purcari Wineries (Wine), care, înregistrate ca societăți străine, nu cad sub incidența legislației românești și ar urma să convoace adunările generale ale acționarilor mai târziu.
Fără dividende sunt, fără nicio surpriză, companiile care în anul 2024 au afișat pierderi: Romcarbon Buzău (ROCE), Vrancart Adjud (VNC), Turism Felix (TUFE), Agroserv Măriuța (MILK), 2Performant Network (2P).

Motiv diferit au firme de la cota pieței reglementate, dar și de pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO, care sunt companii de creștere și care de la listare nu au anunțat neapărat politici de dividend: SafeTech Innovations (SAFE), Simtel Team (SMTL), Life is Hard (LIH), 2B Intelligent Soft (BENTO), DN Agrar (DN), Connections Consult (CC).
Investitorii nu se vor bucura de repartizări de cash nici de la o serie de companii din planul secundar și terțiar al bursei. Aici intră Zentiva România (SCD), ce a inițiat demersurile de delistare, companii care încă au de acoperit din pierderile anilor anteriori precum Electromagnetica (ELMA), Impact Developer & Contractor (IMP), ROCA Industry Holdingrock1 (ROC1), Alro Slatina (ALR).
De asemenea, enumerăm firme cu profit în declin sau marginal precum Prebet Aiud (PREB), Prefab București (PREH), AROBS Transilvania (AROBS), TeraPlast (TRP) sau Promateris (PPL). Socep Constanța, iarăși, nu a anunțat dividende, dar în trecut operatorul portuar a făcut mutări în acest sens chiar înainte de AGA.