Americanii, grecii și turcii au semnat contractele de construire a 4 parcuri fotovoltaice de 550 MW pentru decarbonarea Complexului Energetic Oltenia

Energie   
Americanii, grecii și turcii au semnat contractele de construire a 4 parcuri fotovoltaice de 550 MW pentru decarbonarea Complexului Energetic Oltenia

Patru societăți de proiect deținute în proporții egale de către compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, controlat de austriecii de la OMV, au semnat tot atâtea contracte de inginerie, achiziții, proiectare și construcție de parcuri fotovoltaice, pe amplasamentele depozitelor de zgură și cenușă și ale haldelor miniere din cadrul Complexului, relevă date analizate de Profit.ro.

Proiectele, care fac parte din planul de restructurare și decarbonare al CEO, beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Fondul de Modernizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare, în 2024 CITEȘTE ȘI Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare, în 2024

Licitația a fost inițiată în toamna lui 2023 de către societățile Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Tismana 1 SA și Solarist Tismana 2 SA, la care CE Oltenia și OMV Petrom au câte 50% din acțiuni.

În ianuarie au fost atribuite contracte de construire a parcurilor fotovoltaice Rovinari Est, Tismana 1, Tismana 2 și Ișalnița, cu putere instalată totală de circa 550 MW, pentru peste 400 milioane euro plus TVA.

Contractele au fost adjudecate de către un joint-venture format din dezvoltatorul american de proiecte de producție de energie regenerabilă Ameresco și firma greacă de construcții energetice Sunel Group (pentru Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2), respectiv de către compania turcă Girisim Elektrik (pentru Ișalnița).

Mihai Constantin: Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este în desfășurare CITEȘTE ȘI Mihai Constantin: Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este în desfășurare

La licitație au fost depuse în total 8 oferte, iar Comisia Europeană a intenționat primăvara trecută să investigheze participarea la licitație a unor companii din China, demers la care a renunțat în cele din urmă, după retragerea chinezilor de la procedura de achiziție.

 Detalii despre Ameresco și Sunel Group, aici, aici și aici.

FOTO ING, nou mesaj către clienți - dublează fiecare sumă donată prin Home’Bank CITEȘTE ȘI FOTO ING, nou mesaj către clienți - dublează fiecare sumă donată prin Home’Bank

Cele patru proiecte au o capacitate instalată totală de aproximativ 550 MW, în creștere față de capacitatea estimată inițial, de 450 MW, datorită soluțiilor propuse de contractori, care vizează maximizarea producției de electricitate. Parcurile vor fi construite pe terenuri aparținând CE Oltenia, în județele Gorj și Dolj. Energia electrică produsă va fi livrată în Sistemul Energetic Național și se estimează că va acoperi consumul anual de electricitate echivalent al circa 410.000 de locuințe din România, a transmis OMV Petrom.

Semnarea acestor contracte reprezintă un pas concret în direcția consolidării prezenței noastre în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile. Suntem activi in producția de energie electrică din 2012, prin centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, care poate acoperi aproximativ 10% din producția națională de electricitate. Prin Strategia 2030, ne propunem să fim un actor cheie în tranziția energetică a României, cu o țintă ambițioasă de dezvoltare a 2,5 GW capacitate, inclusiv prin parteneriate, din surse eoliene și fotovoltaice. Am securizat un portofoliu solid de proiecte, aflate în acest moment în diverse etape de execuție, care vor contribui la construirea sistemului energetic al viitorului", a declarat Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Pentru implementarea proiectelor au fost selectați doi contractanți. Un consorțiu format din Ameresco din SUA și Sunel din Grecia va realiza proiectarea și execuția pentru trei dintre cele patru parcuri fotovoltaice –Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2 – care însumează o capacitate de circa 460 MW. Cel de-al patrulea parc fotovoltaic, având o capacitate de circa 90 MW, va fi construit de compania turcă Girisim Elektrik, pe amplasamentul fostei termocentrale CE Ișalnița, pe depozitul de zgură.

Valoarea totală a investiției pentru cele patru parcuri fotovoltaice depășește 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este asigurată prin Fondul pentru Modernizare. OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali în cadrul  proiectelor, fiecare deținând o participație de 50%.

Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România CITEȘTE ȘI Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România

În noiembrie anul trecut, OMV Petrom a anunțat atribuirea unui contract de construire a unui parc fotovoltaic de circa 89 MW, plus a unei stații electrice de 110 kV, la Ișalnița. Contractul a fost atribuit asocierii de firme românești Actual Connect SRL, Global Technical Systems SA, Bit Invest SRL și Alpin Sun SRL.

Alte 4 societăți de proiect, deținute câte 50% de CEO și Tinmar Energy a omului de afaceri Augustin Oancea, tocmai au lansat o licitație de construire a tot atâtea parcuri fotovoltaice, în cadrul aceluiași plan de decarbonare a Complexului, valoarea totală a achiziției fiind estimată la 243,43 milioane euro plus TVA.

Este vorba de parcurile fotovoltaice Turceni (111,68 MW, plus o stație de transformare de 400/33 kV), Rovinari (83,35 MW, plus stație de transformare de 220/33 kV), Bohorelu (19,21 MW) și Pinoasa (65,78 MW). Data limită de trimitere a ofertelor este 4 aprilie.

Și aceste proiecte beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Fondul de Modernizare.

ANALIZĂ Aurul accelerează în fața incertitudinii globale CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aurul accelerează în fața incertitudinii globale

Investițiile CEO în unități de producție de noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total și 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate față de program, după cum a relatat Profit.ro.

Centralele solare ar fi trebuit puse în funcțiune în iunie 2024, iar grupurile pe gaze au ca termen de finalizare iunie 2026. Cu totul, planul de restructurare are ca termen limită de implementare sfârșitul lui 2026. Însă cele mai recente estimări ale CEO arată că centralele pe gaze ar putea fi puse în funcțiune abia în martie și iulie 2028, iar parcurile fotovoltaice – în iunie și noiembrie 2026. Din acest motiv, România va cere amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale CEO.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia restructurare decarbonare
complexul energetic oltenia omv petrom
complexul energetic oltenia tinmar energy
complexul energetic oltenia parcuri fotovoltaice
amânare închidere termocentrale cărbune