Un an de când Comisia Europeană a cerut Guvernului să elimine split TVA, considerat un abuz asupra firmelor. România riscă infringement

Un an de când Comisia Europeană a cerut Guvernului să elimine split TVA, considerat un abuz asupra firmelor. România riscă infringement
scris 3 nov 2019

Guvernul nu "a reușit" să elimine split TVA nici măcar la un an după ce Comisia Europeană a transmis autorităților române că mecanismul de plată defalcată este un abuz asupra firmelor și că va iniția procedura de infringement dacă România nu renunță la acest instrument. După păsuiri succesive obținute de România de la Comisie anul acesta, în prezent un proiect de lege care face mecanismul complet opțional abia a trecut de votul Senatului. România riscă să ajungă în procedura de infringement a Comisiei dacă nu elimină măcar până la 1 ianuarie split TVA, obligatoriu în prezent pentru anumite categorii de firme, spune Vlad Boeriu, partener Taxe Indirecte, Deloitte România. Programul de guvernare prezentat recent de PNL promite inclusiv eliminarea split TVA.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

De ce este important: Din totalul firmelor care aplică split TVA, circa 2%, pe baza celor mai recente date disponibile, au intrat prin propria decizie. Cele peste 98% obligate să intre în acest mecanism, putem presupune că vor dori să renunțe la split TVA. De asemenea, având în vedere că nu vor mai exista bonificații, nici firmele care se regăsesc în procentajul de 2% nu vor mai avea de ce să rămână.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Autoritățile refuză să elimine complet mecanismul split TVA, deși va rămâne fără obiect de activitate, cel mai probabil pentru evita să recunoască greșelile pe care le-au comis în raport cu firmele din România, dar și în relația cu Comisia Europeană, o relație tensionată în ultimii ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deficitul bugetar atinge 2,6% din PIB. Premierul desemnat Orban a avertizat că noul Guvern, dacă va obține mandatul, nu va putea menține deficitul la 3% CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar atinge 2,6% din PIB. Premierul desemnat Orban a avertizat că noul Guvern, dacă va obține mandatul, nu va putea menține deficitul la 3%

"Nu știu să fie o comunicare recentă de la Comisie pe acest subiect, dar presupun că, atâta timp cât este pe agenda de modificări, Comisia va mai aștepta. În cazul în care nu modificăm cu 1 ianuarie, nu știu dacă nu va exista riscul de proceduri de infringement. Riscul asta este, Comisia să constate că nu au făcut nimic și să demareze pocedurile de infringement. Numărul firmelor care încă intră în split TVA nu este foarte mare, dar, într-adevăr, obligația de aplicare a mecanismului există", a spus Vlad Boeriu.

Split TVA a fost introdus în toamna anului 2017, opțional, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să devinăobligatoriu pentru toate firmele înregistrate în scop de TVA. Ordonanța a fost, însă, modificată semnificativ de Parlment, iar split a rămas opțional pentru firme, cu un sistem de bonusuri, dar obligatoriu pentru companiile în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA.

Deși Comisia Europeană a transmis în toamna lui 2017, inclusiv prin intermediul Profit.ro, că ar fi mai bine să se consulte înainte să adopte schimbări atât de mari referitorla TVA, Guvernul de la momentul respectiv a ignorat mesajele. În prima parte din 2018, ministrul proaspăt instalat la Finanțe la momentul respectiv, Eugen Teodorovici, a cerut Comisiei derogare pentru split TVA.

Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile

La începutul lui noiembrie 2018, Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus obligatoriu de la începutul anului 2018 de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Comisia a respins, astfel, solicitarea României de derogare de la directiva TVA pentru mecanismul de plată defalcată.

Ministerul Finanțelor a propus în prima parte a acestui an Comisiei Europene ca mecanismul split TVA să devină complet opțional, iar  măsura a primit acordul CE în această vară.

La mijlocul lunii august, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță în acest sens, dar, cum Teodorovici nu a reușit să îl treacă prin Guvern, a introdus în Parlament un proiect de lege cu aceleași prevederi. Proiectul respectiv a fost adoptat la mijlocul lunii octombrie de către Senat, însă trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
plata defalcata a tva
comisia europeana
ministerul finantelor
infringement