Bugetul pe 2025 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), aprobat de Guvern, prevede venituri totale de 98,05 milioane lei, de peste 5 ori mai mari decât cele prevăzute de prima variantă de buget pe 2024, elaborată înainte de modificarea radicală a legislației de organizare, funcționare și finanțare a instituției.
Prima variantă, inițiată în august 2024, într-un moment când ANRM avea ca sursă unică de bani subvențiile primite de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), stipula venituri totale pe anul trecut de doar circa 18,9 milioane lei.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În vara anului trecut, legea a fost schimbată din temelii, iar sub noul nume ANRMPSG, instituția a devenit integral autofinanțată, prin tarife impuse companiilor din industria petrolieră și cea minieră pentru acte de reglementare emise (avize, permise, autorizații etc) și pentru diverse informații furnizate (în principal consultări de documentații geologice), precum și prin transferuri (sub formă financiară) de ″tehnologie și pregătire profesională″, plus 30% din contravaloarea lucrărilor miniere și petroliere neexecutate prevăzute de acordurile și licențele de concesiune.
Potrivit legii, tarifele sunt compuse dintr-o sumă fixă și o cotă procentuală de până la 1% din valoarea anuală a lucrărilor miniere, petroliere sau de stocare geologică a dioxidului de carbon. Legislația secundară a ANRMPSG a stabilit ulterior cote procentuale de până la 0,6% în domeniul petrolier și 1% în cel minier. În privința transferurilor de tehnologie și pregătire profesională, au fost stabilite taxe anuale în funcție de substanță și de complexitatea condițiilor de exploatare, compuse dintr-o sumă fixă și una variabilă negociabilă. Actele normative cu tarife și taxe pot fi consultate aici, aici și aici.

ANRMPSG a început să aplice noua legislație din 17 septembrie 2024, astfel că, pe tot anul trecut, a avut și venituri proprii, și subvenții de la bugetul de stat.
″Începând cu data de 17.09.2024, finanțarea ANRMPSG a fost realizată din subvenții și venituri proprii, cheltuielile efectuându-se după această dată doar din veniturile proprii încasate, fără a mai fi necesară utilizarea subvenției primite. Până la data de 31.12.2024, veniturile totale încasate de ANRMPSG au fost în cuantum de 50.724.843,52 lei, din care 14.017.867,43 lei reprezentând tarife pentru actele eliberate în exercitarea atribuțiilor sale și pentru consultarea și utilizarea unor documente și informații (...) și 36.706.976,09 lei reprezentând transfer de tehnologie și pregătire profesională și 30% din contravaloarea lucrărilor miniere și petroliere neexecutate. Excedentul rezultat din execuția bugetului s-a regularizat la sfârșitul anului, în limita subvenției primite, și a fost în valoare de 30.480.050,91 lei″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii prin care Guvernul a aprobat bugetul ANRMPSG pe anul în curs.

Varianta finală a bugetului pe 2024 prevedea venituri proprii de 51,8 milioane lei și subvenții de la SGG de 17,7 milioane lei – în total circa 69,5 milioane lei.
″(...) în anul 2025, sunt estimate venituri totale de aproximativ 98.051 mii lei, din care 81.720 mii lei reprezentând tarife pentru actele eliberate în exercitarea atribuțiilor sale și pentru consultarea și utilizarea unor documente și informații, (...) 16.331 mii lei reprezentând transfer de tehnologie și pregătire profesională și 30% din contravaloarea lucrărilor miniere și petroliere neexecutate″, menționează sursa citată.

ANRMPSG și-a programat pentru 2025 cheltuieli de personal de 53,46 milioane lei, mai mici decât cele estimate prin draftul inițial, de aproape 62 milioane lei. Prin noua lege, numărul maxim de posturi din instituție a fost majorat de la 126 la peste 300 și s-a adăugat prevederea potrivit căreia salarizarea personalului Autorității se face la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice si personal contractual din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la Legea salarizării unitare.
″În anul 2025, se propune finanțarea unui număr de 270 de posturi, ceea ce implică cheltuieli de personal de 53.466 mii lei. La fundamentarea cheltuielilor de personal s-a avut în vedere calendarul de desfășurare a procedurilor de ocupare a posturilor, astfel: - un număr de 10 posturi ocupate prin procedură de transfer și un număr de 8 posturi ocupate prin concurs de recrutare vor intra în plată incepând cu luna aprilie 2025; - un număr de 62 de posturi unice vacante sunt previzionate a se ocupa, prin concurs de recrutare, începând cu luna iunie 2025; - un număr de 17 posturi vacante sunt prevăzute a se ocupa, prin transfer sau detașare, începând cu luna iunie 2025.
Precizăm că, în cursul anului 2025, la nivelul ANRMPSG sunt previzionate a fi ocupate 62 de posturi unice prin concurs de recrutare și 17 posturi prin transfer sau detașare. Ponderea posturilor unice este reprezentată de posturile din cadrul Inspectoratelor Zonale pentru Resurse Minerale ale ANRMPSG, care au atribuții de control a activității miniere și a operațiunilor petroliere, ceea ce impune ocuparea acestora cu prioritate. Mai mult decât atât, sunt Inspectorate Zonale pentru Resurse Minerale în care există numai posturi vacante″, scrie în nota de fundamentare.

Printre investițiile preconizate de ANRMPSG anul acesta, pe lângă sisteme informatice de 12,3 milioane lei și autoturisme de 6,5 milioane lei, se numără ″achiziționarea a două hale de depozitare, complet echipate din punct de vedere al nevoilor unui depozit de arhivă, cu terenul aferent acestora, motivat de faptul că la acest moment arhiva ANRMPSG (circa 10 km de arhivă), care cuprinde documente și informații, mare parte clasificate, ce compun Fondul Geologic Național, este depozitată în spații improprii, care prezintă pericole majore de degradare″.
Achiziția este estimată la 10,7 milioane lei, în acești bani intrând și ″achiziția unui spațiu pentru buna desfășurare a activității derulate de Inspectoratul pentru Resurse Minerale Târgoviște″.
Problema depozitării defectuoase a documentelor clasificate ale ANRMPSG este foarte veche, după cum a relatat Profit.ro aici, aici sau aici.