Ministerul Finanțelor a pregătit modernizarea, reabilitarea și dotarea celor 56 de birouri/puncte vamale cu țări non-UE. Proiectul prevede și dotarea cu echipamente, inclusiv cu sisteme de scanare, de supraveghere video și soft integrator a sistemelor și echipamentelor Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală (CNAIV). Costul pentru cele 123 de proiecte de investiții, care se vor derula în perioada 2025-2030, este planificat la 999,3 milioane lei, în limita de un miliard de lei stabilită anterior pentru acest program.
Autoritatea Vamală Română realizează controlul la frontieră cu țările non-UE prin intermediul unui număr de 56 birouri/puncte vamale (inclusiv cele de interior). Infrastructura pentru aceste birouri/puncte vamale, prezintă uzură avansată, ca urmare a neefectuării la timp a lucrărilor de intervenție necesare (reparații curente și modernizări ale imobilelor și a facilităților de control).
Birourile/punctele vamale se confruntă cu lipsa facilităților de control, respectiv a spațiilor de depozitare, halelor de control, dotări cu echipamente specifice. Spațiile în care personalul vamal își desfășoară activitatea prezintă grade diferite de uzură ale clădirilor, ale instalațiilor sanitare, electrice și de climatizare. Fondurile asigurate vor fi destinate finanțării documentațiilor tehnico-economice specifice, investițiilor publice, execuției lucrărilor și dotării cu echipamente specifice, care se aprobă potrivit prevederilor legale în vigoare.
Prin Programul multianual de modernizare și dezvoltare a infrastructurii vamale sunt vizate trei categorii de investiții.
a) modernizarea/reabilitarea/dezvoltarea bazelor materiale ale birourilor/punctelor vamale și dotarea acestora cu echipamente specifice;
b) spații de control amenajate pentru activitățile specifice birourilor/punctelor vamale;
c) depozite pentru mărfurile/bunurile reținute în vederea confiscării.
Modernizarea, reabilitare, dezvoltarea bazelor material și dotările se vor realiza pentru 123 de obiective de investiții din Birouri Vamale, în valoare de 999,31 milioane lei după cum urmează:
- lucrări de modernizare pentru 22 obiective de investiții
- lucrări de reabilitare pentru 31 obiective de investiții
- dezvoltare bazelor materiale pentru 22 obiective de investiții
- dotări pentru 48 obiective de investiții.
Punctele vamale vor fi clasificate ca risc în funcție de unele criterii
Proiectul are drept scop și stabilirea criteriilor de clasificare a birourilor/punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu țările non-UE grupate în funcție de categoriile de riscuri, potrivit prevederilor unei ordonanța de urgență adoptate în acest an.
CITEȘTE ȘI ANAF scoate la licitație mașini-unelte ale Inox SA Măgurele, care a început să producă și armamentClasificarea birourilor vamale ținând cont și de riscurile operaționale are în vedere prioritățile strategice ale AVR, printre care și creșterea gradului de colectare a încasărilor la bugetul de stat, astfel încât, birourile vamale vor beneficia, în concordanță cu gradul fiscal de risc identificat, de instrumente și echipamente moderne și eficiente pentru realizarea controalelor vamale și eliminarea oricăror amenințări/riscuri operaționale care ar afecta performanța activităților derulate la nivelul birourilor vamale.
Criteriile de clasificare a birourilor/punctelor vamale de frontieră vor avea la bază cumularea riscurilor identificate, precum și evaluarea amenințărilor și vulnerabilităților în activitatea specifică desfășurată la frontieră într-un interval de timp.
Criteriile de clasificare a birourilor/punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu țările non-UE grupate în funcție de categoriile de riscuri
a. Riscuri operaționale
1 Număr mijloace de transport
2 Număr declarații vamale
3 Cantitatea de mărfuri
4 Felul mărfurilor
5 Țară de expediție/origine
6 Număr mijloace de transport călători
7 Număr călători
b. Riscuri non-financiare
1 Restricții și prohibiții Numărul de operațiuni supuse restricțiilor și prohibițiilor
2 Sancțiuni internaționale Numărul de operațiuni supuse sancțiunilor internaționale
3 Bunuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală
c. Riscuri financiare
1 Subevaluarea valorii în vamă Numărul de operațiuni cu mărfuri cu risc de subevaluare
2 Clasificare tarifară eronată Numărul de operațiuni cu încadrare tarifară eronată declarată
3 Declarare eronată a originii Numărul de operațiuni cu origine eronată declarată
4 Scutiri/exceptări de taxe Numărul de operațiuni efectuate în scutire/exceptare de taxe
d. Rezultate obținute
1 Cuantum amenzi
2 Valoare totală mărfuri reținute/confiscate