GRAFIC România și-a acoperit aproape tot consumul din surse regenerabile. Producția foto și eoliană, cu o pătrime peste consumul minim estimat de Paște

Energie   
GRAFIC România și-a acoperit aproape tot consumul din surse regenerabile. Producția foto și eoliană, cu o pătrime peste consumul minim estimat de Paște

Foto dreamstime.com

România și-a acoperit, joi la orele amiezii, aproape tot consumul intern din producția de energie regenerabilă, parcurile fotovoltaice, cele eoliene și hidrocentralele producând peste 4.500 MW, la un consum doar cu 280 MW mai ridicat, conform analizei Profit.ro.

În apropierea orei 15, când consumul instantaneu era de 4.785 MW, regenerabilele contribuiau la mixul de producție cu 4.504 MW, reprezentând 94% din consumul din acel moment.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ A venit căldura, Termoenergetica oprește încălzirea în blocuri CITEȘTE ȘI ANUNȚ A venit căldura, Termoenergetica oprește încălzirea în blocuri

Energia eoliană contribuia cu 1595 MW, cea hidro cu 1.417 MW și cea solară cu 1.492 MW, România exportând peste 1.900 MW.

Cum au existat momente în care producția de energie solară și eoliană s-a situat și aproape de 3200 MW, dacă situația se va repeta în zilele sărbătorilor pascale, producția din surse regenerabile (fără hidro) va depăși cu o treime consumul instantaneu, care va fi extrem de redus, anul trecut coborând la 3.000 MW.

Potrivit scenariului de bază al Transelectrica, consumul ar putea coborî în acest an chiar la 2.500 MW, cu o pătrime sub producția de energie solară și eoliană estimată.

Compania greacă PPC vrea să folosească prezența în România pentru a intra în Ucraina CITEȘTE ȘI Compania greacă PPC vrea să folosească prezența în România pentru a intra în Ucraina

Cum și în statele vecine va fi probabil o situație asemănătoare, România nu va avea unde să exporte și o producătorii comerciali de energie regenerabilă dispecerizabili ar putea primi ordin de limitare a producției.

GRAFIC România și-a acoperit aproape tot consumul din surse regenerabile. Producția foto și eoliană, cu o pătrime peste consumul minim estimat de Paște

Cum autoconsumul prosumatorilor nu este cuprins în aceste cifre, de Paști, când mulți sunt plecați de acasă (deci nu consumă) contribuția energiei solare ar putea fi mai ridicată (ceea ce nu se autoconsumă este injectat suplimentar în rețea).

FOTO România redeschide o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI FOTO România redeschide o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu

Acesta este motivul pentru care ministrul energiei Sebastian Burduja, dar și asociația prosumatorilor, au făcut un apel către aceștia șă-și oprescă invertoarele pentru a nu destabiliza rețeaua națională.

Se va face un apel către prosumatorii de energie electrică din România să-și oprească invertoarele instalațiilor fotovoltaice de producție duminică, de Paște, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o ședință a Comandamentului energetic național.

Duminică, 20 aprilie, se va sărbători atât Paștele ortodox, cât și cel catolic, iar în cazul în care vremea va fi însorită, întreg sistemul energetic european s-ar putea confrunta cu provocări, întrucât se va înregistra concomitent o producție foarte mare de energie solară și un consum de electricitate extrem de redus, făcând extrem de dificilă echilibrarea sistemului.

Pe baza tuturor datelor pe care le-am analizat, nu există niciun risc de blackout″, a subliniat însă Burduja.

La finalul lunii ianuarie, puterea instalată însumată a sistemelor de producție ale prosumatorilor din România se ridica la peste 2.440 MW, fiind mai mare decât cea a parcurilor fotovoltaice comerciale, de 2.334 MW. În prezent, unele estimări din sistem indică puterea totală a prosumatorilor la peste 2.700 MW.

FOTO Statul încearcă din nou să cumpere Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur CITEȘTE ȘI FOTO Statul încearcă din nou să cumpere Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur

Instalațiile de producție ale prosumatorilor nu sunt controlate de către operatorii de distribuție. Potrivit normelor de siguranță în vigoare, invertoarele trebuie programate să se deconecteze de la rețea dacă tensiunea crește peste nivelul de 253 V și să repornească după 15 minute.

″Atunci când vorbim de un nivel de consum redus pentru întreg sistemul, cu cât ai mai mulți prosumatori, cu atât consumul în sistem scade, pentru că ei își acoperă consumul cu instalațiile proprii și injectează excesul în rețea. România încurajează prosumatorii, dar trebuie să analizăm să fie un cadru corect. Pentru că altfel vom ajunge la situația din alte state europene, unde nu mai poți să fii prosumator și să injectezi în rețea, pentru că se atinge efectiv o limită maximă a rețelei.

Nu suntem încă la punctul acela. Am discutat și în Comandamentul energetic, după acest episod, vom face discuții mai ample cu toate părțile interesate, tocmai pentru a păstra acest echilibru: vrem să încurajăm prosumatorii, dar nu vrem să ajungem ca rețeaua să nu mai poată acomoda din punct de vedere tehnic noi prosumatori″, a mai spus Sebastian Burduja.

BNR avertizează cu privire la situația fiscală și războiul comercial. „Riscurile la adresa cursului de schimb sunt în creștere” CITEȘTE ȘI BNR avertizează cu privire la situația fiscală și războiul comercial. „Riscurile la adresa cursului de schimb sunt în creștere”

Potrivit ministrului, la nevoie, de Paște va fi redusă puterea reactoarelor de la centrala nucleară Cernavodă cu 20%, sau chiar 40%, dacă situația o va impune.

Dar încercăm să nu afectăm activitatea celor 2 reactoare, pentru că ele sunt grupuri destul de rigide, așa cum bine se cunoaște″, a punctat Burduja.

Perioada cea mai sensibilă va fi duminică între orele 11 și 16, cu un consum de numai circa 2.500 MW, conform scenariului de bază luat în calcul la nivelul Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori producție
prosumatori oprire invertoare
risc energetic paște
consum energie paște
producție energie paște
reducere putere reactoare nucleare cernavodă
sebastian burduja