Cea mai veche fabrică din România a trecut, în ultimele decenii, printr-o prăbușire financiară spectaculoasă

Profitul tău   
Cea mai veche fabrică din România a trecut, în ultimele decenii, printr-o prăbușire financiară spectaculoasă

UCM Reșița a înregistrat, în ultimele decenii, o prăbușire financiară spectaculoasă.

Acum, sub conducerea Hidroelectrica, care a preluat afacerea, compania are șansa unei renașteri.

Urmărește-ne și pe Google News

Societatea avea o cifră de afaceri de peste 146 de milioane de lei în 2008. Numărul angajaților era de peste 2.000 în anul respectiv, arată termene.ro.

Evenimente

Fondată în 1771, Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCM Reșița) este considerată cea mai veche unitate industrială din România, cu o contribuție istorică semnificativă la dezvoltarea industriei grele și a sectorului energetic.

De-a lungul a peste două secole, UCM Reșița a fost sinonimă cu excelența în fabricarea echipamentelor hidroenergetice, furnizând peste 80% dintre echipamentele aflate în hidrocentralele din România, 

Canada contraatacă - impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de mașini americane CITEȘTE ȘI Canada contraatacă - impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de mașini americane

Însă, în ultimele decenii compania a traversat o perioadă de declin economic profund, reflectată în indicatorii financiari din ultimii ani. Hidroelectrica a preluat compania și susține, prin reprezentanții săi, că are un plan de investiții care va duce la redresarea societății.

Evoluția din ultimii ani

În 2023, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 37,9 milioane de lei, o creștere semnificativă față de 2022 când aceasta era de 20milioane de lei. Cu toate acestea, firma a continuat să opereze în pierdere, înregistrând o pierdere netă de 12 milioane de lei în 2023, o deteriorare drastică față de profitul net de 428,3 milioane de lei din 2022. Acest profit nu trebuie văzut ca o consecință a activității, ci ca pe o infuzie de capital la reluarea Hidroelectrica.

Activele totale ale companiei au scăzut, de la 159 milioane de lei în 2022 la 156 milioane de lei în 2023. Acest lucru indică o reducere a bazei de active a companiei, posibil din cauza vânzării de active sau a deprecierii.

Datoriile companiei au crescut, de la 438 milioane de lei în 2022 la 440 milioane de lei în 2023. Acest nivel ridicat al datoriilor, coroborat cu capitalul total negativ (-398.002.269 lei în 2023), sugerează că firma se află într-o situație de insolvență de facto.

Numărul mediu de angajați a scăzut de la 520 în 2022 la 447 în 2023, indicând o reducere a forței de muncă, probabil ca parte a eforturilor de reducere a costurilor.

ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO Gigantul Yokohama vrea fabrică în România. Confirmă Profit.ro: Luăm în considerare achiziția! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO Gigantul Yokohama vrea fabrică în România. Confirmă Profit.ro: Luăm în considerare achiziția!

În ceea ce privește datoriile la stat, conform datelor ANAF, compania nu figurează cu datorii active. Cu toate acestea, există mențiuni despre datorii istorice semnificative către bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale, totalizând peste 100 milioane lei.

Colapsul financiar: 2008 vs 2023

Comparativ cu 2008, situația financiară a companiei s-a deteriorat dramatic. În 2008, compania avea active totale de 303 milioane de lei, datorii de 253 milioane de lei și un capital total pozitiv de 48 milioane de lei. De asemenea, înregistra un profit net de 1,09 milioane de lei și avea 2.298 de angajați.

Cifra de afaceri era de peste 146 de milioane de lei.

Locurile de muncă și orașele cu cele mai mari salarii din țară. Angajatorii încep să vină cu oferte salariale competitive CITEȘTE ȘI Locurile de muncă și orașele cu cele mai mari salarii din țară. Angajatorii încep să vină cu oferte salariale competitive

Evoluția negativă se reflectă și în capitalul de lucru, care a scăzut de la minus 638 milioane de lei în 2018 (cel mai vechi an disponibil) la un nivel și mai negativ în prezent, indicând o deteriorare severă a lichidității pe termen scurt.

Capitalul permanent al companiei a urmat o traiectorie similară, scăzând de la minus 721 milioane de lei în 2018 la un nivel și mai negativ în prezent.

Este important de menționat că societatea este clasificată ca fiind de dimensiune mare conform standardelor locale, ceea ce amplifică impactul potențial al dificultăților sale financiare asupra economiei locale și asupra lanțurilor de aprovizionare.

GRAFIC Tariful lui Trump: România e lovită în balanța excedentară cu SUA. Companiile mari care exportă și ce trimitem în America CITEȘTE ȘI GRAFIC Tariful lui Trump: România e lovită în balanța excedentară cu SUA. Companiile mari care exportă și ce trimitem în America

Principalele provocări cu care se confruntă U.C.M. Reșița SA includ:

  • Datorii excesive în raport cu activele și veniturile
  • Capitaluri proprii negative persistente
  • Pierderi operaționale continue
  • Scăderea numărului de angajați
  • Lichiditate redusă și capital de lucru negativ

Intervenția Hidroelectrica

Hidroelectrica S.A. – cel mai mare producător de energie verde din România – a preluat, în martie 2024, prin UCMH Reșița principalele active și operațiuni ale UCM Reșița.

„Prin această tranzacție Hidroelectrica S.A., prin intermediul UCHM Reșița a dobândit toate activele, know-how-ul, contractele în derulare, brevetele și licențele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare și îmbunatățire a hidroagregatelor și echipamentelor auxiliare. Portofoliul preluat, unic în această parte a Europei, este consolidat de experiența a aproximativ 438 de salariați, specializați în producția și întreținerea echipamentelor hidroenergetice”, se precizează într-un comunicat al companiei.

1 milion de zile de concediu medical în România mai puțin anul trecut față de 2023. Economia făcută la buget CITEȘTE ȘI 1 milion de zile de concediu medical în România mai puțin anul trecut față de 2023. Economia făcută la buget

„Hidroelectrica S.A. continuă astfel tradiția de excelență a UCM Reșița S.A. – cea mai veche unitate industrială din țara noastră si producătorul a peste 80% dintre echipamentele instalate în hidrocentralele din protofoliul propriu”, se mai precizează în comunicat.

Obiectivul Hidroelectrica este de a continua tradiția și de a valorifica expertiza unică a companiei în domeniul hidroenergetic, cu planuri clare de investiții:

  • Cifra de afaceri estimată 2024: 53,28 milioane lei
  • Investiții planificate:
    • 2025: 109 milioane lei
    • 2026: 15,8 milioane lei
    • 2027: 14,77 milioane lei
viewscnt
Afla mai multe despre
fabrică
venituri