Ministerul Finanțelor va pregăti "în cel mai scurt timp" modificări în ce privește "legislația privind falimentul, legislația privind incapacitatea de plată", astfel încât unele firme să nu se mai ascundă de plata datoriile restante către ANAF, iar statul să rămână fără posibilitatea de a executa silit bunuri în contul acestor datorii, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Actualizarea legislației specifice insolvenței este prevăzută în planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, unde sunt stabilite termene precise pentru această măsură și Finanțele arată că din analiza instituției, aproximativ 30% din decalajul fiscal la TVA (GAP-ul de TVA) este indus de insolvențe.
"Am anumite rezerve, chiar rezerve mari cu privire la aceste măsuri. Dacă ANAF este o instituție eficientă, nu mai avem nevoie de amnistie fiscală. Dacă legislația permite ca ANAF să fie eficient, nu mai avem nevoie de amnistie fiscală. Da, sunt anumite probleme pe legislația privind falimentul, legislația privind incapacitatea de plată, și acolo, în cel mai scurt timp, trebuie să venim cu modificări, astfel încât să creștem capacitatea ANAF de a interveni din timp și de a reduce riscul ca unii să se ascundă după acest paravan și după aceea statul să rămână fără posibilitatea de a executa silit bunuri. O să analizăm și o să venim cu propuneri de modificare pe legislația respectivă", a declarat Tanczos.
Actualizarea legislației specifice insolvenței având ca obiectiv reducerea GAP-ului de TVA, este prevăzută în planul fiscal ca măsură pentru creșterea veniturilor statului în următorii ani. Astfel, va fi creat cadrul legal de atragere a răspunderii pentru administratorii legali care prin modul de administrare introduc în mod voit în insolvență IMM-urile care datorează impozite și taxe și apoi în faliment IMM-urile care au raportul dintre datorii față de buget și activul total mai mari de 50%.
CITEȘTE ȘI ANAF a colectat în ianuarie 41,6 miliarde de lei, în creștere cu 7,5%, anunță premierul. În proiectul de buget, veniturile totale ale statului în 2025 trebuie să crească cu 16,2%În primul trimestru din 2025 ar trebui să aibă loc analizarea legislației actuale privind insolvența și posibilități de îmbunătățire a acesteia. Mediul de afaceri ar trebui consultat în trimestrul al treilea, iar modificările să intre în vigoare în ultimele trei luni din acest an.
Potrivit Ministerului Finanțelor, principalele surse de formare a GAP-ului de TVA (decalajul de TVA) sunt insolvențele și fraudele, surse care sunt adesea intercorelate. Din analiza internă a Ministerului Finanțelor a reieșit că aproximativ 30% din decalajul fiscal TVA este indus de insolvențe.
În consecință, va fi modificată legislația privind insolvența pentru a asigura un control mai mare asupra situațiilor companiilor care se declară în insolvență.