ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri

ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 sep 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță că ”oprește” proiectul de lege care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor și contribuțiilor la buget, până va strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Branduri SensoDays - prezente la târgul Maison & Object 2019 Paris, ediția de septembrie CITEȘTE ȘI Branduri SensoDays - prezente la târgul Maison & Object 2019 Paris, ediția de septembrie
Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Proiectul legislativ inițiat de ministrul Teodorovic, anunțat duminică, în premieră, de Profit.ro, prevede închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții.

”Mă opresc cu acest act normativ până când se vor strânge 10.000 de semnături din partea oamenilor de afaceri. Astăzi o să anunț la Comisia de buget-finante de la Senat, unde sunt cu colegii, o să anunț următorea abordare: Am să mă opresc cu acest act normativ până când cel puțin, poate 10.000 de oameni de afaceri din România, 10.000 de semnături să le văd pe o listă în sensul că dânșii doresc această lege să fie trecută de Parlament”, a spus Eugen Teodorovici, precizând însă că nu a stabilit clar cum vor fi strânse semnaturile.

Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii vor fi preluați în cadrul parchetelor - proiect aprobat de Senat CITEȘTE ȘI Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii vor fi preluați în cadrul parchetelor - proiect aprobat de Senat

Teodorovici a mai afirmat că proiectul are susținere din partea mediului de afaceri, mai ales că oferă posibilitatea de a rezolva fără probleme cazurile cu sume neplătite mai mici de 100.000 de euro.

UPDATE Ulterior, după circa trei ore, Teodorovici a afirmat la Parlament:

"De ce să îl retrag? Este o inițiativă, este în dezbatere. Acea propunere de act normativ este o propunere pentru care este necesară o dezbatere în zona economică și am toată convingerea că oamenii de afaceri vor veni clar, cu sprijin, pe această prevedere. Proiectul rămâne în Parlament".

Proiectul trebuie să vizeze companiile statului la fel ca pe cele private, a declarat anterior pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama, adăugând că, de principiu, nu este împotriva unei măsuri de combatere a evaziunii. Însă, afirmă consultantul, sunt necesare unele îmbunătățiri, cum ar fi un mecanism de protecție pentru firmele care nu pot vira impozitul și contribuțiile pentru că, de exemplu, încasează la rândul lor facturi cu întârziere de la stat sau alte firme.

Răspunsul a venit chiar din partea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a transmis, prin intermediul Profit.ro, că acesta nu vizează firmele cu un comportament fiscal corect, dar care pot avea unele întârzieri de moment la plată. "Mediul de afaceri corect nu va avea nicio problemă cu această schimbare legislativă", spune Teodorovici.

După ce i-a refuzat proiectele, Dăncilă îl laudă pe Teodorovici pentru impozitarea pensiilor speciale CITEȘTE ȘI După ce i-a refuzat proiectele, Dăncilă îl laudă pe Teodorovici pentru impozitarea pensiilor speciale

Cum a relatat Profit.ro, proiectul reia ideea de închisoare de până la 6 ani dintr-un proiect anterior al Finanțelor, inițiat în decembrie 2017, dar la care ulterior s-a renunțat, nefiind susținut atunci de Teodorovici. Față de proiectul din 2017, Teodorovici propune acum pedepse mai blânde pentru cei care achită prejudiciile. De asemenea, pedeapsa cu închisoarea nu se va aplica în cazul persoanelor care au cauzat prejudicii mai mici de 100.000 de euro și le achită.

Detalii despre proiect puteți citi aici

"Aș fi de acord dacă s-ar aplica la toată lumea, fără discriminări, inclusiv instituțiilor publice și firmelor de stat. Reintroducerea sancțiunii cu închisoarea îi poate afecta și pe cei cu firme corecte, dar care în unele cazuri nu își pot încasa banii de la clienții rău-platnici, sau cu firme aflate în procedura insolvenței. Aici este o problemă, pentru că firmele în general bun-platnice la buget s-ar trezi sub incidența acestei legi, iar administratorii ar fi puși să plătească ceva ce nu au încasat, iar atunci mai mult ca sigur vor fi amenințați pe nedrept cu închisoarea. Ce sa faca omul? Să-și vândă casa ca să nu intre la pârnaie? Nu este în regulă. Ar trebui analizate foarte bine aceste cazuri. Și, într-adevăr, cine merită, să suporte consecințele. Însă nu trebuie băgați toți în aceeași oală!", a comentat Cornel Grama.

Contactat de Profit.ro referitor la acest aspect, Teodorovici a precizat că proiectul nu vizează firmele care au în general un comportament fiscal corect, dar cu eventuale dificultăți de moment, și că acesta poate fi îmbunătățit pentru a evita inclusiv astfel de situații.

GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate

De altfel, în proiect sunt incluse o serie de facilități, astfel că în cazul prejudiciilor mai mici de 100.000 de euro, persoana care le-a cauzat poate evita închisoarea dacă plătește la buget suma respectivă.

"O astfel de prevedere a existat în legislație și până în 2015, când Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională din cauza unor definiri neclare. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii pe care angajatorii ii rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat să fie transferați către bugetele de sănătate și pensii, așa cum prevede legea. Acești bani sunt ai salariaților, iar angajatorii au obligația de a reține și de a vira la stat. Nu trebuie sa permitem situații în care angajatorii rețin banii și nu ii virează la buget. Proiectul include facilități pentru sumele mai mici de 100.000 de euro, unde, dacă este achitat prejudiciul, nu se aplică pedeapsa cu închisoarea. Inclusiv aici putem lucra, pentru a ne asigura că o firmă corectă, cu o dificultate de moment, dar care plătește ulterior într-un termen rezonabil, nu va avea probleme. Nu aceste companii sunt ținta acestui proiect. Mediul de afaceri corect nu va avea nicio problemă cu această schimbare legislativă", a spus pentru Profit.ro ministrul Eugen Teodorovici.

Consultantul fiscal Cornel Grama a avansat o serie de exemple despre cum poate fi îmbunătățit proiectul, astfel încât să asigure protecție firmelor bun-platnice, dar cu probleme temporare de lichiditate, iar raportul firme-stat să devină mai echitabil.

În opinia sa, poate fi utilizată inclusiv procedura ANAF de mediere, procedură în care ar putea fi păsuite firmele cu probleme de lichiditate din motive ce nu le pot fi imputate. O îmbunătățire în sensul echității ar fi și ca o firmă care are bani de încasat de la stat să nu fie afectată de reincriminarea ca evaziune a nevirării la timp a impozitului și contribuțiilor.

Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației CITEȘTE ȘI Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației

"O idee ar fi ca, eventual, prin procedura medierii să analizeze exact de ce acele firme nu au putut plăti contribuțiile și impozitele. Și încă ceva. Facturile pot fi neîncasate și pentru că statul nu le plătește sau dacă, de exemplu, un angajator are oameni în concediu medical, până statul plătește indemnizațiile de concediu medical prin CNAS trec 4-5 luni ... administratorul demult e în pușcărie conform acestei legi, nu? Ar putea să facă și un lucru de genul: ai de încasat de la stat X lei pe concedii sau facturi ... ești scutit de X lei la datorii! Și ar fi echitabil", a spus Cornel Grama.

Dacă tu, stat, vrei sa dai exemplu, începe cu tine!

Autoritățile nu trebuie să uite nici că mulți dintre datornicii cu restanțe mari la bugetele de pensii și sănătate sunt companii de stat. Iar acestea nu trebuie să primească tratament preferențial, a adăugat consultantul.

"Comportamentul trebuie să fie corect atât față de privat, cât și față de firmele de stat. În ambele cazuri putem vorbi de salariați la care nu li se plătesc contribuțiile sociale și impozitul. Nu poate fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Dacă tu, stat, vrei să dai exemplu, începe cu tine!", explică Grama.

Profit.ro a relatat anterior că firmele mari controlate de stat au acumulat datorii istorice importante la buget, inclusiv ca urmare a nevirării sumelor reprezentând contribuții la bugetele de pensii și sănătate. Este puțin probabil, însă, ca proiectul să urmărească recuperarea unor arierate istorice. Arieratele istorice la bugetul statului sunt concentrate într-o măsură ridicată în zona unor mari companii de stat, după cum a scris Profit.ro în 2017, când Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect similar cu cel introdus acum de Teodorovici, în timp ce companiile private utilizează în general, într-o măsură mult mai mare, instrumente precum insolvența sau falimentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
ministerul finantelor
impozite
contributii
evaziune
proiect
semnaturi