BCE: Luna aceasta va fi redusă probabil rata dobânzii

BCE: Luna aceasta va fi redusă probabil rata dobânzii
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:12

Banca Centrală Europeană va reduce "probabil" dobânzile la reuniunea de politică monetară din 17 octombrie, a afirmat  Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.

În septembrie, rata inflației în zona euro a scăzut sub ținta BCE de 2%, iar inflația de bază ar urma să ajungă anul viitor aproape de 2%. Așteptările pieței indică o inflație sub 1,8% în 2025, chiar mai scăzută decât previziunile BCE, a declarat Villeroy, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței, într-un interviu acordat publicației La Repubblica.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia. Suma este mică, dar România revine pe piața niponă pentru prima dată din anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia. Suma este mică, dar România revine pe piața niponă pentru prima dată din anii '90
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Acesta a adăugat: "Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajunge la ținta BCE de 2%. Acum trebuie să fim atenți la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creșterii slabe și a unei perioade prea îndelungată de menținere a politicii monetare restrictive", scrie Agerpres.

Imediat după ce BCE a redus dobânzile, la reuniunea din 12 septembrie, Villeroy a declarat că oficialii ar trebui să continue cu o abordare graduală, dar trebuie să fie atenți la ținta de inflație.

"Am susținut în Consiliul guvernatorilor BCE să menținem toate opțiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi și nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire", a dat asigurări Villeroy.

Boeing și cel mai mare sindicat al său aflat în grevă vor relua negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă CITEȘTE ȘI Boeing și cel mai mare sindicat al său aflat în grevă vor relua negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă

Datele arată o deteriorare a activității economice în zona euro, iar investitorii se așteaptă în proporție de aproximativ 90% la reducerea dobânzilor în octombrie.

Întrebat dacă BCE ar putea extinde relaxarea politicii monetare, Villeroy a explicat că, dacă instituția își îndeplinește obiectivele, nu ar trebui să mențină dobânzile la un nivel care nu stimulează economia.

"Dacă anul viitor inflația se menține la 2%, și încă avem perspective slabe de creștere în Europa, nu vor exista motive la politica monetară să rămână restrictive", a declarat Villeroy. Acesta a minimalizat riscurile la adresa inflației în urma creșterii cotațiilor țițeiului, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi