Furnizorul de energie electrică PPC Energie, fostul Enel Energie, a scăpat în primă instanță de o amendă de peste 10 milioane de euro (52,019 milioane lei), reprezentând 1% din cifra de afaceri anuală, primită în octombrie 2023 din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru presupusa neaplicare a plafoanelor de preț final prevăzute de lege mai multor clienți casnici, ca urmare a erorilor legislative și administrative ale conducerii Autorității, relevă date analizate de Profit.ro.
OUG nr. 27/2022, care a reglementat plafonarea prețurilor la energie și gaze până la 31 martie 2025, prevedea că neaplicarea plafoanelor de preț de către furnizori se sancționează cu amendă între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării și că, pentru abateri săvârșite în raport cu clienții casnici, contravențiile se constată și se sancționează de către ANPC.

PPC Energie, unul din cei mai mari furnizori din piață, a fost amendat cu 1% din cifra de afaceri anuală după un control ANPC declanșat în toamna lui 2023 ca urmare a reclamațiilor a 4 clienți casnici din Constanța, care s-au plâns că li s-ar fi stabilit în mod incorect prețurile plafonate în funcție de consumuri, mai precis că ar fi fost facturați cu plafoane de preț mai mari decât cel prevăzute de legislație pentru cât consumaseră.
În urma controlului, inspectorii ANPC au concluzionat că PPC Energie stabilise plafoanele de preț în funcție de mediile zilnice ale consumurilor clienților respectivi din perioadele de facturare luate în considerare și nu de consumurile lor lunare, de aici rezultând plafoane de preț mai mari.
″Pentru clienții care au o citire sau autocitire a indexului în interiorul perioadei de facturare, pentru a determina consumul total se utilizează, conform prevederilor legale actuale, o medie zilnică de consum, pentru perioada pentru care nu există citire. În cazul lunii februarie, care are un număr redus de zile, această medie este mai mare decât în cazul celorlalte luni, astfel că, pentru un număr extrem de redus de clienți, acest lucru a dus la trecerea în tranșa de consum următoare. În cazul multor sesizări în care existau dubii privind indexul, am stornat facturile și am aplicat prevederile favorabile clienților Diverse instituții ale statului au interpretări diferite ale legislației și celorlalte prevederi aplicabile în domeniul energiei și nu ajung să coreleze activitățile lor, pentru a oferi claritate atât clienților, cât și companiilor din domeniu″, a transmis PPC în octombrie 2023, după ce ANPC anunțase amenda de peste 52 milioane lei.

OUG nr. 27/2022 stipula următoarele cu privire la stabilirea plafoanelor de preț cuvenite în funcție de consum: ″Pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, pentru perioadele de facturare pentru care consumul se stabilește în baza indexului citit și transmis de către client, încadrarea în tranșele de consum (...) se realizează pe baza consumului de energie electrică determinat, luând în considerare indexul transmis de acesta. În cazul în care intervalul de citire de către operatorul de distribuție, denumit în continuare OD, este cel stabilit prin dispozițiile legale în vigoare, consumul aferent fiecărei perioade de facturare cuprinse între două citiri ale contorului de către OD se stabilește ca produs între numărul de zile al perioadei de facturare și consumul mediu zilnic, încadrarea și facturarea clientului fiind în conformitate cu tranșele de consum aferente″.
În schimb, conform ANPC, pentru perioade de facturare mai mici de o lună calendaristică, PPC Energie ar fi înmulțit consumul mediu zilnic din perioadele de facturare cu numărul total de zile din lunile din care făceau parte perioadele de facturare, nu doar cu numărul de zile ale perioadelor de facturare, rezultând astfel consumuri mai mari și, în consecință, aplicarea de plafoane de preț mai mari.

Cei de la PPC au făcut plângere contravențională în noiembrie 2023, iar judecătoria a decis după mai mult de un an, în decembrie 2024, anularea sancțiunii. ANPC a făcut apel în ultima parte a lunii trecute, nefiind încă stabilit un prim termen de judecată a căii de atac. PPC Energie a cerut și suspendarea deciziei de sancționare, în contencios administrativ, însă fără succes.
Furnizorul a arătat în instanță că ″este imposibilă determinarea obiectivă a consumului lunar real al clienților încât acesta să poată fi cunoscut exact la data emiterii facturii″, precum și că presupusa faptă a fost încadrată greșit de către ANPC în categoria celor sancționate cu procent din cifra de afaceri, sancțiunea prevăzută de OUG nr. 27/2022 pentru nerespectarea modalității de stabilire a consumului lunar fiind amendă de la 100.000 la 400.000 lei.
″(PPC Energie – n.r.) a susținut că motivul pentru care cantitatea de 234 kWh a fost facturată cu 1,30 lei/ kWh constă în faptul că, dacă se ia în considerare consumul mediu zilnic în perioada 03.07.2023 – 22.07.2023, respectiv de 11,7 kWh/zi (234 kWh: 20 de zile), se obține un consum lunar în luna iulie 2023 de 362,7 kWh (11,7 kWh/zi x 31 de zile cât are luna iulie). Având în vedere că art. 1 (1) (b) din OUG 27/2022 prevede că “în cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh”, aceasta a facturat în mod corect cantitatea de 234 kWh pentru perioada 03.07.2023 – 22.07.2023 la un preț de 1,30 lei/kWh.
A mai precizat că faptele contravenționale reținute nu reprezintă o încălcare a art. 1 alin. (1) din OUG 27/2022 (privind plafoanele maxime aplicabile clienților), ci, cel mult, o încălcare a art. 1 alin. (12) din OUG 27/2022 privind modalitatea de stabilire a consumului lunar. A menționat că extrapolarea faptelor contravenționale reținute la întregului portofoliu de clienți „estimat” (raționament care a condus ulterior la aplicarea unei amenzi la cifra de afaceri a societății), încalcă atât prezumția de nevinovăție, cât și dreptul la apărare al petentei, având în vedere că nu a fost administrată nicio probă care să susțină concluzia afectării întregului portofoliu de clienți″, se arată în documentele din dosar, analizate de Profit.ro.

Însă nu acesta a fost motivul pentru care amenda a fost anulată în primă instanță.
OUG nr. 27/2022 stipula că, pentru aplicarea amenzilor reprezentând procent din cifra de afaceri, președintele ANPC trebuie să emită 2 ordine cu norme de aplicare. Unul viza aprobarea Procedurii de stabilire și aplicare a sancțiunii la cifra de afaceri, precum și a instrucțiunilor referitoare la procedura de lucru. Procedura a fost aprobată prin Ordinul președintelui ANPC nr. 155 din 31 martie 2022, publicat în Monitorul Oficial pe 20 mai 2022.
Celălalt privea stabilirea unei Comisii care să analizeze documentele de control și să stabilească sancțiunea, formată din directorul general al Direcției generale control și supraveghere piață și armonizare europeană sau înlocuitorul desemnat de acesta, șeful Serviciului produse și servicii alimentare sau înlocuitorul desemnat de acesta, șeful Serviciului juridic sau înlocuitorul desemnat de acesta, șeful Serviciului armonizare europeană și parteneriat sau înlocuitorul desemnat de acesta și comisarul desemnat prin act administrativ de către președintele autorității, altul decât cel care a întocmit documentul de control.

Înființarea Comisiei și componența ei au fost aprobate prin Ordinul președintelui ANPC nr. 447 din 31 mai 2022, ordin nepublicat, potrivit datelor din dosarul litigiului PPC Energie-ANPC, analizate de Profit.ro. Instituția era condusă atunci de Horia Constantinescu.
În forma ei inițială, OUG nr. 27/2022 (adoptată pe 18 martie 2022) privind plafonarea prețurilor la energie și gaze se aplica numai până la 31 martie 2023. Ulterior, ordonanța a suferit numeroase modificări, iar termenul de aplicare a fost prelungit până la 31 martie 2025.
Numai că Ordinul președintelui ANPC nr. 447 din 31 mai 2022 făcea trimitere strict la termenul-limită din forma inițială a OUG, cel de 31 martie 2023, în condițiile în care procesul verbal de constatare a contravenției contestat de PPC datează din septembrie 2023, iar decizia de stabilire a cuantumului sancțiunii – din octombrie 2023.

″Prin Ordinul Președintelui ANPC nr. 447 din 31.05.2022 au fost desemnate persoanele care fac parte din Comisie, începând cu data emiterii Ordinului și până la data de 31.03.2023. Așadar, instanța observă că activitatea Comisiei a fost limitată expres până la data de 31.03.2023. Nu se poate considera că, prin modificarea OUG 27/2022, s-a produs și o modificare implicită a Ordinului nr. 447/2022, atât timp cât acest Ordin constituie un act normativ de sine stătător și nu cuprinde norme de trimitere, care să preia conținutul altor norme prin care s-a decis prelungirea efectelor OUG 27/2022 până la data de 31 martie 2025″, se arată în decizia primei instanțe, de anulare a sancțiunii de peste 10 milioane euro a ANPC la adresa PPC Energie.
Judecătorul a amintit că, potrivit art. 16 alin. (1) teza a II-a din Legea 54/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere, reglementată de art. 50 din Legea 54/2000: ″(1) În cazul în care o normă este complementară altei norme, pentru evitarea repetării în text a acelei norme se va face trimitere la articolul, respectiv la actul normativ care o conține. Nu poate fi făcută, de regulă, o trimitere la o altă normă de trimitere. (2) Dacă norma la care se face trimitere este cuprinsă în alt act normativ, este obligatorie indicarea titlului acestuia, a numărului și a celorlalte elemente de identificare. (3) Trimiterea la normele unui alt act normativ se poate face la întregul său conținut ori numai la o subdiviziune, precizată ca atare. Când actul ce face obiect de trimitere a fost modificat, completat ori republicat, se face mențiune și despre aceasta. (4) La modificarea, completarea și abrogarea dispoziției la care s-a făcut trimitere, în actul de modificare, completare sau abrogare trebuie avută în vedere situația juridică a normei de trimitere″.
″Așadar, instanța constată că Ordinul ANPC nr. 447/2022 nu conține nicio referire la art. 18 din OUG nr. 27/2022, care reglementează durata de aplicare a prevederilor acestui act normativ, efectele Ordinului ANPC nr. 447/2022 rămânând limitate de cuprinsul art. 1, respectiv până la data de 31.03.2023. În consecință, instanța apreciază că Comisia indicată în cuprinsul acestui Ordin nu mai era legal desemnată la data formulării reclamațiilor care au stat la baza cercetărilor efectuate în cauză și, implicit, la data încheierii procesului-verbal și a emiterii Deciziei nr. 16 din 18.10.2023″, se menționează în documentul citat.

Cu privire la componența Comisiei, instanța a constatat că Decizia de stabilire a sancțiunii nr. 16 din 18.10.2023 a fost semnată și de 2 persoane care nu făceau parte din Comisie, nefiind menționate în cuprinsul Ordinului nr. 447/2022 nici în calitate de membri, nici în calitate de supleanți, în timp ce 2 membri ai Comisiei, care ar fi trebuit să semneze, nu au făcut-o.
″Intimata nu a oferit nicio explicație cu privire la calitatea doamnelor (...) și (...) și nu a depus niciun înscris din care să rezulte că ar fi survenit o modificare între membrii Comisiei. În aceste context, instanța nu poate decât să constate că, la data emiterii Deciziei nr. 16 din 18.10.2023, prin care s-a individualizat sancțiunea aplicată petentei, Comisia a fost constituită nelegal. (...)
Nu în ultimul rând, instanța are în vedere că, potrivit art. 7 din Ordinul ANPC nr. 155/2022, Decizia Comisiei se semnează de către membri și de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, aspect neincident în cauză, față de nesemnarea documentului de către șeful Serviciului armonizare europeană și parteneriat sau înlocuitorul desemnat de acesta și de către comisarul desemnat prin act administrativ de către președintele Autorității.
Față de toate aceste considerente, instanța va dispune anularea Deciziei Comisiei nr. 16 din 18.10.2023, având în vedere că, potrivit art. 8 alin. (1) din Ordinul ANPC 155/2022, în baza deciziei Comisiei, agentul constatator aplică sancțiunea prin completarea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, la rubrica sancțiune aplicată. Instanța constată că nulitatea Deciziei se răsfrânge și asupra procesului-verbal, astfel încât va dispune și anularea acestuia și înlăturarea sancțiunilor aplicate. Față de aspectele reținute, instanța apreciază că nu se mai impune analiza celorlalte argumente de nelegalitate și netemeinicie invocate de petentă″, se arată în decizia judecătorească.
În prezent, plafonarea prețurilor la energie și gaze este reglementată de OUG nr. 6/2025, iar ANPC a pregătit deja un nou proiect de ordin de aprobare a Procedurii de stabilire și aplicare a sancțiunii la cifra de afaceri, precum și a instrucțiunilor referitoare la procedura de lucru, care face referire la noul act normativ primar și la termenele de aplicare stipulate de acesta.