Grupul TSMC intenționează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa

Grupul TSMC intenționează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:23

Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. intenționează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa, urmând să se concentreze pe piața cipurilor cu Inteligență Artificială, a declarat pentru Bloomberg un oficial taiwanez de rang înalt.

„Au început construcția primei fabrici la Dresda și se gândesc deja la următoarele câteva fabrici în viitor pentru diferite sectoare de piață”, a declarat ministrul taiwanez pentru Știință și Tehnologie, Wu Cheng-wen, într-un interviu difuzat luni Bloomberg TV. Wu nu a dezvăluit calendarul pentru expansiunea viitoare a producătorului taiwanez de cipuri în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - inaugurată CITEȘTE ȘI VIDEO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - inaugurată
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

TSMC, cel mai mare producător mondial de cipuri și care produce cea mai mare parte din semiconductorii săi în Taiwan, cheltuie zeci de miliarde de dolari pentru a construi noi uzine în SUA, Japonia și Germania, unul dintre motive fiind și dorința de a se proteja față de creșterea tensiunilor geopolitice din China, scrie Agerpres.

În luna august, grupul taiwanez a început construcția la o uzină în valoare de 10 miliarde de euro la Dresda (Germania), aceasta urmând să fie prima sa facilitate de producție din Uniunea Europeană. Aproximativ jumătate din costuri vor fi acoperite de subvenții de stat iar producția de cipuri este așteptată să demareze la finele lui 2027.

Wu Cheng-wen a spus că piața de cipuri cu Inteligență Artificială va fi cel mai important segment, în timp ce alte companii de semiconductori cu desinguri alternative ar putea oferi și ele oportunități pentru TSMC. „Poate că pot lucra și pe piața europeană așa că TSMC analizează acest lucru atunci când își face planuri pentru următoarele fabrici”, a spus Wu, adăugând că grupul va fi nevoit să evalueze dacă va extinde uzina de la Dresda sau va construi alte uzine în UE.

Când ar putea fi lansat Apple Intelligence CITEȘTE ȘI Când ar putea fi lansat Apple Intelligence

Uzinele TSMC din străinătate creează oportunități de investiții din partea furnizorilor pentru țările și orașele din apropiere. De exemplu, pentru uzina de la Dresda, Cehia pare să aibă de câștigat pe măsură ce autoritățile de la Praga și Taipei și-au adâncit relațiile în ultimii ani.

Guvernul taiwanez analizează posibilitatea de a oferi sprijin pentru ca furnizorii TSMC să investească într-o locație din Cehia apropiată de Dresda, a spus Wu. Acesta a adăugat că are în vedere acordarea de sprijin pentru programe comune de cercetare și dezvoltare pentru cercetători din Taiwan și Cehia.

Praga are relații diplomatice oficiale cu Beijing dar în paralel a pus la punct relații comerciale mai strânse cu Taipeiul. Mai mulți oficiali taiwanezi de rang înalt, inclusiv Wu, au vizitat Cehia în ultimul an. La rândul său, fostul președinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen urmează să viziteze Cehia, prima etapă a unui turneu european.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
europa
tsmc