Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill, susține că întârzierea granturilor pe care ar fi trebuit să le primească firmele din industrie și a sprijinului prin programul Kurzarbeit fac ca peste 90% dintre operatorii de restaurante să riște să intre în colaps.
În urmă cu două săptămâni, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Durata schemei de ajutor de stat, anunțată în premieră de Profit.ro, este de la data adoptării până la 30 iunie 2021. La acel moment a fost anunțat că schema de ajutor de stat intră în vigoare doar după autorizarea acesteia de către Comisia Europeană.
"Am crezut că vom primi acele granturi anul acesta, pentru că le anunțaseră inițial pentru decembrie și voiam să le folosim pentru capital de lucru, să plătim furnizori, chirii... Acum au anunțat că acei bani vor fi plătiți până în martie sau chiar mai târziu", spune Alecu, într-o discuție cu Profit.ro. El apreciază că, în aceste condiții, mai mult de 90% dintre restaurante vor avea probleme financiare.
Ministerul Economiei a anunțat că perioada în care va plăti granturile pentru firme, în cuantum de 2.000 de euro până la 150.000 de euro, se va întinde până în luna martie a anului viitor, sau chiar aprilie, din cauza lipsei de personal din agențiile din subordine.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a aprobat ajutorul pentru firmele din HoReCa și turism, anunțat în premieră de Profit.ro: ”Au fost aplicate noi restricții și probabil vor mai urma altele”. Cifrele de pierderi din restaurante, hoteluri, agenții de turismPotrivit lui Alecu, de la 1 septembrie firmele beneficiază, teoretic, de programul Kurzarbeit conform căruia la 10 zile de la plata salariilor primesc un cuantum de 37.5% ca ajutor de la stat. "Rezultatul: până în acest moment (18 decembrie) nicio firmă nu a primit niciun leu. Concediile medicale nu sunt plătite nici măcar la nivelul lui 2019, iar firmele care au beneficiat de returnarea TVA sunt sub 10% din totalul firmelor care au solicitat", spune antreprenorul.
Omul de afaceri mai afirmă că nu doar că granturile pentru capital de lucru au fost amânate, dar în ceea ce privește granturile pentru investiții nici măcar nu se știe când pot fi depuns documentele și, cu atât mai puțin, când vor fi primiți banii.