EximBank-ul SUA acordă credit de aproape 100 milioane dolari pentru ca România să avanseze cu proiectul mini-reactoarelor nucleare americane NuScale de la Doicești

EximBank-ul SUA acordă credit de aproape 100 milioane dolari pentru ca România să avanseze cu proiectul mini-reactoarelor nucleare americane NuScale de la Doicești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 10:29

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, ExIm Bank US, a aprobat un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de 462 MW pe care România îl are în vedere pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune de la Doicești, cu tehnologie creată și deținută de americanii de la NuScale.

Banii sunt destinați joint-venture-ului de proiect RoPower Nuclear SA, controlat în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, și de firma privată Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ambasadorul României în SUA: România îndeplinește formal condițiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver. Primii români vor putea călători fără vize, probabil, în prima parte a anului viitor CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasadorul României în SUA: România îndeplinește formal condițiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver. Primii români vor putea călători fără vize, probabil, în prima parte a anului viitor
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Finanțarea din partea băncii de stat americane este esențială pentru avansarea proiectului, sprijinind activități critice precum caracterizarea amplasamentului, obținerea aprobărilor de reglementare și realizarea lucrărilor detaliate de inginerie, a anunțat RoPower Nuclear.

Angajamentul face parte dintr-un pachet inițial de finanțare în valoare de 275 milioane de dolari, care include contribuții semnificative de la alte instituții internaționale, precum Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC) și parteneri privați, potrivit sursei citate.

EXCLUSIV Starlink al lui Elon Musk testează de câteva luni în România, cu sprijinul ANCOM, relaxarea unei reglementări globale privind sateliții ce datează din anii ‘90 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Starlink al lui Elon Musk testează de câteva luni în România, cu sprijinul ANCOM, relaxarea unei reglementări globale privind sateliții ce datează din anii ‘90

După cum a relatat Profit.ro, un fond de investiții dintr-un grup financiar sud-coreean, care este acționar minoritar al NuScale, are OK preliminar de securitate națională din partea statului român pentru a prelua o treime din capitalul RoPower Nuclear SA.

″Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești este un semnal puternic dat de România, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii. Un semnal pentru independență și securitate energetică, un semnal pentru inovare, un semnal pentru o tranziție verde pragmatică, de la cărbune la energie nucleară, tot o formă de producție în bandă, un semnal bazat pe competitivitatea României în sectorul nuclear. Finanțarea aprobată de US ExIm este o confirmare a angajamentului SUA față de acest proiect de amploare, care poziționează România ca unul dintre liderii noilor tehnologii nucleare. Am convingerea că la nivelul finalului de deceniu putem fi printre primele țări din lume cu SMR, ceea ce va însemna o oportunitate istorică de dezvoltare a unui lanț local de aprovizionare, iar Nuclearelectrica are toate șansele să opereze și alte asemenea proiecte în toată regiunea″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Zelenski descrie situația pe linia frontului ”foarte, foarte dificilă”. Rușii, aproape să ocupe fortăreața Vuhledar, care a rezistat de la începutul războiului, și avansează rapid în Dombas CITEȘTE ȘI Zelenski descrie situația pe linia frontului ”foarte, foarte dificilă”. Rușii, aproape să ocupe fortăreața Vuhledar, care a rezistat de la începutul războiului, și avansează rapid în Dombas

RoPower Nuclear mai spune că proiectul, care va începe construcția după finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare și inginerie (FEED), va ajuta România să reducă emisiile de carbon cu aproximativ 4 milioane de tone anual.

″Acest angajament financiar din partea ExIm Bank reprezintă un vot de încredere nu doar în capacitatea României de a implementa tehnologii nucleare de ultimă generație, ci și în parteneriatul solid dintre țara noastră și Statele Unite. Finanțarea ne va permite să facem pași decisivi către un viitor energetic mai sigur, mai curat și sustenabil, iar România se poziționează astfel ca un lider în inovația energetică la nivel regional″ a spus CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

În iulie au fost semnate contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești, dezvoltat cu tehnologia americanilor de la NuScale, controlați de conglomeratul industrial texan Fluor. De asemenea, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Declin accentuat al acțiunilor Stellantis și Aston Martin, în urma avertismentelor legate de profitabilitate, pe fondul problemelor din China CITEȘTE ȘI Declin accentuat al acțiunilor Stellantis și Aston Martin, în urma avertismentelor legate de profitabilitate, pe fondul problemelor din China

Ministerul Energiei are o estimare a costurilor proiectului de la la Doicești, potrivit căreia investiția ar avea nevoie de un buget de 4,9 miliarde de euro.

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită tot la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuscale
reactoare modulare mici smr
centrală smr doicești
mini-reactoare nucleare sua