Un număr de 8 jucători semnificativi din piața locală de energie electrică, în principal traderi, dar și furnizori, un operator de distribuție și un consumator mare, s-au ″bătut″ ieri pe o ofertă de vânzare de curent electric cu livrare preponderent în perioada de după expirarea actualei plafonări a prețurilor finale, programată pentru 1 iulie 2025, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Oferta a venit de la operatorul a trei CET-uri de producție de mici dimensiuni, practic ″de cartier″, și a constat într-o cantitate totală de 5.881 MWh în bandă, la puterea de 1 MW pe interval de decontare, cu livrare în perioada 1 mai 2025 – 31 decembrie 2025.

Prețul de pornire a fost de 460 lei/MWh, însă licitația s-a finalizat cu adjudecare integrală la cotația de 547,89 lei/MWh, cu peste 19% mai mare.
Câștigătorul a fost Alive Capital, trader deținut de Premier Energy și Omnia Capital.
Ceilalți ofertanți au fost Monsson Trading, Cotroceni Park, Distribuție Energie Electrică România (DEER), Energy Distribution Services, AMV Solar, Nova Power&Gas și Next Energy Partners.

Vânzătorul a fost compania Colonia Cluj-Napoca Energie SRL din municipiul ardelean. Aceasta deține trei centrale în cogenerare în municipiu: CTZ Someș Nord, cu putere instalată de 4,65 MW, CT 3 Gheorgheni (0,58 MW) și CT 8 Gheorgheni (0,21 MW), care produc agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Cluj Napoca și electricitate pentru sistemul energetic național.
Colonia Cluj-Napoca Energie a fost înființată în 1998 și este deținută în prezent, în proporții egale, de către Termoficare SA a Primăriei clujene (33,33%), E.ON România SA, societatea-holding a operațiunilor românești ale grupului german (33,33%) și Rheinenergie AG (33,33%), companie de utilități controlată de municipalitatea germană Köln.
Producătorul clujean de energie termică și electrică a terminat anul 2023 cu profit net de 3,1 milioane lei, la un rulaj de 54,2 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să le impună companiilor care cumpără energie electrică angro la termen pe piețele de profil din România să garanteze îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractele de achiziție prin plata către vânzători a unui avans de 30% din valoarea tranzacțiilor încheiate, inclusiv pentru prevenirea ″speculațiilor″.
Pe de altă parte, ANRE are în pregătire și o măsură de stimulare a lichidității de pe piețele angro, prin înlocuirea obligațiile anteriore de tranzacționare pe burse, stabilite prin legislația primară, cu activitatea unor așa-numiți market makeri (formatori de piață), desemnați din rândul jucătorilor din piețele de energie și gaze – producători, furnizori sau traderi. Aceștia ar urma să asigure lichiditatea piețelor pe banii lor, contra unor stimulente financiare.
Furnizorii de energie electrică din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au avertizat în toamna anului trecut că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului în curs, piețele la termen fiind aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.