Urmează două luni grele pentru ANAF - Trebuie să strângă la buget 80 de miliarde de lei doar din programul pe iunie și iulie

Urmează două luni grele pentru ANAF - Trebuie să strângă la buget 80 de miliarde de lei doar din programul pe iunie și iulie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 iun 2023

ANAF are de trecut în iunie și iulie un hop important în ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Astfel, Fiscul ar trebui să colecteze în aceste două luni 79,8 miliarde lei doar aferent programului, după ce pentru ianuarie-mai are deja o rămânere în urmă de 8,9 miliarde de lei, după cum a anunțat fostul șef ANAF Lucian Heiuș. Încasările în primele luni ale anului au fost afectate puternic, după cum a prezentat Profit.ro, de veniturile mai mici la taxele suplimentare ale statului în sectorul energetic, dar și de o rectificare a vărsămintelor la buget de către BNR.

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot în iunie ar urma să fie declarată și plătită, către Fondul de Tranziție Energetică, taxa de solidaritate. După ce compania OMV Petrom a anunțat la început de an că nu va plăti taxa la nivelul vehiculat atunci, compania a agreat o variantă nouă a taxei, promulgată în luna mai, și a anunțat că va plăti contribuția de solidaritate. Suma pe care o va plăti OMV Petrom va fi, probabil, semnificativ mai redusă față de nivelul vehiculat la început de an.

Urmează două luni grele pentru ANAF - Trebuie să strângă la buget 80 de miliarde de lei doar din programul pe iunie și iulie

(click pe poză pentru a o mări)

Luna iulie ar trebui chiar să fie una record pentru ANAF, cu venituri de 40,894 miliarde lei, ușor peste a doua lună ca încasări estimate, octombrie, cu 40,882 miliarde lei.

În iunie, ANAF ar trebui să aducă la buget 38,9 miliarde de lei, cel mai mult de la începutul anului.

EXCLUSIV Planurile unicornului Klarna pentru România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planurile unicornului Klarna pentru România

Încasările mari din iunie și iulie ar trebui să fie determinate, într-o bună măsură, de încasarea dividendelor pentru anul 2022 de la companiile de stat și pentru participațiile pe care statul le are la diverse companii.

Probleme mari la colectarea de către ANAF a veniturilor

La finele lunii mai, Lucian Heiuș a demisionat de la conducerea ANAF, la scurt timp după publicarea execuției bugetare pentru primele patru luni de către Ministerul Finanțelor. În mesajul de demisie, Heiuș a anunțat și o rămânere a ANAF în urmă față de programul de încasări, cu 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni. O parte importantă din diferența dintre programul stabilit și ce s-a colectat este la Direcția de mari contribuabili, unde Guvernul a supraestimat veniturile din energie, în timp ce prețurile au scăzut puternic în acest an, iar BNR recuperează de la buget peste 2 miliarde de lei prin compensări lunare.

Situația de la mari contribuabili a fost explicată de Profit.ro aici. După demisia lui Heiuș, premierul, Nicolae Ciucă, a numit-o în funcție de președinte al ANAF pe Nicoleta Cîrciumaru, anterior vicepreședinte responsabil de colectare. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că aceasta are un mandat interimar.

De asemenea, Ciucă l-a înlocuit pe Bogdan Mihei, șeful Vămii, cu Ion Cupă, un om al PNL.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
buget
venituri
taxe
colectare
program anaf