OPEC a înrăutățit previziunile privind cererea de petrol în 2024 și în 2025

OPEC a înrăutățit previziunile privind cererea de petrol în 2024 și în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:02

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea cererii globale de petrol în 2024 și în 2025, pentru a treia lună consecutiv, grupul recunoscând astfel o încetinire a utilizării globale a combustibililor, transmite Bloomberg.

În raportul său lunar, OPEC a informat că se așteaptă ca pe plan global cererea de petrol să urce cu 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ 2%, în 2024 (cu 106.000 bpd mai puțin decât previziona luna trecută) și cu 1,64 milioane bpd în 2025 (de la 1,74 milioane bpd în septembrie).

Urmărește-ne și pe Google News
Datoria externă totală a României a crescut CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Revizuirea "este determinată în mare măsură de datele primite în această perioadă, combinate cu așteptări ușor mai scăzute în unele regiuni", precizează OPEC.

Și după trei revizuiri în scădere succesive, prognoza OPEC este aproape dublă față de cea a Agenției Internaționale a Energiei (EIA), scrie Agerpres.

Chiar și deciziile statelor membre OPEC sugerează că acestea nu au încredere în previziunile secretariatului cu sediul al Viena, amânându-și planurile de restabilire a producției de țiței.

OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) ar urma să înceapă gradual restabilirea producției de petrol de 2,2 milioane de barili pe zi în tranșe lunare, începând din decembrie, cu două luni mai târziu decât era inițial planificat. Dar analiștii sunt sceptici că se va relua restabilirea producției, pe fondul încetinirii din China și al majorării livrărilor din America de Nord și de Sud.

Petardele, interzise într-unul dintre cele mai mari orașe din lume CITEȘTE ȘI Petardele, interzise într-unul dintre cele mai mari orașe din lume

Deși cotația barilului de petrol a crescut pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu la 77 de dolari, încă este un nivel prea scăzut pentru unele state membre OPEC.

Eforturile alianței de sprijinire a prețurilor au fost subminate de țările care nu au realizat reducerile de producție convenite - în special Irak, Kazahstan și Rusia.

La reuniunea din decembrie OPEC+ ar urma să anunțe o decizie privind calendarul majorării producției în 2025. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec