UiPath SRL, subsidiara din România a grupului multinațional omonim specializat în automatizarea operațiunilor din companii fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, primul ″unicorn″ creat de antreprenori din România, listat de 4 ani la bursa americană New York Stock Exchange (NYSE) și cu venituri anuale de peste 1,3 miliarde dolari, a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor de la București, cerând anularea unei decizii de soluționare a unei contestații a companiei defavorabilă acesteia, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI GRAFICE+FOTO Aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei a fost reluată prin tranzit de volume prin România, Ucraina și Republica MoldovaÎn cea mai recentă raportare financiară trimestrială depusă la NYSE și văzută de Profit.ro, grupul UiPath dezvăluie că subsidiara sa românească a făcut obiectul unei inspecții fiscale a ANAF privind impozitul pe profit, care a vizat perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2022, inspecție finalizată în primăvara anul trecut.
″Au fost eliminate anumite deduceri, ceea ce a avut ca rezultat o propunere de reducere cu circa 66,7 milioane dolari (echivalentul a peste 276 milioane lei – n.r.) a pierderilor reportate. Suntem în curs de contestare a eliminării printr-un litigiu″, a transmis UiPath în decembrie 2024. Asta înseamnă că ANAF a decis să nu recunoască anumite cheltuieli ale UiPath SRL la determinarea pierderilor fiscale ale companiei românești, pierderi care se recuperează din profiturile impozabile viitoare, prin amânarea impunerii impozitului pe profit.
De la înființare (2015) și până în 2022 inclusiv, UiPath SRL, controlată de grup printr-un vehicul juridic înregistrat în Olanda, a terminat pe minus fiecare an de activitate, suma totală a pierderilor înregistrate în intervalul menționat ridicându-se la peste 1,7 miliarde lei.
În perioada vizată de inspectorii ANAF (2018-2021 inclusiv), pierderile cumulate au fost de mai mult de 1,4 miliarde lei. Uipath SRL a trecut pe plus în 2023, cu profit net de 31,85 milioane lei, la venituri totale de 2,989 miliarde lei (echivalentul a peste 653 milioane dolari) și cu un efectiv mediu de peste 1.100 de angajați.
Codul Fiscal românesc stipula, până în 2024, că pierderile anuale înregistrate de companii se recuperează integral, din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi, în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
De la începutul anului trecut, legislația fiscală din România prevede că pierderile înregistrate începând cu 2024 se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi, iar cele aferente anilor precedenți anului 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective.
CITEȘTE ȘI Jumătate dintre bărbații din generația Z se simt discriminați și preferă un lider puternic″În plus, ne-am angajat în 2 negocieri bilaterale privind prețurile de transfer (prețurile tranzacțiilor intragrup, între subsidiare din țări diferite – n.r.), pentru modelul nostru de stabilire a prețurilor de transfer, una între SUA și România și una între Japonia și România. Negocierile sunt încă în curs, autoritățile sunt în proces de determinare a împărțirii costurilor între țările respective, iar rezultatele finale rămân incerte.
Cu toate acestea, după ce am evaluat evoluțiile recente ale negocierii privind prețurile de transfer între SUA și România, considerăm că este mai probabil ca poziția noastră să nu poată fi susținută în cazul unui audit fiscal (al autorității de profil din SUA, IRS – n.r.). În consecință, pentru perioadele de 3 și 9 luni încheiate la 31 octombrie 2024, am înregistrat o scădere cu 33,8 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din SUA (...). Am înregistrat de asemenea o creștere cu 16 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din România (...)″, mai spune UiPath.
Cu alte cuvinte, compania se așteaptă ca, în urma negocierilor privind recunoașterea prețurilor tranzacțiilor intragrup dintre firmele UiPath din SUA și România, povara fiscală americană să crească, iar cea românească – să scadă. Activele reprezentând impozit amânat constau, în cazul de față, în volumul de pierderi reportate care pot fi recuperate din profiturile impozabile viitoare, prin amânarea impunerii impozitului pe profit. Acest volum ar urma să scadă cu 33,8 milioane dolari pentru operațiunile din SUA și să crească cu 16 milioane dolari pentru cele din România.
CITEȘTE ȘI Scania ajută Northvolt să salveze producția de bateriiGrupul UiPath a terminat perioada de 9 luni februarie – octombrie 2024 cu pierderi nete de 125,4 milioane dolari, la venituri totale de 1,006 miliarde dolari, conform raportului trimestrial remis NYSE. În întreg anul fiscal anterior, grupul a consemnat pierderi nete de 89,8 milioane dolari, la venituri totale de 1,308 miliarde dolari.
Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, a anunțat în decembrie începutul "Actului II al UiPath", o nouă platformă de automatizare a proceselor pentru firme.