Contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este aproape de semnare. Printre contractori, compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor SUA de la Doicești

Contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este aproape de semnare. Printre contractori, compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor SUA de la Doicești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 13:00

Contractul principal din cadrul proiectului construirii noilor reactoare 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă a fost elaborat și este gata de semnare, relevă date analizate de Profit.ro.

Societatea dedicată proiectului, EnergoNuclear, controlată 100% de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, va încheia contractul de inginerie, procurare și management al construcției (EPC) pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă cu un consorțiu format din 6 companii, din Canada, Statele Unite și Italia.

Urmărește-ne și pe Google News
Cercetătorii au dezvoltat un test care detectează cancerul într-o oră CITEȘTE ȘI Cercetătorii au dezvoltat un test care detectează cancerul într-o oră
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Este vorba de Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doicești, italienii de la Ansaldo Nucleare și companiile americane de inginerie Sargent & Lundy și S&L Engineers.

La nivelul Nuclearelectrica este pregătită și prima decizie de investiție cu privire la proiect, care va declanșa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare. Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării (prin estimări de cost și grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obținerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispozițiile UE în materia ajutorului de stat, obținerea autorizației de securitate nucleară pentru etapa de construcție și luarea deciziei finale de investiție, pentru trecerea în etapa de construcție.

Topul țărilor producătoare de ulei de măsline CITEȘTE ȘI Topul țărilor producătoare de ulei de măsline

Pentru asta, trebuie luate măsuri de redimensionare a activităților EnergoNuclear și a bugetului de venituri și cheltuieli al societății de proiect, potrivit unui document SNN.

Toate deciziile cu privire la contract și la celelalte măsuri necesare avansului proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă urmează să fie luate oficial luna viitoare de către Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Nuclearelectrica.

ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale

Comisia Europeană a exprimat în vară un punct de vedere pozitiv asupra proiectului, obligatoriu pentru continuarea acestuia, potrivit prevederilor Tratatului Euratom.

Mai este nevoie de semnarea și derularea contractul de consultanță, asistență și modelare financiară în baza căruia se va calcula și stabili ce subvenții de stat sunt necesare pentru a se asigura rentabilitatea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, ce impact vor avea aceste subvenții în facturile consumatorilor de energie și care ar fi cea mai potrivită structură de finanțare a proiectului.

FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari

Bugetul lucrărilor preliminare necesare implementării proiectului a fost majorat anul acesta cu aproape 90%, de la 185 la 350 milioane euro.

Darea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Cernavodă este preconizată pentru începutul deceniului următor, în 2031 și 2032. Costurile totale sunt estimate în prezent la mai mult de 7 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 centrala nucleară cernavodă
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda
mini-reactoare nucleare americane doicești
contract construire unitățile 3 și 4 cernavodă