Consumul de electricitate a căzut la nivel minim, avertiismente în acest sens fiind lansate din zilele anterioare.
Consumul orar restrâns din miezul zilei de Paste, estimat de Transelectrica la 2500 MW, a făcut ca în intervalul 12-14 prețul orar al energiei electrice tranzacționate pentru ziua de duminică să atingă un nivel negativ record, de 500 de lei/MWh.
Prețurile de seară și noapte sunt pozitive, chiar și de peste 600 de lei/MWh, ceea ce face ca prețul mediu pentru întreaga zi de duminică să fie unul pozitiv, de 271,5 lei/MWh, în pofida consumului redus.

În cursul zilei însă, când soarele este sus pe cer și prosumatorii nu consumă, ci injectează energie în rețea, în 7 intervale orare, prețurile sunt negative.
În intervalele orare cu prețuri de 500 de lei/MWh, România este importator net de energie din Ungaria (ceea ce înseamnă că importăm energie regenerabilă din vestul Europei) și exportator net în raport cu Bulgaria.
În apropierea orei 15, când consumul instantaneu era de 4.785 MW, regenerabilele contribuiau la mixul de producție cu 4.504 MW, reprezentând 94% din consumul din acel moment.

Energia eoliană contribuia cu 1595 MW, cea hidro cu 1.417 MW și cea solară cu 1.492 MW, România exportând peste 1.900 MW.
Cum au existat momente în care producția de energie solară și eoliană s-a situat și aproape de 3200 MW, dacă situația se va repeta în zilele sărbătorilor pascale, producția din surse regenerabile (fără hidro) va depăși cu o treime consumul instantaneu, care va fi extrem de redus, anul trecut coborând la 3.000 MW.
Potrivit scenariului de bază al Transelectrica, consumul ar putea coborî în acest an chiar la 2.500 MW, cu o pătrime sub producția de energie solară și eoliană estimată.
Cum și în statele vecine va fi probabil o situație asemănătoare, România nu va avea unde să exporte și o producătorii comerciali de energie regenerabilă dispecerizabili ar putea primi ordin de limitare a producției.

Cum autoconsumul prosumatorilor nu este cuprins în aceste cifre, de Paști, când mulți sunt plecați de acasă (deci nu consumă) contribuția energiei solare ar putea fi mai ridicată (ceea ce nu se autoconsumă este injectat suplimentar în rețea).
Se va face un apel către prosumatorii de energie electrică din România să-și oprească invertoarele instalațiilor fotovoltaice de producție duminică, de Paște, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o ședință a Comandamentului energetic național.